RRB Paramedical 2019: Important General Arithmetic & Reasoning Questions for CBT

RRB is going to conduct Paramedical 2019 Exam on 19th, 20th and 21st July 2019. The General Arithmetic & Reasoning section of Computer Based Test (CBT) is of 10 Marks and would cover topics like Basic Arithmetic and Logical Reasoning. Candidates can practice some important questions given in the article below:

Click here to know 7 Last Minute Tips to crack Paramedical 2019 Exam

1. If a person buys a book for Rs. 36, which is available on 40% discount off the original price. What is the original price of the book?

a) 52

b) 60

c) 56

d) 54

Answer: b)

Explanation: 36 + 0.4x = x

0.6x = 36

x = Rs.60

2. When 100 is added to a number, the result is 50 more than 3 times the number. Find the number.

a) 50

b) 25

c) 75

d) 100

Answer: b)

Explanation:  x + 100 = 3x + 50

2x = 50 or x = 25

Click here to know the latest RRB Paramedical 2019 Exam Pattern and Syllabus - Single CBT

3. 0.3 of a number is equal to 0.06 of another number. What is the ratio of the two numbers?

a) 1:2

b) 2:1

c) 5:1

d) 1:5

Answer: d)

4. Find out the average marks scored by all the 3 students together if in an exam Samya scored 40% marks, Raju scored 80% and Riya scored 624 marks and the maximum marks of exam is 800.

a) 500  

b) 528  

c) 623  

d) 510

Answer: b)

RRB Paramedical 2019: Important Topics for Professional Ability (70 Marks)

5. Bus for Ambala leaves in every 3 1/2 hours. If the bus has left 20 minutes ago and the next bus as per schedule will leave at 6:30 PM. What is the time now?

a) 6:10 PM

b) 3:00 PM

c) 3:20 PM

d) 2:40 PM

Answer: c)

Explanation:  The next bus leaves at 6:30 PM.

So, the previous bus scheduled time was 3:00 PM.

So, the current time is 3:20 PM.

6. A dice having six numbers, 1 to 6, on its sides is shown at various angles in the figure given below. Which is the number opposite to 3?

a) 2

b) 5

c) 1

d) 6

Answer: d)

Explanation:  It is clearly visible that number 1, 5, 4 and 2 are adjacent to number 3.

Hence, Number 6 is opposite to number 3.

Download Previous Year Papers of RRB Paramedical Exam for free

7. Find the value of:

a) 4

b) 16

c) 64

d) 8

Answer: a)

8. In a group, eight persons like chocolates. The remaining persons, who represent 7 times the square root of strength of the group, like sweets. What is the strength of the group?

a) 25

b) 64

c) 36

d) 49

Answer: b)

Practice RRB Paramedical Staff Nurse Previous Year Paper

9. Rohan have some books and some tables. If he put 9 books into each table he will have two tables left vacant. If he put 6 books on each table he will have three books left over. Find the numbers of books?

a) 56

b) 78

c) 45

d) 52

Answer: c)

Explanation:  Going by the option, if there are total 45 books, then

9 Books × 5 Tables + 2 vacant tables

= 6 Books × 7 Tables + 3 Left over Books

10. A boy has Rs.728 in denomination of Rs.2 Notes, Rs.5 Notes and Rs.10 Notes in the ratio of 3:2:4, respectively. What is the total number of notes he has?

a) 104

b) 117

c) 127

d) 100

Answer: b)

Explanation: Let ratio coefficient be x

Then, 2 (3x) + 5 (2x) + 10 (4x) = Rs.728

56x = 728 or x = 13

The total number of notes = 3 + 2 + 4 × 13 = 117

Practice RRB Paramedical Junior Health Inspector Previous Year Paper

11. A long wire of some length is cut into small pieces of 216 cm, leaves a small piece of length of 89 cm. If this part were cut into equal pieces each of 18 cm, the length of the leftover wire would be:

a) 19

b) 27

c) 17

d) 34

Answer: c)

Explanation:  As 216 is divisible by 18, so the required length of left wood will be equal to the remainder when 89 is divided by 18, i.e., 17.

12. The sum of ages of mother and daughter is 76 years. After 4 years, the age of mother becomes three times the age of daughter. What is the age of daughter?

a) 18

b) 17

c) 19

d) 21

Answer: b)

Explanation:  Let the age of daughter be X and mother be (76 – X)

After 4 yrs = 3 ( X + 4) = 76 – X - 4

X = 17 yrs

Practice RRB Paramedical Health Inspector Previous Year Paper

13. There is a grid of 20 squares by 10 squares. How many different rectangles are possible?

a) 11500

b) 10500

c) 12000

d) 11550

Answer: d)

Explanation:  (20+ 19 + 18 + 17+ 16 + 15........................1) * (10 + 9 + 8.................1)

210 * 55 = 11550

14. Three times of a number is 122 less than the five times of another number. If the sum of both the numbers is 74, find the two numbers.

a) 31 and 43

b) 71 and 133

c) 19 and 55

d) 28 and 46     

Answer: a)

Explanation:  Let the numbers be x and y

So, 3x=5y-122, 5x-3y=122

Sum of the numbers, x+y=74

Solving both the equations we get, x= 31 and y= 43

RRB Paramedical 2019: Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

15. A cyclist ride 300 m towards North, turns right and ride 300 m, turns right again and right 450 m. He turns left and rides 150 m, turns left again and ride 150 m. Finally he turns to his left to ride another 150 m. How far is he from his starting point and in which direction?

a) 450 m, North-East

b) 300 m, East

c) 300m, West

d) 150m, West

Answer: b)

Explanation:

16. A new colony was built and the builder gave contract to a sign maker to number the buildings from Number one to 500.how many zeroes will he need?

a) 90

b) 91

c) 89

d) 92

Answer: b)

Explanation: (10,20,30,40,50,60,70,80,90,100)+

(101,102........110)+

(120,130,140,150,160,170,180,190,200)+

(201,202,203,204,205,206,207,208,209,210)+

(220,230,240,250,260,270,280,290,300)+ (301,302,303,304,305,306,307,308,309,310)+

(320,330,340,350,360,370,380,390,400)+

(401+402,403,404,405,406,407,408,409,410)+

(420,430,440,450,460,470,480,490,500) = 91

Get Important RRB Paramedical 2019 General Science Questions

17. Rohan born in 1932. He had lived one-fourth of his life as a boy, one-third of his life as a youth, one-fifth of his life as a man and the remaining 13 years as an old man. In which year did Rohan die?

a) 1986

b) 1972

c) 1992

d) 1968

Answer: c)

Explanation:  x/4 + x/3 +x/5 + 13 = x

X = 60 years

18. A clock is set right at 10 AM.  The clock gains 10 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 3 PM the following day?

a) 2 : 45 PM

b) 2 : 48 PM

c) 2 : 49 PM

d) None of these

Answer: b)

Explanation: Between 10 AM and 3 PM total 29 hours have passed. 

This clock shows 24 hr 10 min or 145/6 for 24 hours in correct clock. 

In 29 hours in this clock = 29/(145/6) ×24 hours in actual clock

= 144/5 = 284/5 = 28 hrs 48 min. 

So, actual time is 2: 48 PM.

Get Important General Awareness Questions for RRB Paramedical 2019 Exam

19. There are some boys and cows at a place. If total number of heads is 15 and total number of legs is 46, then how many boys and how many cows are there?

a) 8 boys and 7 cows

b) 9 boys and 6 cows

c) 7 boys and 8 cows

d) 6 boys and 9 cows

Answer: c)

Explanation: Going by options,

(7 Heads of boys + 8 heads of cows) and (14 legs of boys and 32 legs of cows)

Total = 15 heads and 46 legs.

20. The sum of the present age of the father and his daughter is 42 years.7 years later, the father will be 3 times older than the daughter. The present age of the father is:

a) 35

b) 28

c) 32

d) 33

Answer: a)

Explanation: Suppose father’s present age = x years

Therefore, daughter’s present age

= (42 - x) years

[Because the sum of father’s age & daughter’s age is 42]

Now, according to the given situation, after 7 years father will be 3 times older than the daughter’s age

(x + 7) = 3{ (42 - x) +7}

x + 7 = 126 - 3x + 21

x + 3x = 126 + 21 - 7

4x = 126 + 21 - 7

4x = 140

x = 140/4 = 35                            

Hence, father’s present age X = 35 years

Click here to know the Eligibility Criteria for RRB Paramedical 2019

Advertisement

Related Categories

Popular

View More