GK Questions and Answers on Sustainable Development and Sustainability

08-SEP-2017 11:50

Nature has supported and maintained life on earth since time immemorial and will continue to do so in the future. This capacity of the earth is known as the sustainability of nature or ecosystems or the environment. But, once the alteration of nature’s initial state occurs, its ability to revert back is lost. The anthropocentric activities of development like industrialisation have led to the indiscriminate exploitation of natural resources. The problem has attained global dimensions. It has brought us to a position where not only the life forms on this planet, but also the very existence of mankind.

Sustainable Development

Here, we are giving the 10 GK Questions and Answers on Sustainable Development and Sustainability in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.

1. What is sustainable development?

A. The development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

B. To conserve natural resources and to develop alternate sources of power while reducing pollution and harm to the environment.

C. It is the practice of developing land and construction projects in a manner that reduces their impact on the environment by allowing them to create energy efficient models of self-sufficiency. 

D. All of the above

Ans: D

2. Which of the following is correct, if we only achieve two out of three pillars of Sustainable Development?

A. Social + Economic Sustainability = Equitable

B. Social + Environmental Sustainability = Bearable

C. Economic + Environmental Sustainability = Viable

D. All of the above

Ans: D

GK Questions and Answers on Environment Degradation and Management

3. Consider the following statement (s) related to the Sustainability.

I. It refers to a process or state that can be maintained indefinitely.

II. Natural resources must use in ways that do not create ecological debts by over exploiting the carrying and productive capacity of the earth.

III. A minimum necessary condition for sustainability is the maintenance of the total natural capital stock at or above the current level.

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Only II & III

D. I, II & III

Ans: D

4. Which of the following is/are not an objective (s) of sustainable development?

A. Continue to implement the family planning program.

B. Maintain a dynamic balance of arable land (not less than 123 million hectares) and implement an agricultural development strategy

C. Maintain a dynamic balance of water resources by reducing water consumption for every unit of gross development product growth and agricultural value added

D. To bring about a gradual and sometime catastrophic transformation of environment

Ans: D

GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation

5. What are the Primary Goals of Sustainability?

I. The end of poverty and hunger

II. Better standards of education and healthcare - particularly as it pertains to water quality and better sanitation

III. To achieve gender equality

IV. Sustainable economic growth while promoting jobs and stronger economies

Code:

A. I, II & III

B. I, III & IV

C. I & III

D. I, II, III & IV

Ans: D

6. When was the term ‘Sustainable Development’ came into existence?

A. 1987

B. 1980

C. 1978

D. 1992

Ans: B

GK Questions and Answers on Ecological Succession and Pyramid

7. The United Nations Commission on Sustainable Development (CSD) was established by the UN General Assembly in December-------.

A. 1992

B. 1993

C. 1994

D. 1995

Ans: A

8. Which of the following UN commission is responsible for reviewing progress in the implementation of Agenda 21 and the Rio Declaration on Environment and Development?

A. United Nation Disarmament Commission

B. United Nations Statistical Commission

C. United Nations Commission on Sustainable Development (CSD)

D. United Nations Commission on Human Rights

Ans: C

GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

9. Consider the following statement (s) related to the parameters of sustainable development refer to the guiding principles.

I. Help in understanding the concept of sustainable development

II. Point the problems associated with it

III. Help to take active policy measures

Code:

A. Both I & II

B. Bot II & III

C. Both I & IV

D. I, II & III

Ans: D

10. Which of the following is not included in the parameters of sustainable development?

A. Carrying capacity

B. Inter and Intra-generation equity

C. Gender disparity and diversity

D. None of the above

Ans: D

In the above 10 GK Questions and Answers on Sustainable Development and Sustainability is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

350+ GK Questions and Answers on Environment & Ecology

Show Full Article

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.