Are you worried or stressed? Click here for Expert Advice
Next

CBSE Class 10 Maths Case Study Questions for Chapter 14 - Statistics (Published By CBSE)

Gurmeet Kaur

CBSE Class 10 Maths Case Study Questions for Chapter 14 - Statistics are published by the CBSE board itself. These questions are perfect to acquaint with the new format of the questions and make your board exam preparations. Questions are based on the real life situations. You can easily understand how concepts and logic are used in the case study questions. All the questions are provided with answers.  

Check Case Study Questions for Class 10 Maths Chapter 14 - Statistics

CASE STUDY 1:

COVID-19 Pandemic The COVID-19 pandemic, also known as coronavirus pandemic, is an ongoing pandemic of coronavirus disease caused by the transmission of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) among humans.

The following tables shows the age distribution of case admitted during a day in two different hospitals

Table 1

Age (in years)

5-15

15-25

25-35

35-45

45-55

55-65

No. of cases

6

11

21

23

14

5

Table 2

Age (in years)

5-15

15-25

25-35

35-45

45-55

55-65

No. of cases

8

16

10

42

24

12

Refer to table 1

Trending Now

1. The average age for which maximum cases occurred is

a) 32.24

b) 34.36

c) 36.82

d) 42.24

Answer: c) 36.82

2. The upper limit of modal class is

a) 15

b) 25

c) 35

d) 45

Answer: d) 45

3. The mean of the given data is

a) 26.2

b) 32.4

c) 33.5

d) 35.4

Answer: d) 35.4

Refer to table 2

4. The mode of the given data is

a) 41.4

b) 48.2

c) 55.3

d) 64.6

Answer: a) 41.4

5. The median of the given data is

a) 32.7

b) 40.2

c) 42.3

d) 48.6

Answer: b) 40.2

Electricity Energy Consumption

CASE STUDY 2:

Electricity energy consumption is the form of energy consumption that uses electric energy. Global electricity consumption continues to increase faster than world population, leading to an increase in the average amount of electricity consumed per person (per capita electricity consumption).

A survey is conducted for 56 families of a Colony A. The following tables gives the weekly consumption of electricity of these families.

Weekly consumption (in units)

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

No. of families

16

12

18

6

4

0

The similar survey is conducted for 80 families of Colony B and the data is recorded as below:

Weekly consumption (in units)

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

No. of families

0

5

10

20

40

5

Refer to data received from Colony A

1. The median weekly consumption is

a) 12 units

b) 16 units

c) 20 units

d) None of these

Answer: c) 20 units

2. The mean weekly consumption is

a) 19.64 units

b) 22.5 units

c) 26 units

d) None of these

Answer: a) 19.64 units

3. The modal class of the above data is I

a) 0-10

b) 10-20

c) 20-30

d) 30-40

Answer: c) 20-30

Refer to data received from Colony B

4. The modal weekly consumption is

a) 38.2 units

b) 43.6 units

c) 26 units

d) 32 units

Answer: b) 43.6 units

5. The mean weekly consumption is

a) 15.65 units

b) 32.8 units

c) 38.75 units

d) 48 units

Answer: c) 38.75 units

Also Check:

CBSE Case Study Questions for Class 10 Maths - All Chapters

Tips to Solve Case Study Based Questions Accurately

CBSE Class 10 Maths Best Study Material for Preparation of Board Exam 2021

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश

Related Categories

Live users reading now