Are you worried or stressed? Click here for Expert Advice
Next

CBSE Class 9 Maths Extra Questions: Chapter 4 - Linear Equations In Two Variables (with Answers)

Gurmeet Kaur

CBSE Class 9 Maths extra questions and answers for Chapter 4 - Linear Equations In Two Variables can are entirely based on the important concepts given in the NCERT book. Therefore these questions are best to assess your understanding of the concepts, giving you a chance of improvement in the weak areas. So, try to solve these questions seriously to prepare well for the exams and obtain desired marks.

CBSE Class 9 Maths Extra Questions for Chapter 4 - Linear Equations In Two Variables:

1. Find the equation of a line on which the point (1, 2) lies.

Answer:

x + y = 3 is the equation on which the given point (1, 2) lies.

2. At which point the graph of linear equation x+2y = 2, cuts the y-axis?

Answer:

Graph of the linear equation x+2y = 2, cuts the y-axis at point (0, 1).

∵ 0 + 2(1) = 2

3. Which of the following points lies on the line x = y:

(a) (a, 0)

(b) (0, a)

(c) (−a, a)

(d) (a, a)

Answer:

(d) (a, a)

4. x = 0 is the equation of the _______axis and y = 0 is the equation of the _______axis.

Answer:

x = 0 is the equation of the y-axis and y = 0 is the equation of the x-axis.

Trending Now

5. Which of the following equations represents a line passing through the point (0, 0)?

(a) y = a + x

(b) y = 0

(c) x = 0

(d) y = mx

Answer:

(d) y = mx

Also Check:

NCERT Book for Class 9 Maths

NCERT Solutions for Class 9 Maths

6. The linear equation 3x − 5y = 14 has:

(a) Infinitely many solutions

(b) A unique solution

(c) Two solutions

(d) No solution

Answer:

(a) Infinitely many solutions

7. The graph of x = 7 is a straight line parallel to ______ axis.

Answer:

The graph of x = 7 is a straight line parallel to y - axis.

8. How does a solution of the linear equation change, both sides the equation are divided by a non-zero number? 

Answer:

Solution of the linear equation will remain the same.

9. Write the equation of a line which is parallel to y-axis and is at a distance of 5 units from the origin.

Answer:

Required equation is: x + 5 = 0 or x − 5 = 0

10. Write the equations of two lines which lie in the same plane and are intersecting at the point (3, −7).

Answer:

Equations of the required two lines are:

x + y = − 4 and x − y = 10

Students must go through the latest CBSE Syllabus for Class 9 Maths so that they can prepare according to the content prescribed by the board.

Also check:

CBSE Class 9 Maths Important Questions and Answers

CBSE Class 9 Maths Important MCQs (Chapter-wise)

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश

Related Categories

Live users reading now