GK Questions and Answers on the conservation of Biodiversity

14-SEP-2017 09:17

Conservation of Biodiversity is an essential part of the environment. By conservation, we do not mean preservation, but conservation, which means the utilization of natural sources in such a way that they are not allowed to destroy. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the conservation of Biodiversity which is very useful for the preparation of competitive examinations like UPSC-prelims, SSC, State Services, NDA, CDS, and Railways etc.

Conservation of Biodiversity

1. What do you mean by conservation?

A. It means the protection, preservation, management, or restoration of wildlife and natural resources such as forests and water.

B. It means an ethic of resource use, allocation, and protection.

C. Only A

D. Both A & B

Ans: D

2. What do you mean by conservation of Biodiversity?

A. It envisions preservation, maintenance, sustainable use (conservation), recovery and enhancement of the components of biological diversity.

B. It is the process of protecting an endangered plant or animal species in its natural habitat, either by protecting or cleaning up the habitat itself, or by defending the species from predators.

C. It is the proper management of the biosphere by human beings in such a way that it gives maximum benefits for the present generation and also develops its potential so as to meet the needs of the future generations.

D. All of the above

Ans: D

3. Which of the following statement is related to the Ex situ conservation?

A. Established protected area network, with appropriate management practices, corridors to link fragments restore degraded habitats within and outside.

 B. Established botanical and zoological gardens conservation stands, bank of germ plasma pollen, seed, seedlings, tissue culture, gene and DNA etc.

C. Agriculture is totally dependent on ecosystem processes and functions provided by biodiversity soil formation, nutrient cycling, and pollination of crops maintaining water cycles

D. None of the above

Ans: B

GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

4. Consider the following statement (s) related to the Strategies for Conservation of Biodiversity.

I. All the possible varieties (old or new) of food, forage and timber plants, livestock, agriculture animals and microbes should be conserved.

II. All the economically important organisms in protected areas should be identified and conserved.

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I & II

D. Neither I & II

Ans: C

5. Which of the following plant species are in the list of an endangered species in India?

A. Rauvolfia serpentine

B. Sandal wood

C. Cycas beddonei

D. All of the above

Ans: D

6. Which of the following agency published the Red data book?

A. IUCN

B. NEERI

C. NWAP

D. CITES

Ans: A

GK Questions and Answers on Sustainable Development and Sustainability

7. On which date International Day for Biodiversity is observed?

A. May, 15

B. May, 20

C. May, 22

D. June, 5

Ans: C

8. Which among the following country is considered to have the world’s first sustainable bio-fuels economy?

A. India

B. Brazil

C. Australia

D. South Africa

Ans: B

9. Find out the correct definition of 'Biodiversity'.

A. The variety of plant and animal life in the world or in a particular habitat, a high level of which is usually considered to be important and desirable.

B. It encompasses the interaction of all living species. Climate, weather, and natural resources that affect human survival and economic activity.

C. Both A & B

D. None of the above

Ans: A

Gk Questions and Answers on the India’s Wildlife Conservation Projects

10. Which one of the following is not used for Ex-situ plant conservation?

A. Seed banks

B. Field gene banks

C. Shifting cultivation

D. Botanical Gardens

Ans: C

In the above 10 GK Questions and Answers on the conservation of Biodiversity is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

300+ GK Questions Answers on Environment & Ecology

Show Full Article

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.