CBSE 10th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 6 Triangles with Detailed Solutions

Class 10 Maths MCQs on Chapter 6- Triangles are prepared to help students recognise the important topics and concepts for the objective type questions. In CBSE Class 10 Maths Exam 2020, there will be increased number of objective type questions as compared to the previous years. So, students must practice with the important questions provided here to prepare well for the exam and increase their chances of scoring high marks. All the MCQ questions provided here are thoroughly solved so that students can easily understand the appropriate logic behind each correct answer.

Check below the solved MCQs from Class 10 Maths Chapter 6Triangles:

1. O is the point of intersection of two equal chords ABand CD such that OB = OD, then triangles OAC and ODB are

(A) Equilateral but not similar

(B) Isosceles but not similar

(C) Equilateral and similar

(D) Isosceles and similar

Answer: (D)

Explanation:

Since O is the point of intersection of two equal chords AB and CD such that OB = OD,

As chords are equal and OB = OD, so AO will also be equal to OC

Also ∠AOC = ∠DOB = 450

Now in triangles OAC and ODB

AO/OB = CO/OD

And ∠AOC = ∠DOB = 450

So triangles are isosceles and similar

2. D and E are respectively the midpoints on the sides AB and AC of a triangle ABC and BC = 6 cm. If DE || BC, then the length of DE (in cm) is

(A) 2.5                                                  

(B) 3

(C) 5                                                                      

(D) 6

Answer:  B

Explanation:

By midpoint theorem,

If D and E are respectively the midpoints on the sides AB and AC of a triangle ABC, DE||BC and BC = 6 cm

So, DE will be half of BC i.e. 3cm

Also Check: CBSE Class 10 Science Chapter-wise Important MCQs with Answers

3. In triangle PQR, if PQ = 6 cm, PR = 8 cm, QS = 3 cm, and PS is the bisector of angle QPR, what is the length of SR?

(A) 2                                                                     

(B) 4

(C) 6                                                                      

(D) 8

Answer:  (B)

Explanation:

Since, PS is the angle bisector of angle QPR

So, by angle bisector theorem,

QS/SR = PQ/PR

⇒ 3/SR = 6/8

⇒ SR = (3 X 8)/6 cm = 4 cm

4. The lengths of the diagonals of a rhombus are 16 cm and 12cm. Then, thelength of the side of the rhombus is

(A) 9 cm

(B) 10 cm

(C) 8 cm                                                               

(D) 20 cm

Answer:(B)

Explanation:

The diagonals of rhombus bisect each other at right angle, so side of rhombus is the hypotenuse for the triangles formed.

Therefore,

By Pythagoras theorem

(16/2)2 + (12/2)2 = Side2

⇒ 82 + 62 = Side2

⇒ 64 + 36 = Side2

⇒ Side = 10 cm

5. A flag pole 18 m high casts a shadow 9.6 m long. Find the distance of the top of the pole from the far end of the shadow.

(A) 25.6                                                                               

(B) 20.4

(C) 23.7                                                                

(D) 32.5

Answer:(B)

Explanation:

According to given question

The far end of shadow is represented by point A,

Therefore we need to Find AC

By Pythagoras theorem,

(18)2 + (9.6)2 = (AC)2

⇒ AC2 = 416.16

⇒ AC = 20.4 m (approx)

6. Diagonals of a trapezium PQRS intersect each other at the point O, PQ || RS and PQ = 3 RS, Then the ratio of areas of triangles POQ and ROS is:

(A) 1:9                                                                  

(B) 9:1

(C) 3:1                                                                  

(D) 1:3

Answer:(B)

Explanation:According to given Question

Since

SR || PQ,

So, ∠OSR= ∠OQP (alternate interior angles)

Also ∠SOR= ∠POQ (vertically opposite angles)

So triangles SOR and POQ are similar,

Therefore,

ar(POQ)/ar(SOR) = (PQ/SR)2

ar(POQ)/ar(SOR) = (3 SR/SR)2

ar(POQ)/ar(SOR) = 9/1

7. ABCD is a trapezium in which AB|| DC and P, Q are points on ADand BC respectively such that PQ || DC. If PD = 18 cm, BQ = 35 cm andQC = 15 cm, find AD.

(A) 55cm                                                             

(B) 57cm

(C) 60cm                                                             

(D) 62cm

Answer:(C)

Explanation:

According to question

ABCD is a trapezium in which AB || DC and P and Q are points on AD and BC, respectively such that PQ || DC. If PD = 18 cm, BQ = 35 cm and QC = 15 cm,

In triangle ABD

DP/AP = OD/OB

In triangle BDC

BQ/QC = OB/OD

This implies

DP/AP = QC/BQ

18/AP = 15/35

AP = (18 x 35)/15

AP = 42

Therefore, AD = AP + DP = 42 + 18 = 60cm

8. Areas of two similar triangles are 36 cm2 and 100 cm2. If the length of a side of the larger triangle is 20 cm, then the length of the corresponding side of the smaller triangle is:

(A) 12cm                                                                             

(B) 13cm

(C) 14cm                                                                             

(D) 15cm

Answer:(A)

Explanation:

Let the side of smaller triangle be x cm.

ar(Larger Triangle)/ar(Smaller Triangle) = (side of larger triangle/side of smaller triangle)2

100/36 = (20/x)2

x = √144

X = 12 cm

9. In the figure if ∠ACB = ∠CDA, AC = 8 cm and AD = 3 cm, find BD.

(A) 53/3 cm                                                        

(B) 55/3 cm

(C) 64/3 cm                                                        

(D) 35/7 cm

Answer:(B)

Explanation:

In triangle ACB and ADC

∠A=∠A

∠ACB = ∠CDA

Therefore triangle ACB and ADC are similar,

Hence

AC/AD = AB/AC

AC2 = AD X AB

82 = 3 x AB

⇒ AB = 64/3

This implies,

BD = 64/3 – AD

⇒ BD = 55/3

10. If ABCD is parallelogram, P is a point on side BC and DP when produced meets AB produced at L, then select the correct option

(A) DP/BL = DC/PL

(B) DP/PL = DC/BL

(C) DP/PL = BL/DC

(D) DP/PL = AB/DC

Answer: (B)

Explanation:

In ΔALD, we have

BP || AD

∴ LB/BA = LP/PD

⇒ BL/AB = PL/DP

⇒ BL/DC = PL/DP [∵ AB = DC

⇒ DP/PL = DC/BL

11. In the figure given below DE || BC. If AD = x, DB = x – 2, AE = x + 2 and EC = x – 1, the value of x is:

(A) 4                                                                                                     

(B) 8

(C) 16                                                                                                   

(D) 32

Answer: (A)

Explanation:

In triangle ABC, we have DE || BC

∴ AD/DB = AE/EC (By Thale’s Theorem)

⇒ x/x – 2 = (x + 2)/(x – 1)

⇒ x (x – 1) = (x – 2)(x + 2)

⇒ x2 – x = x2 – 4

⇒ x = 4

12. The length of altitude of an equilateral triangle of side 8cm is

(A) √3 cm                                                            

(B) 2√3 cm

(C) 3√3 cm                                                          

(D) 4√3 cm

Answer:(D)

Explanation:

The altitude divides the opposite side into two equal parts,

Therefore, BD = DC = 4 cm

In triangle ABD

AB2 = AD2 + BD2

82 = AD2 + 42

AD2 = 64 – 16

AD2 = 48

AD = 4√3 cm

13. If ΔABC ~ ΔDEF, AB = 4 cm, DE = 6 cm, EF = 9 cm and FD = 12 cm, find the perimeter of ABC.

(A) 18    cm                                                         

(B) 20 cm

(C) 21    cm                                                         

(D) 22 cm

Answer:(A)

Explanation:

According to question,

ΔABC ~ ΔDEF,

 AB = 4 cm, DE = 6 cm, EF = 9 cm and FD = 12 cm,

Therefore,

AB/DE = BC/EF = AC/DF

4/6 = BC/9 = AC/12

⇒ 4/6 = BC/9

⇒ BC = 6 cm

And

4/6 = AC/12

⇒ AC = 8 cm

Perimeter = AB + BC + CA

= 4 + 6 + 8

= 18 cm

14. A 5 m long ladder is placed leaning towards a vertical wall such that it reaches the wall at a point 4 m high. If the foot of the ladder is moved 1.6 m towards the wall, then the distance by which the top of the ladder would slide upwards on the wall is:

(A) 2 m                                                                                

(B) 1.2 m

(C) 0.8 m                                                                             

(D) 0.5 m

Answer:(C)

Explanation:

Let AC be the ladder of length 5m and BC = 4m be the height of the wall where ladder is placed. If the foot of the ladder is moved 1.6m towards the wall i.e. AD = 1.6 m, then the ladder is slided upward to position E i.e. CE = x m.

In right triangle ABC

AC2 = AB2 + BC2

⇒52 = AB2 + 42

⇒ AB = 3m

⇒ DB = AB – AD = 3 – 1.6 = 1.4m

In right angled ΔEBD

ED2 = EB2 + BD2

⇒ 52 = EB2 + (1.4)2

⇒ EB = 4.8m

EC = EB – BC = 4.8 – 4 = 0.8m

Hence the top of the ladder would slide upwards on the wall at distance 0.8 m.

15. Corresponding sides of two similar triangles are in the ratio of 2 : 3. If the area of the smaller triangle is 48 cm2, then the area of the larger triangle is:

(A) 108 m2                                                                          

(B) 107 m2

(C) 106 m2                                                                          

(D) 230 m2

Answer:(A)

Explanation:

According to given Question

ar(Larger Triangle)/ar(Smaller Triangle) = (side of larger triangle/side of larger triangle)2

ar(Larger Triangle)/48 = (3/2)2

ar(Larger Triangle) = (9 x 48 )/4

ar(Larger Triangle) = 108 cm2

All the above MCQ questions can also be downloaded in PDF from the following link: ]

Also check below MCQs from other chapters of CBSE Class 10 Maths:

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 1

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 2

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 3

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 4

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 5

MCQs on remaining chapters will be provided here soon.

Important Articles for the Preparations of Class 10 Maths Exam 2020:

Links to some important articles are provided here below which will help you easily prepare for the Mathematics exam by revising the key concepts in a short time. This will help you to score high marks in the exam. Check the articles’ links below:

CBSE Class 10 Maths Exam Pattern 2020 with Blueprint & Marking Scheme

CBSE Class 10 Maths Important Questions and Answers for Board Exam 2020

CBSE Class 10 Maths Solved Previous Year Question Papers

CBSE Class 10th Maths Chapter-wise Important Formulas, Theorems & Properties

Related Categories

Also Read +
x