Are you worried or stressed? Click here for Expert Advice
Next

CBSE Class 9th Maths Important MCQs with Answers from Chapter 3 - Coordinate Geometry

Gurmeet Kaur

We are providing here the Multiple Choice Type Questions (MCQs) on CBSE Class 9 Maths Chapter 3 - Coordinate Geometry. All these questions are provided with answers. Use these questions as a practice test to help in the preparation for the Maths exam. All these questions are based on the important concepts from the chapter.

Also Check CBSE Class 9th Revised Syllabus 2021-2022 (for Term 1)

Find below the MCQs from CBSE Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry:

1. The points (–4,–8) lies in:

a) First quadrant

b) Second quadrant

c) Third quadrant

d) Fourth quadrant

Answer: (d)

2. The point (0, –5) lies:

a) On the x-axis

b) On the y-axis

c) In the first quadrant

d) None of the above

Answer: (b)

Also Read CBSE Class 9th Science Important MCQs for Term-Wise Exam 2021-2022

3. Ordinate of all the points in the x-axis is:

a) 0

b) 1

c) –1

d) Any natural number

Answer: (a)

4. Points (1, -2), (1, -3), (-4, 5), (0, 0), (3, -3)

a) Lie in III quadrant

b) Lie in II quadrant

c) Lie in IV quadrant

Trending Now

d) Do not lie in the same quadrant

Answer: (d)

5. If the x-coordinate of a point is zero, then this point lies:

a) In II quadrant

b) In I quadrant

c) On x-axis

d) On y-axis

Answer: (d)

6. If the perpendicular distance of a point P from the x-axis is 7 units and the foot of the perpendicular lies on the negative direction of x-axis, then the point P has:

a) y-coordinate = 7 or –7 only

b) y-coordinate = 7 only

c) y-coordinate = –7 only

d) x-coordinate = –7

Answer: (a)

7. On plotting P (–3, 8), Q (7, –5), R (–3, –8) and T (–7, 9) are plotted on the graph paper, then point(s) in the third quadrant are:

a) P and T

b) Q and R

c) Only R

d) P and R

Answer: (c)

8. If the coordinates of the two points are P (–7, 5) and Q (–6, 9), then (abscissa of P) – (abscissa of Q) is

a) –3

b) 1

c) –2

d) –1

Answer: (d)

9. Abscissa of a point is positive in:

a) I and II quadrants

b) I and IV quadrants

c) I quadrant only

d) II quadrant only

Answer: (b)

10. The point whose ordinate is 8 and lies on y-axis:

a) (0, 8)

b) (8, 0)

c) (5, 8)

d) (8, 5)

Answer: (a)

11. The coordinates of any point on the y-axis are of the form (0, k), where |k| is the distance of the point from the:

a) y-axis

b) x-axis

c) (0, 1)

d) (1, 0)

Answer: (b)

12. The mirror of a point (3, 4) on y-axis is:

a) (3, 4)

b) (–3, 4)

c) (3, –4)

d) (–3, –4)

Answer: (b)

13. The distance of the points (5, 0) and (–3, 0) from x-axis is:

a) –3

b) 5

c) 0

d) 2

Answer: (c)

14. The perpendicular distance of a point P (5, 8) from the y-axis is:

a) 5

b) 8

c) 3

d) 13

Answer: (a)

15. A point (x + 2, x + 4) lies in the first quadrant, the mirror image for which for x-axis is (5, –7). What is the value of x?

a) (–5, –7)

b) (–5, 7)

c) (5, –7)

d) (5, 7)

Answer: (d)

Check the following link to download all the MCQ questions given above in PDF format:

Also check CBSE Class 9 Maths Complete and Best Study Material for 2021-2022 Session

रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश

Related Categories

Live users reading now