Are you worried or stressed? Click here for Expert Advice
Next

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 - Coal and Petroleum

Gurmeet Kaur

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 - Coal and Petroleum provided by Jagran Josh will help you find easy and comprehensive answers to all questions given at the end of the chapter. We have provided the NCERT Solution for chapter 5 of the latest NCERT Class 8 Science Book. All the NCERT Solutions are prepared by the subject experts and are thus reliable for completing your homework/assignments and making the exam preparations.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 - Coal and Petroleum

Exercises

1. What are the advantages of using CNG and LPG as fuels?

Answer:

The advantages of using CNG and LPG as fuels are:

→ They are clean fuels as they do not release smoke when burnt.

→ They are easy to store and transport.

→ They give a lot of heat energy when burnt.

2. Name the petroleum product used for surfacing of roads.

Answer:

Bitumen is used for surfacing roads.

3. Describe how coal is formed from dead vegetation. What is this process called?

Answer:

About 300 million years ago the earth had dense forests in low lying wetland areas. Due to natural processes, like flooding, these forests got buried under the soil. As more soil deposited over them, they were compressed. The temperature also rose as they sank deeper and deeper. Under high pressure and high temperature, dead plants got slowly converted to coal.

Trending Now

This process of formation of coal from dead vegetation is called carbonization.

4. Fill in the banks.

(a) Fossil fuels are ________, ________and _________.
(b) Process of separation of different constituents from petroleum is called _________.
(c) Least polluting fuel for vehicles is __________.

Answer:

(a) Fossil fuels are coalpetroleum and natural gas.
(b) Process of separation of different constituents from petroleum is called refining.
(c) Least polluting fuel for vehicles is CNG.

5. Tick True/False against the following statements.

(a) Fossil fuels can be made in the laboratory. (T / F)

(b) CNG is more polluting fuel than petrol. (T / F)

(c) Coke is almost pure form of carbon. (T / F)

(d) Coal tar is a mixture of various substances. (T / F)

(e) Kerosene is not a fossil fuel. (T / F)

Answer:

(a) False

(b) False

(c) True

(d) True

(e) False

6. Explain why fossil fuels are exhaustible natural resources.

Answer:

Fossil fuels are already limited in nature and cannot be replenished easily once consumed. They take millions of years to get formed from the dead vegetation and animals. Therefore, if used rapidly it will lead to the exhaustion of fossil fuels. Hence, they are termed as exhaustible natural resources.

7. Describe characteristics and uses of coke.

Answer:

Characteristics of coke are:

→ It is a pure form of carbon.

→ It is a tough and porous substance.

→ It is black in colour

Uses of coke:

→ It is used in the manufacture of steel.

→ In is used in the extraction of many metals.

8. Explain the process of formation of petroleum.

Answer:

Petroleum was formed from organisms living in the sea. As these organisms died, their bodies settled at the bottom of the sea and got covered with layers of sand and clay. Over millions of years, absence of air, high temperature and high pressure transformed the dead organisms into petroleum and natural gas.

9. The following Table shows the total power shortage in India from 1991 - 1997. Show the data in the form of a graph. Plot shortage percentage for the years on the Y-axis and the year on the X-axis.

S. No.

Year

Shortage (%)

1

2

3

4

5

6

7

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

7.9

7.8

8.3

7.4

7.1

9.2

11.5

Answer:

All these solutions can also be saved in PDF from the following link:

Download NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 in PDF

Also, check below the NCERT Books and NCERT Solutions for all major subjects of Class 8:

NCERT Books for All Subjects of Class 8 (Latest Editions for 2021-2022)

NCERT Solutions for All Subjects of Class 8 (Updated for 2021-2022)

Related Categories

Live users reading now