IBPS PO Mains Exam 2017: Banking Awareness Quiz 5

Nov 9, 2017 16:42 IST

Banking Awareness Quiz for IBPS PO Mains Exam 2017
Banking Awareness Quiz for IBPS PO Mains Exam 2017

To help Banking aspirants crack their General Awareness for IBPS PO exam 2017, we have created a special quiz series. Take up the quiz and strengthen your General Awareness.

1.The Government of India recently constituted a ministerial panel to oversee merger proposals of state-owned banks. The panel will be headed by-

a)      Finance Minister Arun Jaitley

b)      Minister of Micro, Small and Medium Enterprise, Kalraj Mishra

c)       Minister of Overseas Indian Affairs, Sushma Swaraj

d)      Minister of Statistics and Programme Implementation, Rao Inderjit Singh

e)      None of these

Ans: Option (a)

2.Which of the following companies recently became the first Indian company to cross Rs 6 trillion market capitalization?

a)      Indian Oil

b)      Gas Authority of India Ltd. (GAIL)

c)       Reliance Industries Ltd (RIL)

d)      TATA Steel

e)      None of these

Ans: Option (c)

3.According to the Capgemini and LinkedIn survey, which of the following countries has emerges as biggest source for digital talent?

a)      India

b)      USA

c)       Germany

d)      Italy

e)      None of these

Ans: Option (a)

4.India has recently overtaken which country to become the second-largest Smartphone market in the world, after China?

a)      United Kingdom

b)      Unites States of America

c)       Canada

d)      Russia

e)      None of these

Ans: Option (b)

5.Which of the tied up with Small Industries Development Bank of India (SIDBI) to launch a Rs 200-crore fund for providing loans to MSMEs.

a)      Ujjivan Small Finance Bank (USFB)

b)      Utkarsh Bank

c)       AU Small Finance Bank

d)      Equitas Small Finance Bank

e)      None of these

Ans: Option (c)

 

Make way for 5 major changes in the IBPS Clerk 2017 Exam

6.To boost clean energy, which of the following commercial bank of India recently announced Rs 2,317-crore credit facilities to seven corporates to finance grid connected rooftop solar projects under it World Bank programme?

a)      Indian Bank

b)      SBI

c)       Bank of Baroda

d)      ICICI Bank

e)      Axis Bank

Ans: Option (b)

NABARD Assistant Manager Grade ‘A’ Exam: Previous Year Question Paper

 7.Name the person who recently replaces Bill Gates as world's richest person with $90.6-bn fortune.

a)      Mark Zuckerberg

b)      Carlos Slim Helu

c)       Warren Buffett

d)      Jeff Bezos

e)      Larry Ellison

Ans: Option (d)

8.Forex and inward solutions provider Transcorp International recently launched a platinum pre-paid card in association with which Bank that can be used for transactions in stores and ATMs across the country which can also be used by organisations to disburse wages and salaries to even those employees who do not have a bank account?

a)      ICICI Bank

b)      HDFC Bank

c)       Axis Bank

d)      Yes Bank

e)      SBI
Ans: Option (d)

10 Great Qualities a PSU Bank Employee should possess

9.According to the Doing Business (DB) Report, 2018 released by World Bank, what is the rank of India among 190 countries assessed by the Doing Business Team?

a)      100th

b)      102th

c)       103rd

d)      104th

e)      None of these

Ans: option (a)


10.The Reserve Bank of India recenlty constituted a 10-member ‘High Level Task Force on Public Credit Registry (PCR) for India’. The task force will be headed by-

a)      Shri Vallabh Roopchand Bhanshali

b)      Shri Dilip S. Shanghvi

c)       Shri Sunil Mitra

d)      Dr. Nachiket M. Mor

e)      YM Deosthalee

Ans: option (e)

Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank exams

Career opportunities in Banking Sector: Job Titles and Description

Show Full Article

Post Comment

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

X

Register to view Complete PDF

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.