GK capsule for SSC exams: miscellaneous set-9

Aug 3, 2017 13:59 IST

ssc gk practice
ssc gk practice

1. Which of the following rivers does not fall into river Yamuna?
a.    Ken
b.    Betwa
c.    Son
d.    Chambal
2. ‘Badhai’ is—
a.    Folk dance of Bundelkhand
b.    Folk dance of Malwa
c.    Festival celebrated in Bhopal on 2nd day after Diwali
d.    Folk music of Bundelkhand
3. Which National Park/Sanctuary has been selected to house Gir lions?
a.    Pench
b.    Kanha
c.    Bandhavgarh
d.    Palpur Kuno.

ssc cgl 2017

4. Who amongst the following has served longest as Chief Minister?
a.    Pandit Ravishankar Shukla
b.    Arjun Singh
c.    Dr. Kailashnath Katju
d.    Digvijay Singh
5. Where is the automobile industry cluster of Madhya Pradesh?
a.    Pithampur
b.    Malanpur
c.    Mandideep
d.    Maneri
6. Arrange the following districts in decreasing order of per hectare fertilizer consumption and select the correct answer from the codes given below—
1. Indore
2. Dindori
3. Hoshangabad
4. Mandala
Codes:
a.    1, 3, 4, 2
b.    4, 2, 1, 3
c.    4, 1, 3, 2
d.    1, 2, 3, 4
7. Coal Bed Methane has been found in—
a.    Shahdol
b.    Sagar
c.    Jabalpur
d.    Ujjain
8. Which of the following sectors has been given the maximum allocation in the XI five year plan of Madhya Pradesh?
a.    Health
b.    Education
c.    Power
d.    Irrigation
9. Which of the following places has 500 MW unit for electricity generation?

a.    Birsinghpur
b.    Sarani
c.    Chachai
d.    Chhindwara
10. Which among the following districts has most adverse sex ratio?
a.    Morena
b.    Balaghat
c.    Jhabua
d.    Rewa
11. How many districts of Madhya Pradesh are covered under NREGA?

a.    All districts
b.    18 districts
c.    31 districts
d.    None of these
12. Under National e-Governance Plan, SWAN is—
a.    State Wide Area Network
b.    Systems Wide Area Network
c.    State Wise Area Network
d.    Systems Wise Area Network
13. Google company has launched a new browser in third quarter of 2008. It is—
a.    Chrome
b.    Lycos
c.    Alta-vista
d.    Mozilla Firefox
14. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—

1. .Net (Dot Net) Framework has been developed by Microsoft
2. Java is an open source technology developed by Sun Microsystems
Codes:
a.    Only 1 is correct
b.    Only 2 is correct
c.    Both 1 and 2 are correct
d.    None is correct
15. An exclusively private network used by employees of a company in a single location will be classified as—
a.    Internet
b.    Local Area Network
c.    Wide Area Network
d.    ARPANET
16. To increase the length of a network without loss of signal strength, we would use—
a.    Repeater
b.    Router
c.    Gateway
d.    Switch
17. Word Processors, Spread sheets are examples of—
a.    System Software
b.    Application Software
c.    Platform Software
d.    None of these
18. Aryabhatta was launched on—
a.    19th April, 1975
b.    6th December, 1957
c.    31st January, 1958
d.    2nd October, 1980
19. Light year is the unit of—
a.    Time
b.    Distance
c.    Speed of light
d.    Speed with respect to speed of light
20. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Anemia
(b) Goiter
(c) Night blindness
(d) Beri-beri
1. Vitamin B deficiency
2. Iron deficiency
3. Iodine deficiency
4. Vitamin A deficiency
Codes:         
a.    2 1 3 4
b.    2 3 4 1
c.    1 2 3 4
d.    2 3 4 1

All the Best!

1.

c

11.

a

2.

a

12.

a

3.

d

13.

a

4.

d

14.

c

5.

a

15.

b

6.

a

16.

a

7.

a

17.

b

8.

c

18.

a

9.

a

19.

b

10.

a

20.

b

Show Full Article

Post Comment

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

X

Register to view Complete PDF

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.