IAS Questions for Prelims: 2 to 9 September 2017

Sep 12, 2017 09:36 IST

IAS Questions for Prelims 2 to 9 September 2017
IAS Questions for Prelims 2 to 9 September 2017

We can see the IAS questions based on the current affairs in large number in the few years of UPSC IAS Prelims Exam papers. So, it is very important to focus on the current affairs section in which a large number of questions asked based on the events happened in the recent period.

IAS Prelims Exam Guide

1. The Union Cabinet recently approved a MoU for conservation of Earthquake-Damaged Pagodas with which of the following countries?
a. Vietnam
b. Japan
c. Indonesia
d. Myanmar

Answer: d

Explanation:

The Union Cabinet has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Myanmar for the conservation of earthquake-damaged pagodas at Bagan, Myanmar. The MoU will be signed during the visit of the Prime Minister Shri Narendra Modi to Myanmar during 6-7 September 2017.

Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: September 2017

2. Which of the following Indian cities accorded the status of India's first World Heritage City by UNESCO?
a. Agra
b. Ahmadabad
c. Lucknow
d. Delhi

Answer: b

Explanation:

Ahmadabad in Gujarat on Friday was formally accorded the status of India's first World Heritage City with UNESCO Director General Irina Bokova handing over the certificate in this regard to Chief Minister Vijay Rupani.

On July 8, India secured the nomination for Ahmadabad on UNESCO's World Heritage list during the 41st Session of World Heritage Committee. The honour makes the walled city of Ahmadabad the first city in India, and the third in Asia, to be on the list.

India now has a total of 36 World Heritage Inscriptions -- 28 cultural, 7 natural and 1 mixed site. India is second after China in terms of number of world heritage properties in ASPAC (Asia and Pacific) region, and overall seventh in the world. Founded in the 15th century, the walled city of Ahmadabad, on the eastern bank of the Sabarmati River, presents a rich architectural heritage. It has 28 Archaeological Survey of India's centrally protected monuments.

3. As per the Scimago Institutions Rankings, CSIR Ranks 12th in the World Among Government Institutions. Consider the following statements regarding this:
1. The Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has been ranked 12th in the world among the government institutions in the world, improving its position after being at 14th spot for three consecutive years.
2. CSIR leads the country at the top spot and is the only Indian organization to have found a place among the top 100 global institutions.
3. The Scimago rankings is a classification of academic and research related institutions ranked by a composite indicator that combines three different sets of indicators based on research performance, innovation outputs and societal impact measured by their web visibility.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

The Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has been ranked 12th in the world among the government institutions in the world, improving its position after being at 14th spot for three consecutive years, according to 2016 report of the prestigious Scimago Institutions Rankings. The overall global ranking of CSIR also improved from 110 to 99th position.

CSIR leads the country at the top spot and is the only Indian organization to have found a place among the top 100 global institutions. The Scimago rankings is a classification of academic and research related institutions ranked by a composite indicator that combines three different sets of indicators based on research performance, innovation outputs and societal impact measured by their web visibility.

Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: August 2017

4. The Environment Ministry will launch an environment awareness initiative, under which an online environmental quiz competition named “Prakriti Khoj” – an Environment Quiz to be conducted at the national level. Consider the following statements regarding this:
1. The objective of the quiz is to generate interest among school children about the science related to environment, interactions within it and the problems therein.
2. It aims to motivate them towards effective participation in other major programmes related to conservation and protection of the Ministry.

Which of the above statements is true?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:

The Environment Ministry will launch an environment awareness initiative, under which an online environmental quiz competition named “Prakriti Khoj” – an Environment Quiz to be conducted at the national level. The quiz is being launched on September 5 on the occasion of Teachers’ Day. It will be an ideal medium to reach out to young minds through a fun-filled interactive learning mode to trigger their sensitivity towards environment protection and conservation. This quiz, in a way, will provide a unique platform for students to measure their awareness level regarding environmental issues. It aims to motivate them towards effective participation in other major programmes related to conservation and protection of the Ministry.

The objective of the quiz is to generate interest among school children about the science related to environment, interactions within it and the problems therein. This will help in sensitizing the children/youth to issues related to environment and development and motivate children towards environment conservation-oriented lifestyles. It will trigger their sensitivity towards nature appreciation and conservation, leading to positive environmental actions at different levels.

5. Ministry of Health and Family Welfare is observing National Nutrition Week from 1st September to 7th September, 2017 with a theme of National Nutrition Week is “Optimal Infant & Young Child feeding Practices (IYCF): Better Child Health.”. Consider the following statments regarding this:
1. For promotion of Optimum IYCF practices, MoHFW has launched “MAA- Mothers’ Absolute Affection” programme to improve breastfeeding coverage and appropriate breastfeeding practices in the country.
2. Around 3.7 lakhs ASHAs and around 82,000 health workers including programme managers at district and block level, doctors (MOs), staff nurses (SNs) and ANMs have been sensitized for breastfeeding promotion strategies under MAA programme.
3. More than 1.49 lakh mothers’ meetings were also carried out by ASHAs at village level to sensitize mothers regarding importance of appropriate breastfeeding practices.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

Ministry of Health and Family Welfare is observing National Nutrition Week from 1st September to 7th September, 2017. The theme of this year’s National Nutrition Week is “Optimal Infant & Young Child feeding Practices (IYCF): Better Child Health.” During this period, a week-long campaign is also being carried out to create mass awareness about the importance of appropriate nutrition in protection and promotion of health and wellbeing of children.

For promotion of Optimum IYCF practices, MoHFW has launched “MAA- Mothers’ Absolute Affection” programme to improve breastfeeding coverage and appropriate breastfeeding practices in the country. Around 3.7 lakhs ASHAs and around 82,000 health workers including programme managers at district and block level, doctors (MOs), staff nurses (SNs) and ANMs have been sensitized for breastfeeding promotion strategies under MAA programme and more than 23,000 health facility staffs (MOs, SNs and ANMs) are trained in IYCF training. In addition, more than 1.49 lakh mothers’ meetings were also carried out by ASHAs at village level to sensitize mothers regarding importance of appropriate breastfeeding practices.

6. The Cell for IPR Promotions & Management (CIPAM) under the aegis of Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce and Industry, has launched a social media campaign to promote Indian Geographical Indications (GIs). Consider the following statements regarding the Geographical Indications (GIs):
1. A Geographical Indication or a GI is a sign used on products that have a specific geographical origin and possess qualities or a reputation that are due to that origin.
2. Darjeeling Tea, Mahabaleshwar Strawberry, Blue Pottery of Jaipur, Banarasi Sarees and Tirupati Laddus are some of the GIs.
3. It’s an area of strength and optimism for India, whereby the GI tag has accorded protection to a number of hand-made and manufactured products, especially in the informal sector.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

The Cell for IPR Promotions & Management (CIPAM) under the aegis of Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce and Industry, has launched a social media campaign to promote Indian Geographical Indications (GIs) with #LetsTalkIP which is an ongoing movement initiated by CIPAM to make more people aware about the importance of Intellectual Property Rights.

A Geographical Indication or a GI is a sign used on products that have a specific geographical origin and possess qualities or a reputation that are due to that origin. Such a name conveys an assurance of quality and distinctiveness which is essentially attributable to its origin in that defined geographical locality. Darjeeling Tea, Mahabaleshwar Strawberry, Blue Pottery of Jaipur, Banarasi Sarees and Tirupati Laddus are some of the GIs.

GIs are of utmost importance to the country as they are an integral part of India’s rich culture and collective intellectual heritage. The promotion of GIs is in line with the Government’s ‘Make in India’ campaign. It’s an area of strength and optimism for India, whereby the GI tag has accorded protection to a number of hand-made and manufactured products, especially in the informal sector.

7. The leader of which of the following BRICS countries strongly pitched for the setting up of BRICS credit rating agency to counter the western rating institutions?
a. Brazil
b. India
c. China
d. Russia

Answer: b

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi on Monday strongly pitched for the setting up of a BRICS credit rating agency to counter western rating institutions and cater to the financial needs of sovereign and corporate entities of developing nations.

India had first mooted the idea of having such an agency for the BRICS grouping which can solve impediments for the emerging market economies posed by the present CRA market, which is dominated by S&P, Moody’s and Fitch.

Three western agencies hold over 90% of the sovereign rating market. Indian officials were at the forefront at last year’s BRICS Summit in Goa in pointing out the shortcomings and the need for having an alternative credit rating agency.

8. The Minister of Women & Child Development, Smt Maneka Sanjay Gandhi released the Guidelines of Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana in New Delhi recently. Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana:
1. Pradhan Mantri Matritva Vandana Yojana (PMMVY), previously Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana (IGMSY), is a maternity benefits program run by the government of India.
2. It was introduced in 2010 and is implemented by the Ministry of Women and Child Development. It is a conditional cash transfer scheme for pregnant and lactating women of 19 years of age or above for first two live births.
3. It provides partial wage compensation to women for wage-loss during childbirth and childcare and to provide conditions for safe delivery and good nutrition and feeding practices.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

Pradhan Mantri Matritva Vandana Yojana (PMMVY), previously Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana (IGMSY), is a maternity benefits program run by the government of India. It was introduced in 2010 and is implemented by the Ministry of Women and Child Development. It is a conditional cash transfer scheme for pregnant and lactating women of 19 years of age or above for first two live births. It provides partial wage compensation to women for wage-loss during childbirth and childcare and to provide conditions for safe delivery and good nutrition and feeding practices. In 2013, the scheme was brought under the National Food Security Act, 2013 to implement the provision of cash maternity benefit of ₹6,000 (US$94) stated in the Act. Presently, the scheme is implemented on a pilot basis in 53 selected districts and proposals are under consideration to scale it up to 200 additional 'high burden districts' in 2015-16.

9. The first batch of 1000 E-rickshaws ‘SmartE’ flagged off in Gurugram recently. Consider the following statements regarding this:
1. The E-rickshaw fleet will not only provide cost effective and pollution free substitutes in the transport system of Gurugram but will also generate employment opportunities for marginalised youth.
2. The E Rickshaws have been manufactured in India and are fitted with GPS and tracking system.

Which of the above statements is true?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:

Nitin Gadkari, the Minister for Road Transport and Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation flagged off a fleet of the first batch of 1000 E-rickshaws from Huda City Centre metro station in Gurugram today. Speaking on this occasion Gadkari said that the E-rickshaw fleet will not only provide cost effective and pollution free substitute in the transport system of Gurugram but will also generate employment opportunities for marginalised youth. He further said that public transport on electricity is the necessity of the country and his ministry is committed to providing it soon.

The E rickshaw fleet is being operated by Treasure Vase Ventures Private Limited in partnership with Delhi Metro, under the SmartE brand name. SmartE will provide the last mile transport connectivity in the area. The E Rickshaws have been manufactured in India and are fitted with GPS and tracking system. SmartE has established strategic partnerships with the Haryana government (HSIIDC) and Delhi Metro Rail Corporation to launch 1000 vehicles in Gurugram and Faridabad in 2017.  The E-rickshaws SmartE will provide meaningful self-employment for over 1, 00,000 marginalised youths, in next 4-5 years.

10. An international team of astronomers used the NASA/ESA Hubble Space Telescope to estimate whether there might be water on the seven planets orbiting in the nearby which of the following dwarf stars?
a. TRAPPIST-1
b. Kapteyan's Star
c. Proxima Centauri
d. Luyten's Star

Answer: a

Explanation:

The Earth-sized planets orbiting the ultracool TRAPPIST-1 dwarf star 40 light-years away may have substantial amounts of water and could be habitable, scientists say.
An international team of astronomers used the NASA/ESA Hubble Space Telescope to estimate whether there might be water on the seven planets orbiting in the nearby TRAPPIST-1 planetary. The results suggest that the outer planets of the system might still harbour substantial amounts of water.

Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

11. Recently, NITI Aayog has launched National Nutrition Strategy. Consider the following statements regarding this:
1. The nutrition strategy envisages a framework wherein the four proximate determinants of nutrition – uptake of health services, food, drinking water & sanitation and income & livelihoods – work together to accelerate the decline of under nutrition in India.
2. The Nutrition Strategy framework envisages a Kuposhan Mukt Bharat - linked to Swachh Bharat and Swasth Bharat.
3. Formulated through an extensive consultative process, the Strategy lays down a roadmap for effective action, among both implementers and practitioners, in achieving our nutrition objectives.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

The leader of the Green Revolution Dr. M.S Swaminathan and Padma Shri Dr. H Sudarshan, today, launched the National Nutrition Strategy, along with Vice Chairman Dr. Rajiv Kumar and Member Dr. Vinod Paul.

With a benefit to cost ratio of 16:1 for 40 low and middle-income countries, there is a well-recognized rationale, globally, for investing in Nutrition. The recently published NFHS-4 results reflect some progress, with a decline in the overall levels of under nutrition in both women and children. However, the pace of decline is far below what numerous countries with similar growth trajectories to India have achieved. Moreover, India pays an income penalty of 9% to 10% due to a workforce that was stunted during their childhood.

To address this and to bring nutrition to the centre-stage of the National DevelopmentAgenda, NITI Aayog has drafted the National Nutrition Strategy. Formulated through an extensive consultative process, the Strategy lays down a roadmap for effective action, among both implementers and practitioners, in achieving our nutrition objectives.

12. Recently, the Ministry of Health and Family Welfare has launched two new contraceptives to expand the basket of contraceptive choices to meet the emerging needs of couples. Consider the following statements regarding this:
1. An injectable contraceptive MPA under the ‘Antara’ programme and a contraceptive pill, ‘Chhaya’, in the public health system to expand the basket of contraceptive choices to meet the emerging needs of couples.
2. The contraceptives are safe and highly effective, the ‘Antara’ injectable being effective for three months and the ‘Chayya’ pill for one week, and will help meet the changing needs of couples and help women plan and space their pregnancies.

Which of the above statements is true?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:

The Ministry of Health and Family Welfare has launched two new contraceptives, an injectable contraceptive MPA under the ‘Antara’ programme and a contraceptive pill, ‘Chhaya’, in the public health system to expand the basket of contraceptive choices to meet the emerging needs of couples. The contraceptives, which are available for free in Medical Colleges and District Hospitals at present, have so far been launched in 10 states that include Maharashtra, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Karnataka, Haryana, West Bengal, Odisha, Delhi and Goa. The contraceptives are safe and highly effective, the ‘Antara’ injectable being effective for three months and the ‘Chayya’ pill for one week, and will help meet the changing needs of couples and help women plan and space their pregnancies. Training of healthcare practitioners from all the states has been completed as well, with a pool of state and district level doctors and staff nurses being trained to support the roll-out.

To help improve the supply and distribution of contraceptives, the Ministry had recently launched a new software, Family Planning Logistics Management Information System (FP-LMIS), designed to provide robust information on the demand and distribution of contraceptives to health facilities and ASHAs.

13. The Ministry of Health and Family Welfare has launched the Mission Parivar Vikas. Consider the following statements regarding the Mission Parivar Vikas:
1. The key strategic focus of this initiative is on improving access to contraceptives through delivering assured services, ensuring commodity security and accelerating access to high-quality family planning services.
2. The main objective of the Mission Parivar Vikas family planning initiative is to bring down the Total Fertility Rate to 2.1 by the year 2025.
3. The mission is being implemented in 146 high focus districts with the highest total fertility rates in the country.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

The Ministry of Health and Family Welfare has launched the Mission Parivar Vikas, a central family planning initiative has also been launched by the Ministry. The key strategic focus of this initiative is on improving access to contraceptives through delivering assured services, ensuring commodity security and accelerating access to high-quality family planning services.

• The mission is being implemented in 146 high focus districts with the highest total fertility rates in the country. These districts are in the seven high focus, high Total Fertility Rates (TFR) states of Uttar Pradesh, Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Jharkhand, Chhattisgarh and Assam, which constitute 44% of the country’s population.

• The main objective of the Mission Parivar Vikas family planning initiative is to bring down the Total Fertility Rate to 2.1 by the year 2025.

The Ministry of Health and Family Welfare, through its sustained family planning efforts, aims to achieve its goal of increasing modern contraceptive usage and ensure that 74% of the demand for modern contraceptives is satisfied by 2020, with continued emphasis on delivering assured services, generating demand and bridging supply gaps. The Ministry’s focus remains on increasing awareness and demand through a holistic communications campaign that has simultaneously been rolled out across all states of India.

14. Two different colonies of trap-jaw ants, can open and shut their enormous jaws have been found in which of the following countries?
a. India
b. Malaysia
c. Japan
d. China

Answer: b

Explanation:

Two different colonies of trap-jaw ants - found in Malaysia - can open and shut their enormous jaws - which are 1.5 times the size of their heads - at a speed of about 80 kmph. Scientists from the University of Illinois, in the U.S., studied the Mymoteras species and found that they have an extremely fast reactive time of 0.5 millisecond.

The mandibles open wide - at 280 degrees - and shut with an immense power of 21 Kilowatt/kg. They use a springlike mechanism to facilitate such high-speed attacks.
These ants have evolved the high-performance; rapid spring-loaded escape behaviour to overcome their physical limitation against bigger predators such as beetles and crickets. The findings were recently published in Journal of Experimental Biology.

15. Kerala Agricultural University (KAU) has identified 12 indigenous plants for manufacturing natural textile dyes. Consider the following statements regarding this:
1. A study by the College of Agriculture (CoA), Vellayani, as part of the Western Ghat Development Programme (WGDP), has identified 12 indigenous plants capable of giving colour to cotton and silk textiles.
2. The technology for using these plants for the commercial textile industry has been standardised under another research project sponsored by the RKVY (Rashtriya Krishi Vikas Yojana).

Which of the above statements is true?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:

Kerala Agricultural University (KAU) has identified 12 indigenous plants for manufacturing natural textile dyes. A study by the College of Agriculture (CoA), Vellayani, as part of the Western Ghat Development Programme (WGDP), has identified 12 indigenous plants capable of giving colour to cotton and silk textiles. This will provide an organic option for dyeing.

The technology for using these plants for the commercial textile industry has been standardised under another research project sponsored by the RKVY (Rashtriya Krishi Vikas Yojana).

16. Recently, Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power, Government of India has launched UJALA (Unnat Jyoti by Affordable Lighting for All) Scheme in one of the States of which of the following countries?
a. Malaysia
b. Myanmar
c. China
d. Nepal

Answer: a

Explanation:

Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power, Government of India has launched UJALA (Unnat Jyoti by Affordable Lighting for All) Scheme in the State of Melaka, Malaysia recently. The Scheme was launched by Chief Minister of Melaka Datuk Seri Utama Ir. Hj. Idris Bin Hj. Haron. In due course of time, the successful Indian model of UJALA scheme has become a sought-after example for the different nations of the world and will now be implemented in Melaka to extend programme benefits to people of the region.

Under this scheme, each household in Melaka will get 10 high-quality 9-watt LED bulbs at a cost of only RM 10, which is a special price and is almost half of what in begin offered in the market. The distribution of these LED bulbs will take place from 28 numbers of Japerun in the region. These Japerun are a unique community welfare and engagement centres, which are situated across the Melakan State. Under the extensive and ever-expanding idea of UJALA, Energy Efficiency Services Limited (EESL) plans to distribute about 1 million 9W LED bulbs, which will replace 18W CFLs. The initiative will have the logistical assistance and facilitation support from Green Growth Asia, which is a not for profit organization. The price of each bulb will be way lesser than the global average price of the LED bulbs, which still swings between 3-5 USD. Notably, each bulb that is being provided by EESL under the UJALA scheme in Melaka comes with a 3-year free replacement warranty against any technical defects. These bulbs sent from India will be of leading brands and manufacturers like Osram, Philips along with other companies of repute.

17. Recently, the Universal Drug Sensitivity Test policy has been launched to detect the TB bacterium by which of the following organisation?
a. Ministry of Health and Family Welfare
b. WHO
c. UNICEF
d. None of the above

Answer: b

Explanation:

The new policy called the Universal Drug Sensitivity Test, which was formalised earlier this month, will be implemented using a molecular diagnostic test called GeneXpert, a US-developed technology tool being used worldwide since 2010. It can detect the TB bacterium as well check for resistance to rifampicin, one of the standard key TB drugs, within 90 minutes. Conventional tests take at least a day or more and require well-trained personnel for similar results.

States that will first see this policy being implemented include Arunachal Pradesh, Bihar, Goa, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Odisha, Sikkim, Tripura and Uttarakhand. These, however, are not the States with the highest tuberculosis burden. “The States are expected to implement this intervention for patients diagnosed as on 1st August or later,” says a letter signed by Sunil Khaparde, who heads India’s National TB Control Programme.

18. As a part of labour law reforms, the Government has undertaken the exercise of rationalisation of the 38 Labour Acts by framing 4 labour codes viz Code on Wages, Code on Industrial Relations, Code on Social Security and Code on occupational safety, health and working conditions. Consider the following statements regarding this:
1. The Code on Wages Bill 2017 has been introduced in Lok Sabha on 10.08.2017 and it subsumes 4 existing Laws, viz. the Minimum Wages Act, 1948; the Payment of Wages Act, 1936; the Payment of Bonus Act, 1965; and the Equal Remuneration Act, 1976.
2. At present, the provisions of the Minimum Wages Act and the Payment of Wages Act do not cover a substantial number of workers, as the applicability of both these Acts is restricted to the Scheduled Employments/Establishments.
3. The proposed payment of wages through cheque or digital/ electronic mode would not only promote digitization but also extend wage and social security to the worker.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

As part of labour law reforms, the Government has undertaken the exercise of rationalisation of the 38 Labour Acts by framing 4 labour codes viz Code on Wages, Code on Industrial Relations, Code on Social Security and Code on occupational safety, health and working conditions.

The Code on Wages Bill 2017 has been introduced in Lok Sabha on 10.08.2017 and it subsumes 4 existing Laws, viz. the Minimum Wages Act, 1948; the Payment of Wages Act, 1936; the Payment of Bonus Act, 1965; and the Equal Remuneration Act, 1976. After the enactment of the Code on Wages, all these four Acts will get repealed. The Codification of the Labour Laws will remove the multiplicity of definitions and authorities leading to ease of compliance without compromising wage security and social security to the workers.

Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: June 2017

19. In the recent summit of BRICS countries in China, the leaders of BRICS countries have signed four documents on Action Agenda on Economic and Trade Cooperation, Innovation, Customs Cooperation and MOU with Development Bank on Strategic Cooperation. Consider the following statements regarding this:
1. BRICS Action Agenda on Economic and Trade Cooperation was signed.
2. BRICS Action Plan for Innovation Cooperation (2017-2020) was signed.
3. Strategic Framework of BRICS Customs Cooperation was signed.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

Four documents, including on economic and trade cooperation, were signed by the BRICS countries on Monday with an aim to deepen commercial ties among the grouping's members. The following four documents have been signed by the BRICS countries:

• BRICS Action Agenda on Economic and Trade Cooperation

• BRICS Action Plan for Innovation Cooperation (2017-2020)

• Strategic Framework of BRICS Customs Cooperation

• Memorandum of Understanding between the BRICS Business Council and the New Development Bank on Strategic Cooperation

20. How many Indian states are bordered with Myanmar?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

Answer: b

Explanation:

The India–Myanmar barrier is a border barrier that India is constructing to seal its 1,624-kilometer (1,009 mi)-long border with Burma. Four Northeast Indian states share the border with Burma: Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Manipur.

India-Myanmar border has the Free Movement Regime (FMR) which allows the tribes living along the border to travel 16-km across the boundary without visa restrictions. There are over 250 villages with over 300,000 people living within 10 km of the border who frequently cross the border through 150 small and large, formal and informal, border crossings.

21. Recently, “New India- We Resolve to Make” exhibition cum cultural event organised in Mumbai. Consider the following statements regarding the New India Movement:
1. Under “New India” vision, the Government led by Prime Minister Narendra Modi has been working with commitment to welfare and empowerment of that poor section of the society which remained the below poverty line even after seven decades of Independence.
2. The aim of the initiative is to bring in many changes in the country for the betterment of country’s economy, citizens, society, governance, security and other verticals.
3. “Sankalp Se Siddhi” (Attainment through Resolve), a new programme launched by the Prime Minister Narendra Modi for his initiative of New India movement begins from 2017 till the year 2022.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

“Sankalp Se Siddhi” (Attainment through Resolve), a new programme launched by the Prime Minister Narendra Modi for his initiative of New India movement begins from 2017 till the year 2022. The programme was launched on the occasion of 75th anniversary of Quit India movement. The Prime Minister has urged the citizens to join in the movement and make a common effort to create an India of our freedom fighters’ dream by 2022. Many ministers and government officials have taken the pledge on the occasion to be a part of New India Movement.

22. As part of the defence cooperation, a joint military training, Exercise Yudh Abhyas - 2017 is being conducted with which of the following countries:
a. Russia
b. USA
c. Israel
d. Japan

Answer: b

Explanation:

As part of the ongoing Indo-US defence cooperation, a joint military training, Exercise Yudh Abhyas - 2017 is being conducted at Joint Base Lewis McChord, Washington, the USA from 14 to 27 September 17. Exercise Yudh Abhyas is one of the largest joint running military training and defence corporation endeavours between India and USA. This will be the 13th edition of the joint exercise hosted alternately between the two countries.

Exercise Yudh Abhyas will provide an opportunity to the armed forces of both countries to train in an integrated manner at Battalion level with joint planning at Brigade level. Multiple scenarios will be rehearsed during the joint exercise with a view to understanding each other's organisational structure and battle procedures which would result in a higher degree of joint manship that would further facilitate interoperability between the armed forces of both countries to meet any unforeseen contingency across the globe. The exercise is also an ideal platform to learn from each other's experiences of planning and execution of operations.

23. ‘Living with Pythons’, an innovative initiative started to create awareness and instil appreciation about India’s Python species. Consider the following statements regarding this:
1. Generally, there are only three kinds of python found in India as Rock Python (Python molurus), Burmese Python (Python bivittatus) and Reticulated Python (Malayopython Reticulatus).
2. This is the first of its kind of initiative for important large snakes like the python and is the first of many initiatives that will follow as part of this project.

Which of the above statements is true?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:

Under an innovative initiative ‘Living with Pythons’, herpetologist and researcher Nirmal U. Kulkarni and his team are trying to address the need for a common protocol for python rescue and release. The initiative will help address the issues relating to reptile-human conflict across the country during such rescue and release efforts.

As a first step to address this challenge, Mr. Kulkarni’s team has distributed 100 specially designed large python rescue snake bags to rescuers, forest department field staff and field researchers, across the country.

“Living with Pythons” is a nationwide initiative started to create awareness and instil appreciation about India’s three Python species. These include the Indian Rock Python (Python molurus), Burmese Python (Python bivittatus) and Reticulated Python (Malayopython Reticulatus),” Mr. Kulkarni said here on 3 September 2017.

Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: May 2017

24.  NITI Aayog has created an Expert Task Force to provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports. Consider the following statements regarding this:
1. It has been tasked to recommend sector-specific policy interventions in key employment sectors.
2. It has been asked to recommend measures to enhance trade in services with high employment potential.
3. It has been tasked to Identify key macroeconomic factors constraining exports and suggesting methods to address these constraints.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

To provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports, an Expert Task Force has been created by NITI Aayog.

While the Indian workforce has high aspirations, a majority of the workers are still employed in low-productivity, low-wage jobs in small, micro and own-account enterprises. An urgent and sustained expansion of the organized sector is essential to address India’s unemployment and under-employment issue. An important strategy is also to enable a shift towards more labour-intensive goods and services that are destined for exports. Given the importance of exports in generating jobs, India needs to create an environment in which globally competitive exporters can emerge and flourish.

25. Recently, Indian Government has launched which of the scheme in Malaysia?
a. Jan Dhan Yojana
b. UJALA
c. PAHAL
d. Skill India

Answer: b

Explanation:

Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power, Government of India has launched UJALA (Unnat Jyoti by Affordable Lighting for All) Scheme in the State of Melaka, Malaysia recently. The Scheme was launched by Chief Minister of Melaka Datuk Seri Utama Ir. Hj. Idris Bin Hj. Haron. In due course of time, the successful Indian model of UJALA scheme has become a sought-after example for the different nations of the world and will now be implemented in Melaka to extend programme benefits to people of the region.

Under this scheme, each household in Melaka will get 10 high-quality 9-watt LED bulbs at a cost of only RM 10, which is a special price and is almost half of what in begin offered in the market. The distribution of these LED bulbs will take place from 28 numbers of Japerun in the region. These Japerun are a unique community welfare and engagement centres, which are situated across the Melakan State. Under the extensive and ever-expanding idea of UJALA, Energy Efficiency Services Limited (EESL) plans to distribute about 1 million 9W LED bulbs, which will replace 18W CFLs. The initiative will have the logistical assistance and facilitation support from Green Growth Asia, which is a not for profit organization. The price of each bulb will be way lesser than the global average price of the LED bulbs, which still swings between 3-5 USD. Notably, each bulb that is being provided by EESL under the UJALA scheme in Melaka comes with a 3-year free replacement warranty against any technical defects. These bulbs sent from India will be of leading brands and manufacturers like Osram, Philips along with other companies of repute.

26. In pursuant of the India’s ‘Act East Policy’, two Indian Naval Ships proceeded on deployment to East and South-East Asia this year. Consider the following statements regarding this:
1. INS Satpura and INS Kadmatt departed Visakhapatnam today to visit 12 ports in Singapore, Indonesia, Malaysia, Thailand, Vietnam, Cambodia, Philippines, South Korea, Japan, Brunei and Russia.
2. The visit of Indian Naval Ships to East and South-East Asia underscores India’s peaceful presence and harmonious relations with the countries in the region.
3. At Russia, the ships will participate in the annual India-Russia bilateral exercise INDRA.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

In pursuant of the India’s ‘Act East Policy’, two Indian Naval Ships proceeded on deployment to East and South-East Asia this year. INS Satpura and INS Kadmatt departed Visakhapatnam today to visit 12 ports in Singapore, Indonesia, Malaysia, Thailand, Vietnam, Cambodia, Philippines, South Korea, Japan, Brunei and Russia. The two ships will be deployed for more than 3 months away from home port.

During this deployment, the ships will participate in the International Fleet Review hosted by the Association of South East Asian Countries (ASEAN) at Thailand. They will visit Singapore, Vietnam, Philippines, Cambodia and Brunei to commemorate the 25th anniversary of India-ASEAN dialogue. The ships will also participate in the Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) exercise at Malaysia. At Russia, the ships will participate in the annual India-Russia bilateral exercise INDRA. This year, for the first time, Ex-INDRA will witness the joint participation of Army, Navy and Air Force of both countries, thus, a major milestone in the bilateral relations between the two countries.

27. Swachhathon 1.0, the first ever Swachh Bharat Hackathon, was organised to crowd source solutions to some of the Sanitation and Hygiene challenges faced in various parts of the country by which of the following ministries?
a. Ministry of Drinking Water and Sanitation
b. Ministry of Health and Family Welfare
c. Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
d. Ministry of Rural Development

Answer: a

Explanation:

Swachhathon 1.0, the first ever Swachh Bharat Hackathon, was organized by the Ministry of Drinking Water and Sanitation to crowd source solutions to some of the Sanitation and Hygiene challenges faced in various parts of the country. The Ministry invited innovators from schools and colleges, institutions, start-ups and others to come up with exciting, innovative, novel and viable solutions to the following 6 challenges:

• Monitoring usage of toilets

• Triggering behaviour change

• Toilet Technologies in Difficult terrains

• Working solutions for maintenance and operations of school toilets.

• Technological solutions for safe disposal of menstrual waste

• Solution for early decomposition of faecal matter

The hackathon was open for all (including international entries) and was hosted on the innovating.mygov.in the portal.

The Hackathon received a massive response from across the country, with 3053 entries received overall with 633 entries in triggering behaviour change, 229 in early decomposition of faecal matter, 750 in monitoring usage of toilets, 552 in maintenance and operations of school toilets, 405 in Technological solutions for safe disposal of menstrual waste and 484 in Toilet Technologies in Difficult terrains categories.

28. Recently, the countervailing duty on imports of stainless steel flat products has been imposed. Consider the following statements regarding this:
1. It will strengthen the ongoing efforts fo Indian steel industry for moving towards 100 % quality regime for better safety and health of users.
2. This will provide a level playing field to the industry to grow to its full potential after attaining 2nd largest rank in stainless steel production in the world in 2016.

Which the of the above statements is true?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:

Welcoming the imposition of Countervailing Duty on imports of Stainless Steel flat products by the Ministry of Finance, Union Steel Minister Shri Birender Singh said in New Delhi today that, “CVD on Stainless Steel will strengthen the ongoing efforts of Indian industry for moving towards 100 % quality regime for better safety and health of users. This will provide a level playing field to the industry to grow to its full potential after attaining 2nd largest rank in stainless steel production in the world in 2016.”

The notification issued by the Ministry of Finance, dated 7th September 2017, prescribes a total of 18.95% CVD on imports of Stainless steel flat products from China for the next five years.

29. Central Ground Water Board (CGWB), Ministry of Water Resources, RD & GR has entered into an Memorandum of Agreement (MoA) with Indian Institute of Science (IISc), Bangalore. Consider the following statements regarding this:
1. Memorandum of Agreement (MoA) is for ‘Development of ground water flow models and preparation of aquifer management plans for parts of Karnataka’.
2. A mathematical model being developed as a part of the aquifer mapping and management programme will render better understanding of existing groundwater scenarios, predicting response of groundwater system to various stress conditions expected to arise in the future.
3. The study has to be completed within a year and IISc will present an inception report and a final comprehensive report.

Which of the following above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

Central Ground Water Board (CGWB), Ministry of Water Resources, RD & GR has entered into an Memorandum of Agreement (MoA) with Indian Institute of Science (IISc), Bangalore for ‘Development of ground water flow models and preparation of aquifer management plans for parts of Karnataka’.

This mathematical model being developed as a part of the aquifer mapping and management programme will render better understanding of existing groundwater scenarios, predicting response of groundwater system to various stress conditions expected to arise in the future and developing effective management plans incorporating different demand and supply side interventions. The study will cover an area of 48000 sqr. kms comprising Chikballapur and Kolar Districts and parts of Bagalkot, Bangalore Rural, Belgaum, Bellary, Chitradurga, Davanagere, Gadag, Gulbarga and Yadgir districts.

30. The Financial Resolution and Deposit Insurance Bill, 2017 has been referred to a Joint Parliamentary Committee of both the Houses. The Bill seeks to provide for the resolution of categories of:
a. financial service providers in distress
b. the deposit insurance to consumers of certain categories of financial services.
c. establishment of a Resolution Corporation for protection of consumers of specified service providers.
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

The Financial Resolution and Deposit Insurance Bill, 2017 has been referred to a Joint Parliamentary Committee of both the Houses, under the Chairpersonship of Shri Bhupender Yadav, M.P for examination and presenting a Report to the Parliament. The Bill seeks to provide for the resolution of certain categories of financial service providers in distress; the deposit insurance to consumers of certain categories of financial services; designation of systemically important financial institutions; and establishment of a Resolution Corporation for protection of consumers of specified service providers and of public funds for ensuring the stability and resilience of the financial system and for matters connected therewith or incidental thereto. The proposed legislation together with the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 is expected to provide a comprehensive resolution mechanism for the economy.

Current Affairs Quizzes 2016 for IAS Prelims 2018

Show Full Article

Post Comment

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

X

Register to view Complete PDF

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.