CBSE Class 9th Social Science (SST) Exam 2020: Check Chapter-wise Important Questions & Answers of History - All Chapters

CBSE Class 9 Social science important questions & answers are mentioned here. Students who will be giving CBSE class 9 exam must check these chapter- wise questions and answers of History. The mentioned questions are taken from the CBSE prescribed book ‘India and the Contemporary World- I’. The book has a total 5 chapters and these questions are taken from each chapter of CBSE Class 9 History.

Important Questions and Answers of Chapter 1- (The French Revolution)

Q1- Discuss the circumstances that led to the outbreak of revolutionary protest in France.

Ans- The circumstances that led to the revolutionary protest in French were:

CBSE Class 9 Social Science Syllabus for Annual Exam 2020

Q2- Explain briefly the rise of Napoleon?

Ans- The fall of the Directory in 1796 led to the rise of Napoleon. The politically unstable Directory gave way to Napoleon to rise to power as a military dictator.

Q3- Mention the list of democratic rights we enjoy today whose origins could be traced to the French Revolution. 

Ans- The rights are:

Q4- Describe the legacy of the French Revolution for the peoples of the world during the nineteenth and twentieth centuries.

Ans- The French Revolution shows a rich legacy during the nineteenth and twentieth centuries as it was the first national movement that adopted the ideals of “liberty, equality, and fraternity”.

Important Questions and Answers of Chapter 2- (Socialism in Europe and the Russian Revolution)

 Q1- Discuss the changes brought about by the Bolsheviks immediately after the October Revolution?

Ans- The main changes were:

Q2- Why did the Tsarist autocracy collapse in 1917?

Ans- Public mistrust and growing dissatisfaction with the Tsar’s policies led to the collapse of Tsarist autocracy in 1917. The imposed restrictions by The Tsar, Nicholas II on political activity also led to the collapse of autocracy.

Q3- Mention the ways in which the working population in Russia was different from other countries in Europe, before 1917? 

Ans- The Russian working population was different before 1917 because not all Russian workers migrated from the villages and went to work in the industrial sector. Some of them continued living in villages and went to work in town.

Q4- What were the social, economic and political conditions in Russia before 1905?

Ans- The economic, political and social conditions in Russia before 1905 was bad for the masses. 

Important Questions and Answers of Chapter 3- (Nazism and the Rise of Hitler)

Q1- Mention the peculiar features of Nazi thinking?

Ans- The features were:

Q2- Mention the problems faced by the Weimar Republic.

Ans- Read the points below:

Q3- What were the ways in which the Nazi state seek to establish total control over its people?

Ans- The Nazi established total control over its people by dubious methods of propaganda. Mass killings were mentioned as special treatment, final solutionevacuation to disinfection areas which was in reality deportation of Jews to the gas chambers.

Q4- Mention why Nazism became popular in Germany by 1930.

Ans- Nazi propaganda created hatred for the jews because of two main reasons.

Important Questions and Answers of Chapter 4- (Forest Society and Colonialism)

Q1- Why forests are affected by wars?

Ans- The ongoing war in the countries led to the cutting of trees for the construction of roads and other transportation modes. It leads to blind destruction and cutting down of forests to fulfill national war requirements which affect forests as they get depleted rapidly and are slow to grow back.

Q2- Mention similarities between colonial management of the forests in Bastar and in Java?

Ans- The similarities were:

Q3- Are there any changes in forest areas where you live? What were these changes and why they have happened?

Ans- Answer this question from your own perspective and understanding.

CBSE Class 9th Social Science (SST) Exam 2020: Check Chapter-wise Important Questions & Answers of Geography - All Chapters

Q4- Between 1880 and 1920, forest cover in the Indian subcontinent declined by 9.7 million hectares, from 108.6 million hectares to 98.9 million hectares. Discuss the role of the following factors in this decline:

Ans- The role of the mentioned factors was:

Important Questions and Answers of Chapter 5- (Pastoralists in the Modern World)

 Q1- What were the reasons that the Maasai community lost their grazing lands.

Ans- The colonial rule in Africa led to the Maasai community losing its grazing lands.

Q2- Discuss why nomadic tribes need to move from one place to another. Mention the advantages to the environment of this continuous movement?

Ans- Seasonal changes is responsible for the regular movement of Nomadic tribes from one place to another. This regular movement was advantageous to the environment because the nomadic tribes allow pastures to recover and regain fertility.

Q3- Explain in what way the law changed the lives of pastoralists:

 Ans- The points are explained in detail:

Q4- There are many similarities in the way in which the modern world forced changes in the lives of pastoral communities in India and East Africa. Write about any two examples of changes that were similar for Indian pastoralists and the Maasai herders.

Ans- The two example of changes which were similar are:

Related Categories

Also Read +
x