NCERT Solutions for Class 10 Social Science Civics Chapter 4: Gender, Religion and Caste

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Civics (Democratic Politics) Chapter 4 - Gender, Religion and Caste have the best and simple answers to all the exercise questions given in the chapter. All these solutions have been prepared according to the guidelines mentioned in the CBSE marking scheme. These NCERT solutions are the most reliable to prepare for your board exams and score good marks. All the NCERT Solutions are provided here in the readable and downloadable formats.

Get below the NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 4:

NCERT Solutions Class 10

Political Science

Chapter 4: Gender, Religion and Caste

Exercises

1. Mention different aspects of life in which women are discriminated or disadvantaged in India.

Answer:

Different aspects of life in which women are discriminated in India are:

Also Check: CBSE Class 10 Social Science Syllabus 2020-2021

Trending Now

2. State different forms of communal politics with one example each.

Answer:

Communal politics is based on the idea that religion is the principal basis of social community. It has different forms:

3. State how caste inequalities are still continuing in India.

Answer:

Caste has not disappeared from contemporary India. This can be clear by looking at the following facts:

4. State two reasons to say that caste alone cannot determine election results in India

Answer:

The two reasons that say that caste alone cannot determine election results in India are:

(i) No parliamentary constituency in India has a clear majority of one single caste. So, parties need to win the confidence of more than one caste and community to win elections.

(ii) No party wins the votes of all the voters belonging to one particular caste or community. Voters have become wiser and they only vote for those candidates or parties which are expected to work towards the development of their constituency.

Also Check:

NCERT Solutions for Class 10 Maths

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions for Class 10 English

5. What is the status of women’s representation in India’s legislative bodies?

Answer:

In India, the proportion of women in legislature has been very low. Women's representation has always been less than 10% in Lok Sabha and 5% in the State Assemblies. India is behind several developing countries of the world in the case of women’s representation. On the other hand, the situation is better in the case of local government bodies. Here, one-third of seats in local government bodies – in panchayats and municipalities – are now reserved for women. Now there are more than 10 lakh elected women representatives in rural and urban local bodies.

6. Mention any two constitutional provisions that make India a secular state.

Answer:

Two constitutional provisions that make India a secular state are:

(i) Freedom to practice, profess and propagate the religion of one’s choice.

(ii)  Prohibition of discrimination on the basis of religion under the fundamental right to equality.

7. When we speak of gender divisions, we usually refer to:

(a) Biological differences between men and women

(b) Unequal roles assigned by society to men and women

(c) Unequal child sex ratio

(d) Absence of voting rights for women in democracies

Answer: (b) Unequal roles assigned by society to men and women

8. In India, seats are reserved for women in

(a) Lok Sabha

(b) State legislative assemblies

(c) Cabinets

(d) Panchayati Raj bodies

Answer: (d) Panchayati Raj bodies

9. Consider the following statements on the meaning of communal politics. Communal politics is based on the belief that:

A. One religion is superior to that of others.

B. People belonging to different religions can live together happily as equal citizens.

C. Followers of a particular religion constitute one community.

D. State power cannot be used to establish the domination of one religious group over others. Which of the statements is/are correct?

(a) A, B, C, and D

(b) A, B, and D

(c) A and C

(d) B and D

Answer: (c) A and C

10. Which among the following statements about India’s Constitution is wrong? It

(a) prohibits discrimination on grounds of religion.

(b) gives official status to one religion.

(c) provides to all individuals freedom to profess any religion.

(d) ensures equality of citizens within religious communities.

Answer: (b) gives official status to one religion.

11. Social divisions based on _________ are peculiar to India.

Answer:

Social divisions based on caste are peculiar to India.

12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

 

1

2

3

4

(a)

B

C

A

D

(b)

B

A

D

C

(c)

D

C

A

B

(d)

C

A

B

D

Answer:

(b)

B

A

D

C

You may download all these answers in PDF from the link provided below:

Download NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 4

Get the NCERT Solutions of all the chapters of class 10 Social Science textbook from the following link:

NCERT Solutions for Class 10 Social Science - History, Geography, Economics & Civics

 

Related Categories

Live users reading now