Reasoning for SSC Combined Graduate Level (Tier-I):Practice Questions Series-1

Staff Selection Commission (SSC) will conduct the SSC Combined Graduate Level (Tier 1) Exam on 1 & 8 July 2012. The questions in this SSC recruitment exam are to be asked from 4 segments namely- General Intelligence & Reasoning, Quantitative Aptitude, General Awareness & English Comprehension. Each section will be of 50 marks. There will be negative marking (–0.25) for each wrong answer.

The expert team at jagranjosh.com framed 10 questions in the General Intelligence & Reasoning Segment to further the preparation process of the aspirants.

Take the test now and enhance your chances of clearing the SSC Combined Graduate Level (Tier 1) Exam.

 

Series-1

Directions (Q.1-5): In the following five questions there is some relationship between the two terms of left of :: and the similar relationship holds between the two terms of its right. In each question one term is missing. Find out the term by selecting the right option.

Q.1 AF : EB :: JO : ?

(a) NS
(b) NK
(c) NB
(d)NQ

Q.2 ADG : HKN ::  ?  : PSV

(a) ILM
(b) IMP
(c) LMO
(d) ILO

Q.3  ?  : DLQ :: ELP : GOT

(a) BQM
(b) BDF
(c) BKI
(d) BIM

Q.4 ADEH : ? :: LOPS :MNQR

(a) BEFI
(b) BCFG
(c) BFIL
(d) BIOR

Q.5 ABC : BCD ::  ?  :GHI

(a) EFG
(b) EGI
(c) FGH
(d) FHJ

Directions (Q.6-10): In the following Questions, four groups of letters are alike in certain manner while one is different. Find out the odd one.

Q.6   (a) AD             (b) EH       (c) LI           (d) MP
Q.7   (a) PRT           (b) UWY    (c) JLN          (d) FDB 
Q.8   (a) GCB           (b) MIH     (c) RON        (d) ZVU
Q.9   (a) CBD           (b) FEG     (c) IHJ          (d) KLM
Q.10  (a) QNP          (b) YVX     (c) URT         (d) EDB

Answers:-

1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (b) 5. (c) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (d)

Related Categories

Popular

View More