RRB Group D 2019 Level-1 Mock test: Practice Reasoning Mock Test with Answers (30 Marks)

Railways are soon going to announce the Exam Dates of RRB Group D Level-1 2019 Recruitment and release the Admit Cards of CBT-1 Exam. To score high marks in the exam candidates must start practicing the mock tests for RRB Group D Level-1 2019 CBT-1 Exam. For the ease of the candidates we have created General Intelligence & Reasoning Mock Test based on the latest exam pattern of the RRB Group D Level-1 2019 Exam. General Intelligence & Reasoning will be of 30 marks in RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam.

Get Best Books for RRB Group D Level 1 2019 Exam Preparation recommended by Expert

RRB/RRC Group D 2019 Level-1: General Intelligence & Reasoning Mock Test with Answers (30 Marks)

Directions (1-9): The following question has a pair of words or numbers or letters having a relationship followed by another pair in which one of them is missing. Understand the relationship between the parts of the first and then select from the options below that best suits the missing part of the second pair.

1. 225: 16:: 169: __? __

a) 13

b) 14

c) 12

d) 11

Answer: b)

Explanation: Relationship between 225 and 16 is √225+1=16;

So, √169+1=14

2. PQUT: WXBA :: LMQP: __? __

a) RSUT

b) RSYX

c) STXW

d) RSVW

Answer: c)

Explanation: The second set of letters is obtained by moving the corresponding character in the first set seven times to their right as explained below. Sets 2 and 4 are similarly related.

P → q, r, s, t, u, v, W

Q → r, s, t, u, v, w, X

U → v, w, x, y, z, a, B

T → u, v, w, x, y, z, A

Similarly,

L → m, n, o, p, q, r, S

M → n, o, p, q, r, s, T

Q → r, s, t, u, v, w, X

P → q, r, s, t, u, v, W

3. VIRUS: ILLNESS::

a) Cloud: rain

b) Knife: laceration

c) Body: Exercise

d) Software: Virus

Answer: a)

Explanation:  Cause and effect relationship

Download Previous Year Papers of RRB/RRC Group D Level 1 Exam

4. DWEV: FUGT: HSIR: __? __

a) JQAP

b) JKWQ

c) JQKP

d) JPQK

Answer: c)

Explanation: There is a relation between all the letters when taken in series.

Write them in series:

D W E V F U G T H S I R

Every alternative letter starting from D is in series as shown below

D W E V F U G T H S I R

Now take the remaining letters in reverse so that you can see they from are in series as well.

D W E V F U G T H S I R

So the next four letters should be J_K_

Now fill the two blanks with the two preceding letters of R, that is P and Q, but in reverse.

So JQKP should be the next series of letters that is not in the options.

5. Dog: Bark::

a) Monkey : Roar

b) Owl : Chirp

c) Horse : Neigh

d) Sparrow : Trumpet

Answer: c)

Explanation: ‘Bark’ is the sound produced by a ‘Dog’ and similarly, ‘Neigh’ is the sound produced by a ‘Horse’.

Know the RRB/RRC Group D Level 1 Posts 2019 Exam Pattern and Syllabus

6. Horse: Mare::

a) Fox : Vixen

b) Bullock : Doe

c) Monk : Monkey

d) Bee : Hen

Answer: a)

Explanation: ‘Mare’ is the female ‘Horse’ and similarly, ‘Vixen’ is the female ‘Fox’.

7. Elephant: Flock::

a) Audience : Theater  

b) Shark : School

c) Fish : Shoal

d) Whale : Herd

Answer: c)

Explanation: A group of ‘Elephant’ is called ‘flock’. Similarly, a group of ‘fish’ is called ‘Shoal’.

8. Loyalty: Traitor :: Truthfulness: ?

a) Worker

b) Liar

c) Diligent

d) Faithful

Answer: b)

Explanation: Former cannot be expected from the letter.

9. Confirmed: Inveterate :: Financial : ?

a) Economic 

b) Incredible 

c) Bankrupt

d) Knot

Answer: c)

Explanation: Confirmed and inveterate are related terms. Similarly, Financial and Bankrupt are related terms.

Click here to know the Eligibility Criteria for RRB/ RRC Level 1 Posts 2019 Recruitment

Directions (10 - 17): In the following questions, some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different.

10. Choose the odd one out.

a) Kohima

b) Itanagar

c) Guwahati

d) Shillong

Answer: c)

Explanation: All except Guwahati are capitals of states of India.

11. Choose the odd one out.

a) Apple

b) Sapota

c) Watermelon

d) Mango

Answer: c)

Explanation: All except Watermelon grow on trees, while watermelon grows on creepers.

12. Choose the odd one out.

a) 123

b) 235

c) 347

d) 456

Answer: d)

Explanation: The sum of first two numbers is the third number in a, b, c and e but not in d.

13. Choose the odd one out.

a) AXBS

b) CRFT

c) MPXV

d) VLKG

Answer: a)

Explanation: Only option ‘a’ has a vowel. The rest don’t.

14. Choose the odd one out.

a) Ire

b) Rage

c) Chagrin

d) Chivalry

Answer: d)

Explanation: The rest of the words are synonymous to each other.

15. Choose the odd one out.

a) Volcanoes  

b) Tsunamis

c) Tornadoes

d) Explosion

Answer: d)

Explanation: All except (d), are natural calamities.

Know RRB/RRC Group D Level 1 Posts Salary after 7th Pay Commission, Job Profile & Promotion Policy

16. Choose the odd one out.

a) Ostrich

b) Penguin

c) Emu

d) Owl

Answer: d)

Explanation: Out of the four except owl, all is flightless birds.

17. Choose the odd one out.

a) Triangle

b) Trifle

c) Triathlon

d) Trilingual

Answer: b)

Explanation: Except (b), tri indicates ‘three’.

Directions (18 - 17): What should come in the place of question mark (?) in the following alpha-numeric series?

18. C6, F3, I9, ?, O3

a) L6 

b) Q3

c) R9

d) T6

Answer: a)

Explanation: 1st C → F → I → L → O. Difference is 2.

2nd Number is sum of the letter placed in reversed alphabetical order, i.e., C= 24  

= 4 + 2 = 6, and so on in the same pattern

19. C-8, H-12, M-16,  ? , W-24

a) Q-18 

b) P-19

c) R - 20

d) O-20

Answer: c)

Explanation: C → H → M → R → W, there is simple addition of five letters.

8 → 12 → 16 → 20 → 24.

The numeric series increases in the order C = 3 +5, H=8 + 4, M = 13 +3, R = 18 +2 = 20, w = 23 +1 =24

20. O1F, R2H, U6J, X21L,?

a) B80M 

b) D78O

c) A88N

d) C82Q

Answer: c)

Explanation: 1st term O → R → U → X → A, Adding 3 in each previous alphabet.

2nd term 1 → 2 → 6 → 21 → 88 = 1, (1 × 1) + 1, (2 × 2) + 2, (6 × 3) + 3, (21 × 4) + 4.

3rd term F → H → J → L → N, Adding 2 in the previous alphabet.

Get details of More than 1 Lakh Vacancies under RRB/RRC Group D Level-1 2019 Recruitment

21. 13L3, 17D7, 21V2, 25N10, ?

a) 29F18 

b) 26G12

c) 27H14 

d) 31J03

Answer: a)

Explanation: 1st number in each 13 → 17 → 21 → 25 → 29 is increased by 4.

2nd alphabet L → D → V → N → F. Subtracting 8 from previous alphabet.

22. In a certain code MANUFACTURE is written as ZBTDGBLMDPY. How is NATURE written in that code?

a) GZMDPY

b) TBMDPY

c) BLMDPY

d) ZLMDPY

Answer (b)

Explanation: Correct answer is option b)

23. If Beautiful is the code of *#? @ %${@&  and CAREVE is written as }?!^#, then how CREATURE can be written in the same code language?

a) # ! @ } ? $ @ !

b) @ $ # $ ! ? } @

c) } ! # ? % @ ! #

d) # ? ! @ $ % @ #

Answer: c)

Explanation: Correct answer is option c)

24. In a certain code ‘SHIMLA’ is written as ‘RGHLKZ, how will PATNA be coded then?

a) OZTMZ

b) OZSMZ

c) QBUMB

d) OZTZM

Answer: b)

Explanation: Each letter is coded as the letter previous to it, i.e. S = R, H = G, I = H, M = L, L = K, A = Z. PATNA will become OZSMZ.

25. If W + X = 2Y and Y +Z = 2W, then

a) W + Y = X + Z

b) W + Y = 2Z

c) W + Z = X + Y

d) W + Y = 2X

Answer: a)

Explanation: W + Y = X + Z

Given,

W + X = 2Y  ----(i)

Y + Z = 2W ----(ii)

Adding (i) and (ii) we get: W + X + Y + Z = 2Y + 2W, X + Z = W + Y

26. If × stands for 'addition', ÷ stands for 'subtraction', + stands for 'multiplication' and-stands for 'division', then 40 × 16 ÷ 16 - 8 + 6 = ?

a) 80 

b) 25

c) 44 

d) 35

Answer: c)

Explanation: By the Given data , We have the expression:

40 + 16 - 16 ÷ 8 × 6 = 44

Click here to get RRB/RRC Group D Level 1 Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

27. What will come in place of question mark?


 

a) 17

b) 19

c) 12

d) 21

Answer: c)

Explanation: In each square of the diagram, the sum of the numbers is always 27.

28. How many triangles and squares are there in the given figure?


a) 44 triangles and 10 squares

b) 48 triangles and 12 squares

c) 40 triangles and 8 squares

d) None of these

Answer: a)

Explanation: There are 44 triangles and 10 squares.

29. Which number is inside the Square, Ellipse and Triangle?


a) 6

b) 7

c) 3

d) 10

Answer: b)

Click here to get the RRB 2019-20 Exam Calendar

30. One morning at 6 O’ clock, Vinay started walking with his back towards the Sun. Then, he turned towards left, walked straight and then turned towards right and walked straight. Then, he again turned towards left. Now, in which direction is he facing?

a) North

b) East

c) West

d) South

Answer: d)

Explanation: According to the question, the direction diagram will be as follows:

So, Vinay is facing towards South.

Related Categories

Popular

View More