Next

CBSE Marking Scheme for Class 10 Home Science Sample Question Paper 2021 - Check Answers and Marks Distribution Scheme

CBSE Class 10 Home Science Marking Scheme for Sample Paper 2021 is available here for download in PDF format. Check this marking scheme carefully to understand the format for answering questions appropriately in the board exam that will help you score maximum marks. This marking scheme is also helpful to know the scheme according to which marks will be assigned to your answers during the checking of your answer sheets.  

Given below are some questions from the CBSE Class 10 Home Science sample paper 2021 and their answers from the CBSE Class 10 Home Science Marking Scheme 2021:

Multiple Choice Questions

Choose the correct answer:

1. Which of the following statement is incorrect

a. In warm climate light meals should be planned.

b. In cold climate energy giving food are preferred.

c. Non vegetarian dishes are the only source of protein in one’s diet.

d. Food group is a collection of foods which have similar nutrients.

Answer:

c. Non vegetarian dishes are the only source of protein in one’s diet.

OR

1. Which of the following statement is correct-

a. Expensive food is more nutritious.

Trending Now

b. Meals planned should be rigid.

c. Seasonal food is expensive.

d. Meals planned should be attractive and appealing.

Answer:

d. Meals planned should be attractive and appealing.

2. Your friend does not like to include fruits and vegetables in her meals. She does not like to eat homemade meals. Convince your friend to include fruits and vegetables in his/her diet as it provides

a. Fibre

b. Fats

c. Protein

d. Omega fatty acids

Answer:

a. Fibre

OR

2. What is the main purpose of carbohydrates in our body?

a. They provide chemicals to repair cells.

b. They help to maintain body temperature.

c. They are the main source of energy for the body.

d. They help in building the muscles of the body

Answer:

c. They are the main source of energy for the body

3. For preparing fruit pudding , you need tinned pineapples and cherries. What point/s you will consider while buying tinned fruits? The tin should not be

a. Bulging

b. Dented

c. Rusted

d. All of the above

Answer:

d. All of the above

4. Your younger brother is going to buy vegetables from the vendor for the first time. Advice him which of the following point he can ignore while buying vegetables-

a. Freshness of vegetables

b. Price of vegetables

c. Measurement of weighing table

d. Pointer in the weighing balance

Answer:

c. Measurement of weighing table

5. Predict the changes which occurs in relation to physical development -

a. Height

b. Weight

c. Body proportion

d.All of the above

Answer:

d. All of the above

OR

5. Choose an emotional characteristic of a child who is in early childhood -

a. Unpredictable

b. Socially approved

c. Intense

d. Imaginary

Answer:

a. Unpredictable

Also Check: CBSE Class 10 Home Science Question Paper of Board Exam 2020

6. When Rahul took out his shirt from cupboard hung on iron hanger ,it had a stain on it. Identify this stain -

a. Oil

b. Curry

c. Rust

d. Grease

Answer:

c. Rust

OR

6. Raj stained his shirt with newly painted door. This stain can be classified as

a. Dye stain

b. Mineral stain

c. Animal stain

d. Vegetable stain

Answer:

a. Dye stain

7. You always find your mother doing many activities before she leaves for her office like preparing breakfast and lunch, ironing clothes, cleaning home, laundering of clothes, etc. This is called as-

a. Dovetailing

b. Peak load period

c. Leisure time

d. Flexible activities

Answer:

b. Peak load period

8. Nitish always prepare time plan for his day and he is good in studies as well as swimming. Which of the following is/are advantage of time management

a. It helps in saving time.

b. It helps in saving energy

c. It generates free time.

d. All of the above

Answer:

d. All of the above

OR

8. Radha always complains of lack of time to finish all her assignments. She fails to manage her time. Failing to manage time can lead to some consequences like

a. Less Stress

b. Greater productivity and efficiency

c. A better professional reputation

d. Missed deadlines

Answer:

d. Missed deadlines

9. You have appointed a new cook at your home. Advice him at what temperature should cold and hot foods held to keep them safe?

a. Below 5° C and above 57° C

b. Below 8° C and above 47° C

c. Below 2° C and above 67° C

d. Below 6° C and above 77° C

Answer:

a. Below 5° C and above 57° C

10. Mrs. Verma’ s three year old son has started going to nursery school. Advise her what kind of food should be given to him

a. Finger foods

b. Fried food

c. Sweet food

d. Strongly flavoured food

Answer:

a. Finger food

OR

10. Your grandfather has turned seventy years old. Advise what kind of food should be preferred by him

a. Spicy food

b. Fried food

c. Strong flavoured food

d. Light and digestible food

Answer:

d. Light and digestible food

To check all the answers, download the complete marking scheme along with the CBSE Home Science sample paper from the following links:

CBSE Class 10 Home Science Marking Scheme 2021

CBSE Class 10 Home Science Sample Question Paper 2021

Also Check: CBSE Class 10 Complete Study Material & Guide for Preparation of Board Exam 2021

Related Categories

Live users reading now