GK Questions and Answers on the Historians of India and their Historical Texts

16-JUN-2017 15:44

Historian of the different era converted the scattered primary evidences into coherent, intelligible sources through their histography. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Historians of India and their Historical Texts that will strengthen the general knowledge of readers.

Historians of India

Source: s-media-cache-ak0.pinimg.com

1. Who wrote Raj Tarangini?

A. Kalhan

B. Jai Singh

C. Kalpak

D. Yuktdev

Ans: A

2. Who among the following was the ruler when Raj Tarangini was composed?

A. Anandpal

B. Jai Singh

C. Sukta Singh

D. Yuktdev

Ans: B

3. Who was the author of Kitab-ul-Hind?

A.  Minhanjus Siraj

B.  Ainul-ul-Mulq Multani

C. Ziauddin Barni

D. Alberuni

Ans: D

4. Match the following:

       Historian                                 Book

a. Amir Khusrau                  I.   Padshahnama     

b. Abul Fazl                        II.  Ain-i-Akbari 

c. Gul Badan Begum            III. Humayun Nama

d. Abdul Hamid Lahori          IV. Nur Sipihr        

Code:

      a      b       c        d

A.   I      II       III     IV

B.   IV    III       II      I

C.   IV    II       III      I

D.   III    II        I      IV     

Ans: C

GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate

5. Statement (A): Rajatarangini, (“River of Kings”) historical chronicle of early India, written in Sanskrit verse by the Kashmiri Brahman Kalhana in 1148, that is justifiably considered to be the best and most authentic work of its kind.

Reason (R): It covers the entire span of history in the Kashmir region from the earliest times to the date of its composition. He is regarded as Kashmir’s first historian. Like the Shahnamah is to Persia, the Rajataringini is to Kashmir.

In the following question, there are two statements in which one is statement A and the other is Reason R. Choose your answer from the four options options given below:

A.  If A and R are true and R is the correct explanation of A

B. If A and R are true and R is not a correct explanation of A

C. A is true but R is False

D. A is false and R is true

Ans: A

6. Statement (A): Amir Khursrau’s Khaliq-e-bari, which is known as oldest printed dictionary of the world deals with Hindi and Persian words.

Reason (R): Amir Khursrau is regarded as the “father of qawwali”.

In the following question, there are two statements in which one is statement A and the other is Reason R. Choose your answer from the four options given below:

A.  If A and R are true and R is the correct explanation of A

B. If A and R are true and R is not a correct explanation of A

C. A is true but R is False

D. A is false and R is true

Ans:  B

GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate

7. Statement (A): Qiran-us-Saadain was written by Amir Khusrau in 1289 AD.

Reason (R): Qiran-us-Saadain contains the events of meeting of Bughra Khan, the Subedar of Bengal with his son and the Sultan of Delhi Kaikubad

In the following question, there are two statements in which one is statement A and the other is Reason R. Choose your answer from the four options given below:

A.  If A and R are true and R is the correct explanation of A

B. If A and R are true and R is not a correct explanation of A

C. A is true but R is False

D. A is false and R is true

Ans: A

8. Statement (A):  Khawaja Nizamuddin Ahmed Harvi wrote Tabkat-i-Akbari in the time of Akbar and completed in 1593 AD.

Reason (R): It is a significant book for the history of Saiyyad and Lodhi rulers.

In the following question, there are two statements in which one is statement A and the other is Reason R. Choose your answer from the four options given below:

A.  If A and R are true and R is the correct explanation of A

B. If A and R are true and R is not a correct explanation of A

C. A is true but R is False

D. A is false and R is true

Ans: A

9. Which of the following is not correctly matched?

A. Abdul Qadir Badayuni – Kitabul Ahadish

B. Mohammad Hashim Khafi Khan – Muntakhab-ul-Lubab

C. Jahangir- Tujik-i-Jahangiri

D. Sikander-Bin-Mohammad-Bin Khan – Tughlaqnama

Ans: D

10. Which of the following book was not written by Amir Khusrau?

A. Nur Sipihr

B. Insha-Mashru

C.  Ashiq

D. Miftah-ul Futuh

Ans: B

In the above ‘10 GK Questions and Answers on the Historians of India and their Historical Text’ will enhance the general knowledge of the readers about the history and historians.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Show Full Article

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.