Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank exams

Aug 11, 2017 18:49 IST

GK Quiz for bank exams
GK Quiz for bank exams

General Knowledge is essential part of every bank recruitment exam. Here are GK quiz for the preparation of upcoming bank exams.

 

  1. Which of the following category are not covered under priority Sector Lending?

 

a)      Social Infrastructure

b)      Micro, Small and Medium Enterprise

c)       Export Credit

d)      Renewable energy

e)      Consumer Finance

 Ans: Option (e)     

 

 2. The digital banking initiative ‘811’ offers a zero balance savings account with zero charges for all digital transactions to the customers. This new initiatives has been launched by-

a)      Federal Bank

b)      ICICI Bank

c)       SBI

d)      Kotak Mahindra Bank

e)      None of these

Ans: Option (d)     

 

 3. Who wrote the book Sita: Warrior of Mithila?

 a)      Amish Tripathi

b)      Chetan Bhagat

c)       Ram Chandra

d)      Versha Chandra

e)      None of these

Ans: Option (a)      

 

4. As per RBI’s third Monetary Policy , the current repo rate is-

a)      6.00%

b)      6.25%

c)       6.75%

d)      5.75%

e)      None of these

Ans: Option (a)      

 

5. World Population Day is celebrated on

a)      1st July

b)      11th July

c)                 21st July

d)      31st July

e)      None of these

Ans: Option (b)     

 

6. Small account can be opened with a bank by individual above 18 years old who does not have officially valid KYC documents. The total credits in such account in one year should not exceed-

a)      25,000

b)      50,000

c)       1,00,000

d)      2,00,000

e)      10,00,000
Ans: Option (c)


 7. The Bank Boards Bureau (BBB) recently said that, the GRAF seeks to ensure that corporate governance at PSBs is in keeping with various pieces of legislation, including the Companies Act, 2013, Banking Regulation Act, 1949, and Securities and Exchange Board of India (listing obligations and disclosure requirements) Regulations, 2015. What is the full form of GRAF?

a)      Governance, Reward and Accountability Framework

b)      Governance, Recognition and Accountability Framework

c)       Governance, Reward and Accessibility Framework

d)      Government, Reward and Accountability Framework

e)      None of these

 Ans: Option (a) 

     

 8. RBI recently proposes to float WLTF banks that would fund long term projects? Expand WLTF.

a)      Wholesale and Long-Term Finance (WLTF) banks

b)      Whole and Long-Term Finance (WLTF) banks

c)       Wholesale and Long-Term Future (WLTF) banks

d)      Wholly owned and Long-Term Finance (WLTF) banks

e)      None of these

Ans: Option (a)      

 

9. Which of the following banks recently announced that it was introducing a range of gender –neutral titles for transgender customers and others who do not identify as male or female?

a)      HDFC Bank

b)      HSBC Bank

c)       SBI

d)      DSB

e)      None of these

Ans: Option (b)     

 

10. Who is the first Indian governor of RBI?

a)      CD Deshmukh

b)      Benegal Rama Rau

c)       K. G. Ambegaonkar

d)      P. C. Bhattacharya

e)      None of these

Ans: Option (a)      

Is there any Bond Period in SBI PO?

How to increase your score in IBPS PO 2017?

How to Prepare General Awareness for Bank Exams?


Show Full Article

Post Comment

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

X

Register to view Complete PDF

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.