CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important Questions & Answers of History - All Chapters

CBSE Class 10 Social Science important questions & answers of India and the Contemporary World- 2 are given here. The chapter- wise important questions are based on the NCERT book and the Sample paper. Students giving CBSE Class 10 board exam 2020 can practice from these questions from all the chapters of class 10 History books.

Important Questions & Answers of Chapter 1 (The Rise of Nationalism in Europe)

 Q1- What steps French revolutionaries took to create a sense of collective identity among the French people?

Ans- The steps taken by French revolutionaries were:

Check more detailed questions of Chapter 1 (The Rise of Nationalism in Europe) here

CBSE 10th English Board Exam 2020: Check Chapter-wise Important Questions & Answers for All Chapters

Q2- What does the crown on allegory of ‘Germania’ signify?

Ans- The crown on allegory of ‘Germania’ signifies Heroism.

Q3- Who was the architect of Germany’s unification?

Ans- The architect of Germany was Otto Von Bismarck

Q4- Briefly explain the process of German unification

Ans- The process was:

CBSE Class 10 Social Science Board Exam 2020: Check Important Questions & Answers of Geography - All Chapters

Important Questions & Answers of Chapter 2 (Nationalism in India)

Q1- Describe in detail the famous incidence of Jallianwala Bagh.

Ans- Check the major points below:

Q2- What the idea of Satyagraha means?

Ans- The idea of satyagraha is a unique method that emphasizes the power of truth. It is about non-violent agitation.

CBSE Class 10 Social Science Board Exam 2020: Check Important Questions & Answers of Civics (All Chapters)

Q3- Why did the political leaders differ over the question of separate electorates?

Ans- Political leaders held different opinions over the question of separate electorates because of the differences in their opinion. They all believed in the different outcomes of separate electorates. The leaders supporting the minorities and the Dalits believed that it was only political empowerment that would abolish social backwardness, while others like Gandhiji thought that separate electorates would slow down the process of integration.

Q4- What made Gandhiji withdrew the Non-Cooperation movement?

Ans- Including many incidents, it was mainly due to Chauri Chaura in 1922, which made Gandhiji withdrew Non- Cooperation movement.

CBSE Class 10 Important Questions & Answers of Chapter 2 (Nationalism in India) 

Important Questions & Answers of Chapter 3 -Livelihoods, Economies, and Societies (The Making of a Global World)

 Q1- Why Europeans were fleeing to America in the nineteenth century? Explain. 

Ans- The Europeans were fleeing to America because:

Q2- What is the meaning of the Bretton Woods Agreement?

Ans- The Bretton Woods Agreement established the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank for preserving global economic stability and employment in the industrial world. The agreement was finalised in July 1944 at Bretton Woods in New Hampshire, USA.

Q3- Mention two examples from history that show the impact of technology on food availability.

Ans- The two examples that showed the impact of technology on food availability are:

CBSE Class 10 Social Science Syllabus for Board Exam 2020

Q4- What were the causes of the Great Depression.

Ans- Few causes of the Great Depression were:

Check more questions of CBSE Class 10 Chapter 3 (The Making of a Global World) here

Important Questions & Answers of Chapter 4 (The Age of Industrialisation)

Q1- Why were merchants moving to the countryside in Europe during the seventeenth and eighteenth centuries? Explain.

Ans- The reasons were:

Note- Explain these points in detail.

 Q2- Explain what is Proto- industrialisation.

Ans- Proto-industrialisation is the phase in which industrialisation was not based on the factory system. Before the factories, there was large-scale industrial production for International markets. This industrial history part is known as Proto- industrialisation.

Q3- Why industrial production in India increased during the First World War?

Ans- It increased because:

Q4- In what way did the East India Company procure regular supplies of cotton and silk textiles from Indian weavers?

Ans- The points are given below:

Find more questions of Chapter 4 (The Age of Industrialisation) here

Important Questions & Answers of Chapter 5 (Print Culture and the Modern World)

Q1- Explain the effects of the spread of print culture for poor people in nineteenth-century India?

Ans- The poor people were benefiting from the spread of print culture in India due to the availability of low-price books and public libraries which were spreading awareness and educating them.

Q2- Explain in brief how print culture assisted the growth of nationalism in India.

Ans- Print culture contributed to the growth of nationalism in India by providing access to nationalist ideals. It promoted the ideas of freedom and equality to the masses.   

Q3- Why people in eighteenth-century Europe thought that print culture would bring enlightenment and end despotism?

Ans- The easy and cheap availability of the print culture meant that literacy would no longer be restricted to the upper classes and can be accessed by anyone.

Q4- Why some of the people feared the effect of easily available printed books?

Ans- Some people were fearing that their power and authority would get eroded if ideas questioning their power gained mass popularity. The availability of the printed books made people more aware and made them question the authority.

For More Questions of Chapter 5 (Print Culture and the Modern World)- Click Here 

CBSE Class 10 Social Science Previous Years' Question Papers (2012-2019)

Related Categories

Also Read +
x