NCERT Solutions for Class 10 Social Science Civics Chapter 6: Political Parties

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Democratic Politics Chapter 6 - Political Parties can be accessed in PDF format form here. You will get here the accurate answers to all questions given in the exercises of this chapter. All the solutions have been explained in the simplest manner to help you in easy and effective learning. You can also get the NCERT solutions for Class 10 History, Civics and Economy from links provided in this article.

Get below the NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 6:

NCERT Solutions Class 10

Political Science

Chapter 6: Political Parties

Exercises

1. State the various functions political parties perform in a democracy

Answer:

The various functions performed by the political parties in a democracy are:

Also Check: CBSE Class 10 Social Science Syllabus 2020-2021

Trending Now

2. What are the various challenges faced by political parties?

Answer:

Various challenges faced by political parties include:

3. Suggest some reforms to strengthen parties so that they perform their functions well?

Answer:

Some reforms to strengthen parties are:

4. What is a political party?

Answer:

A political party is a group of people who come together to contest elections and hold power in the government. They agree on some policies and programmes for the society, with a view to promoting the collective good.

5. What are the characteristics of a political party?

Answer:

The characteristics of a political party are:

Also Check:

NCERT Solutions for Class 10 Maths

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions for Class 10 English

6. A group of people who come together to contest elections and hold power in the government is called a _____________________.

Answer:

A group of people who come together to contest elections and hold power in the government is called a political party.

7. Match List-I (organisations and struggles) with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

 

List-I

List-II

1.

Congress Party

A. National Democratic Alliance

2.

Bharatiya Janata Party

B. State party

3.

Communist Party of India (Marxist)

C. United Progressive Alliance

4.

Telugu Desam Party

D. Left Front

Codes are given below:

 

1

2

3

4

(a)

C

A

B

D

(b)

C

D

A

B

(c)

C

A

D

B

(d)

D

C

A

B

Answer:

 

1

2

3

4

(c)

C

A

D

B

8. Who among the following is the founder of the Bahujan Samaj Party?

A. Kanshi Ram

B. Sahu Maharaj

C. B.R. Ambedkar

D. Jotiba Phule

Answer: A. Kanshi Ram

9. What is the guiding philosophy of the Bharatiya Janata Party?

A. Bahujan Samaj

B. Revolutionary democracy

C. Integral humanism

D. Modernity

Answer: D. Modernity

10. Consider the following statements on parties.

A. Political parties do not enjoy much trust among the people.

B. Parties are often rocked by scandals involving top party leaders.

C. Parties are not necessary to run governments.

Which of the statements given above are correct?

(a) A, B, and C

(b) A and B

(c) B and C

(d) A and C

Answer: (b) A and B

You may download all these answers in PDF from the link provided below:

Download NCERT Solutions for Class 10 Civics Chapter 6

Get the NCERT Solutions of all the chapters of class 10 Social Science textbook from the following link:

NCERT Solutions for Class 10 Social Science - History, Geography, Economics & Civics

Related Categories

Live users reading now