CategoriesCategories
CategoriesCategories

GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture

Jul 17, 2017 12:19 IST

The Indus Valley Civilisation was followed by another great civilisation and culture known as Vedic Civilisation and Culture. The Aryans were the originators of the civilisation. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture which are designed to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

Vedic Age

1. Who among the following scholar declared that 'Sapt Saidhava' region was the homeland of Aryans?

A. Dr. A C Das

B. Prof. Maxmuller

C. Prof. Penka

D. Dr. K.K Sharma

Ans: A

2. Match the following on the theory of Aryans origin

a. European Theory         1. Dr. A. C Das

b. Central Asian Theory    2. Bal Gangadhar Tilak

c. Arctic Region Theory     3. Max Muller

d. Indian Theory             4. Sir W. Jones

Code:

     a   b   c   d

A.  1   2   3   4

B.  4   3   2   1

C.  3   4   1   2

D.  1   3   4   2

Ans: B

3. Which of the following was the basic unit of Vedic Society?

A. Jana

B. Vidath

C. Parivar

D. Sangh

Ans: C

4. Who among the following was not the god of atmosphere during Vedic period?

A. Indra

B. Marut

C. Rudra

D. Dyans

Ans: D

How pre-Aryan symbol ‘Swastika’ is older than 11000 years?

5. Which river is not mention in Rigveda?

A. Narmada

B. Sindhu

C. Ganga

D. Yamuna

Ans: A

6. Who does Vedic people call Potter?

A. Vidath

B. Kulal

C. Ayas

D. Langal

Ans: B

List of Rig Vedic Gods & Goddesses

7. Which was the voluntary contribution made by people?

A. Turvas

B. Yadu

C. Bali

D. Sira

Ans: C

8. Match the following

a. Rigveda      1. Hotri

b. Yajurveda  2. Adhavayu

c. Samaveda  3. Udgatri

d. Atharveda  4. Athrava

Code:

     a   b   c   d

A.  1   2   3   4

B.  4   3   2   1

C.  3   4   1   2

D.  1   3   4   2

Ans: D

Summary of the Vedic Age: Polity | Society | Position of Women

9. Which was not among the five famous 'Jan'?

A. Yadu

B. Anu

C. Drahyu

D. Bharavarsh

Ans: D

10. What was the term used to denote the wooden plough by Rigvedic Aryans?

A. Ayas

B. Langal

C. Kulal

D. Yava

Ans: B

In the above 10 GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture consists of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers according to the evolving nature of different competitive examinations.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Show Full Article

Post Comment

Register to get FREE updates

All Fields Mandatory
  • Please Select Your Interest
  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup

Copyright 2017 Jagran Prakashan Limited.