NABARD:10 Questions for Agriculture and Rural Management-3

Jul 24, 2017 10:56 IST

Agriculture and Rural DevelopmentAgriculture and Rural Development is an important part of the NABARD exam. The exam pattern supposes that a condidate should have adequate undestanding and informations about Indian Agriculture and Rural Development. Here, we have given 10 questions, these questions willl be beneficial for the students who are preparing for NABARD 2017.

Q 1: Balanced fertilizer used at the macro level in India is generally equated with a nutrient consumption ration of?

a)  4:2:1
b) 3:2:1
c) 1:2:3
d) 2:3:4
e) None of the above
Answer: a

Q 2: Which one of them is/ are bio fertilizers?

a) Rhizobium,
b) Azospirillum,
c) Phosphate solubilising bacteria (PSB)
d) Trichoderma
e) All of the above
Answer: e

Q 3: What is the contribution of pulses to wholesale prices inflation (WPI) ?

a) 23.9 percent
b) 25 Percent
c) 30 percent
d) 40 Percent
e) None of the above
Answer: a

Q 4: Arvind Subramanian committee is made for ?

a) Enhancing domestic productivity rapidly as the only reliable way to minimize price volatility, safeguard interests of both consumers and farmers.
b)  It recommends that Union Cabinet should swiftly go ahead to create buffer in pulses that include 3.5 lakh tonnes tur dal and two lakh tonnes urad dal.
c) It talks about gradual increase in minimum support price (MSP) on pulses over next three years has also been accepted to enable farmers realise better prices on their produce.
d) All of the three
e) Only a
Answer: d

Q 5:  What is the India’s rank in producing edible oil?

a) 4th
b) 5th
c) 6th
d) 7th
e) None of these
Answer: a

Q 6: India produces which percent of world oil seeds?

a)10 %
b) 20%
c)30 %
d) 15%
e) None of these
Answer: a

Q 7: Which edible oil is imported to India in maximum amount?

a) Palmolein,
b) Soybean,
c) Sunflower
d) Rapeseed
e) None of these
Answer: a

Q 8: Which oilseeds crop is grown in Rabi season?

a)  Mustard
b) Safflower
c) Soyabean
d) Only a and b
e) Only c
Answer: d

Q 9: What is the ideal Ph range for Pluses?

a) 6.0-8.5
b) 5 to 6
c) 9 to 11
d) 9 t0 12
e) None of the above
Answer: a

Q 10: A rough seedbed is good for which pulse?

a) Chickpea
b) Soyabeen
c) Lentil
d)Green Gram
e) None of The above
Answer: a

Show Full Article

Post Comment

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

X

Register to view Complete PDF

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.