Are you worried or stressed? Click here for Expert Advice
Next

CBSE Class 9th Maths Important MCQs with Answers from Chapter 1 - Number System

Gurmeet Kaur

CBSE Class 9th Term 1 Exam will have papers including MCQ type questions only. Students can easily score full marks in these objective type questions with a little hard work and good practice. We are providing here the Number System MCQ questions which are prepared by subject experts. All the questions are based on important concepts involved in the chapter. This set of important questions will form a good practice test for students, making them revise all fundamental concepts quickly and secure high marks in their CBSE Class 9th Maths Term 1 Exam 2021-2022.

Check CBSE Class 9th Maths Revised Syllabus 2021-2022

Find below the MCQs from CBSE Class 9 Maths Chapter 1Number System:

1. In between two rational number there is/are:

a) Exactly one rational number

b) Infinitely many rational number

c) Many irrational numbers

d) Only irrational numbers

Answer: (b)

2. The product of a rational and an irrational numbers is:

a) Always an integer

b) Always a rational number

c) Always an irrational number

d) Sometimes rational and sometimes irrational

Trending Now

Answer: (c)

3. The decimal expansion of an irrational number may be:

a) Terminating

b) Recurring

c) Either terminating or non- terminating

d) Non-terminating and non-recurring

Answer: (d)

4. A rational number between √2 and √3:

a) 1.9

b) (√2. √3)/2

c) 1.5

d) 1.8

Answer: (c)

5. Which of the following is irrational?

c) √5

d) √81

Answer: (c)

Also Read: CBSE Class 9th Science Important MCQs for Term-End Exam 2021-2022

6. 4√5 + 5√5 is equal to:

a) 9√5

b) 9√10

c) 5√10

d) 7√5

Answer: (a)

7. Which of the following is irrational?

a) 0.4014001400014…

b) 0.14

Answer: (a)

8.√12 X √15 is equal to:

a) 5√6

b) 6√5

c) 10√5

d) √25

Answer: (b)

CBSE Class 9 Maths Important Questions (Subjective Type) for Term-End Exam 2021-2022

9. Which of the following is equal to x2?

Answer: (d)

a) 1/4

b) 1/2

c) 4

d) 1/16

Answer: (b)

Answer: (b)

12. What would be the denominator after rationalizing 7/(5√3 - 5√2)?

a) 19

b) 20

c) 25

d) None of these

Answer: (d)

Answer: (a)

a) 2.732

b) 0.2679

c) 0.732

d) 0.517

Answer: (d)

15. Value of (256)0.16 X (256)0.09 is:

a) 4

b) 16

c) 64

d) 256.25

Answer: (a)

If you want to read these questions in offline mode, then a PDF of the questions can be downloaded from the link provided below:

Also check CBSE Class 9 Maths Complete and Best Study Material for 2021-2022 Session

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश

Related Categories

Live users reading now