NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Part X)

Sep 5, 2017 17:36 IST

NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics
NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics

NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths Chapter 4 - Determinant (Exercise 4.6) are available here. In this article, you will get solutions for exercise 4.6 from question number 7 to question number 16. These questions can be asked in CBSE Class 12 Maths board exam 2018 and other competitive exams.

NCERT Solutions for CBSE Class 12th Maths, Chapter 4: Determinant (Exercise 4.5) are given below:

Question 7:

5x + 2y = 4

7x + 3y = 5

Solution 7:

 NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 7)

NCERT Exemplar CBSE Class 12 Mathematics - All Chapters

Question 8:

2x y = –2

3x + 4y = 3

Solution 8:

 NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 8)

Question 9:

4x – 3y = 3

3x – 5y = 7

Solution 9:

 NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 9)

Question 10:

5x + 2y = 3

3x + 2y = 5

Solution 10:

 NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 10)

Question 11:

2x + y + z = 1

x – 2y z = 3/2

3y – 5z = 9

Solution 11:

 NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 11)

Question 12:

xy + z = 4

2x + y – 3z = 0

x + y + z = 2

Solution 12:

 NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 12)

Question 13:

2x + 3y +3 z = 5

x – 2y + z = – 4

3x y 2z = 3

Solution 13:

 NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 13)

Question 14:

x y + 2z = 7

3x + 4y – 5z = – 5

2x y + 3z = 12

Solution 14:

NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 14)

Question 15:

NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Question 15)

Solution 15:

NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 15)

Question 16:

The cost of 4 kg onion, 3 kg wheat and 2 kg rice is Rs 60. The cost of 2 kg onion, 4 kg wheat and 6 kg rice is Rs 90. The cost of 6 kg onion 2 kg wheat and 3 kg rice is Rs 70. Find cost of each item per kg by matrix method.

Solution 16:

NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 4: Determinant (Solution 16)

Download NCERT Solutions for Class 12 Maths - Chapter 4 (Determinant) in PDF format

Show Full Article

Post Comment

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

X

Register to view Complete PDF

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.