GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

05-SEP-2017 10:11

Biodiversity is a critically important part of the Earth’s natural capital. Hot spots are the areas that are severely threatened by human activities. It contains some endemic plants and animals. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity for the aspirant who are preparing for different competitive examination.

Biodiversity Hot Spots

1. Who among the following defined the term biodiversity hot spots?

A. Norman Myers

B. Aziz Ab'Saber

C. Charles Christopher Adams

D. Warder Clyde Allee

Ans: A

2. Consider the following statement (s) related to the biodiversity hotspot.

I. It is an area with unusual concentration of species, many of which are endemic.

II. It is marked by serious threat to its biodiversity by humans.

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I & II

D. Neither I nor II

Ans: C

GK Questions on Basic Concepts of Environment and Ecology

3. Consider the following statement (s) related to the biodiversity hotspots in India.

I. The North-eastern India is included in a separate CEPF funding region (Eastern Himalayas Biodiversity Hotspot), while Bangladesh and Malaysia only extend marginally into the Indo-Burma hotspot.

II. India shares its territories into three biodiversity hotspots viz. Eastern Himalaya, Western Ghats and Indo-Burma.

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I & II

D. Neither I nor II

Ans: C

4. Which of the following is not the biodiversity hotspot region?

A. California Floristic Province

B. Madrean pine-oak woodlands

C. Mesoamerica

D. Antarctica

Ans: D

GK Questions and Answers on Green Electricity and Ecological Debt

5. Which of the following statement correctly defined the term biodiversity hotspot?

A. It is a biogeographic region that is both a significant reservoir of biodiversity and is threatened with destruction.

B. The term biodiversity hotspot specifically refers to biologically rich areas around the world that have lost at least 70 % of their original habitat.

C. Only B

D. Both B & C

Ans: D

6. The concept of Mega-diverse countries was first developed by ----------- in 1988.

A. Norman Myers

B. Russell Mittermeier

C. Aziz Ab'Saber

D. Charles Christopher Adams

Ans: B

GK Questions and Answers on Ecological Succession and Pyramid

7. Why biodiversity hotspots are important?

A. It important due to the high vulnerability of habitats and high irreplaceability of species found within large geographic regions.

B. The identification of an area as a biodiversity hotspot increases the likelihood of conservation investment. In addition, other designations for biodiversity conservation are likely to be present within these broad areas which may have more formal management structures.

C. It is because it provides grants to organizations around the world that are working to help protect biodiversity hotspots.

D. All of the above

Ans: A

8. Which of the following is not the criterion to qualify as a hotspot?

A. It must contain at least 1,500 species of vascular plants (> 0.5% of the world’s total) as endemics;

B. It has to have lost ≥ 70% of its original native habitat.

C. It must be the part of underdeveloped country.

D. None of the above

Ans: C

GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation

9. Consider the following statement (s) related to the hotspot conservation.

I.  Hot spots have the highest concentrations of unique biodiversity on the planet

II. They are the places at the greatest risk of destruction

III. The need for conservation in the hot spots regions is urgent to present a wave of species extinctions.

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Only III

D. I, II & III

Ans: D

10. Which of the following two regions from India included as hot spot?

A. Eastern Himalayas and Western Ghats

B. Western Himalayas and Western Ghats

C. Northern Himalayas and Western Ghats

D. Southern Himalayas and Western Ghats

Ans: A

In the above 10 GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity will concretise the General Knowledge of the readers.

1000+ GK Questions and Answers on Indian Geography

Show Full Article

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.