SSC CHSL Previous Year Paper: 20th January 2017 Questions with Answer Keys

SSC CHSL Previous Year Paper 20th January 2017 with Answer Keys: SSC CHSL 2020 Tier-1 Exam was conducted online from 17th March 2020 to 19th March 2020 across the country and then got postponed from 20th March 2020 onwards due to COVID-19 Lockdown. Candidates must practice SSC CHSL Previous Year Papers in online mode to score high marks in SSC CHSL Tier-1 2020 Exam. For the ease of the candidates, we have provided the SSC CHSL 20th January 2017 including all the four sections - English Language, General Intelligence & Reasoning, Quantitative Aptitude and General Awareness. The answers of all the 100 questions are given below in the SSC CHSL 20th January 2017 Question Paper:

SSC CHSL 2019-20 Exam Postponed-Check Details

General Intelligence & Reasoning – 25 Questions of 2 marks each

Q: 1 - Select  the related word/letters/number from the given alternatives.

Traditional  : Modern : : Sharp : ?

Options:

1) Difficult

2) Plain

3) Tough

4) Blunt

Answer: Blunt

Q: 2 - Select  the related word/letters/number from the given alternatives.

 XYZ : CBA : : QRS : ?

Options:

1) HIJ

2) JIH

3) JKL

4) LKJ

Answer: JIH

Trending Now

Q: 3 - Select  the related word/letters/number from the given alternatives.

JKL : LKJ : : YZA : ?

Options:

1) AZY

2) XZY

3) CBA

4) JKL

Answer: AZY

Q: 4 - Select  the related word/letters/number from the given alternatives.

37 : 21 : : 29 : ?

1) 17

2) 28

3) 18

4) 19

Answer: 18

Q: 5 - Select  the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) Serious

2) Severe

3) Harsh

4) Deceptive

Answer: Deceptive

Q: 6 - Select  the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) RQP

2) KJI

3) FED

4) GHI

Answer: GHI

Q: 7 - Select  the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) EV

2) KP

3) IR

4) FT

Answer: FT

Q: 8 - Select  the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) 8512

2) 5125

3) 6216

4) 7345

Answer: 7345

Q: 9 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. Arctic Ocean, Southern Ocean  (Antarctic ocean), Indian Ocean, ?

Options:

1) Atlantic Ocean

2) Pacific  Ocean

3) South Pacific  Ocean

4) North Pacific  Ocean

Answer: Atlantic Ocean

Q: 10 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

DFI, JNS, TZG, ?

Options:

1) HPV

2) HPY

3) HPX

4) IPV

Answer: HPY

Q: 11 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

VT, RP, NL, ?

Options:

1) HJ

2) KL

3) IJ

4) JH

Answer: JH

Q: 12 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3, 7, 13, 27, 53, ?

Options:

1) 105

2) 106

3) 107

4) 103

Answer: 107

Q: 13 - In the following question, two statements are given each  followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statements:

(I) All pilots are brave men.

(II) All astronauts are pilots.

Conclusion:

(I) All astronauts are brave men.

(II) Some pilots are astronauts.

Options:

1) Conclusion I follows

2) Conclusion II follows

3) Neither I nor II follows

4) Both I and II follows

Answer: Both I and II follows

Q: 14 - Ravish is 7 years  older than Vikas. Akash is 3 years  younger  than Ravish. Mohit is 5 years  younger  than Akash. Who is the youngest among all the four?

Options:

1) Vikas

2) Ravish

3) Mohit

4) Akash

Answer: Mohit

Q: 15 - Arrange the given words in the sequence in which they occur  in the dictionary.  

i. Opposite

ii. Optimist

iii. Orthodox

iv. Operation

Options:

1) iii, i, ii, iv

2) iv, i, ii, iii

3) ii, i, iii, iv

4) iv, iii, ii, i

Answer: iv, i, ii, iii

Check Memory Based Questions of SSC CHSL Tier-1 2019-20 Exam

Get SSC CHSL 2020 Exam Updates

Q: 16 - In a certain  code  language, "SCENE" is written as "TBFMF". How is "TRAIN" written in that code  language?

Options:

1) UQBHO

2) OHBQU

3) UQCHO

4) HOBQU

Answer: UQBHO

Q: 17 – In the following question, select the missing number from the given series.

3

4

12

5

6

30

8

?

72

Options:

1) 9

2) 10

3) 12

4) 18

Answer: 9

Q: 18 - If "S" denotes "multiplied by", "V" denotes "subtracted from", "M" denotes "added to" and "L" denotes "divided by", then

7 V 13 M 35 L 7 S 6 = ?

Options:

1) 23

2) 21

3) 28

4) 24

Answer: 24

Q: 19 - In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

p_rrq_p_rr_p

Options:

1) qqqp

2) qpqq

3) pqqr

4) rppq

Answer: qpqq

Q: 20 - A is to the west  of C. B is to the north-east of A and is equidistant from A and C. In which direction  is B with respect to C?

Options:

1) North-east

2) North-west

3) East

4) South-west

Answer: North-west

Q: 21 - A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The column and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N can be represented by 34, 43 etc. and ‘H’ can be represented by 56, 67 etc. similarly, you have to identify the set for the word ‘FLUTE’.

Options:

1) 22, 77, 13, 88, 21

2) 44, 88, 40, 58, 20

3) 11, 86, 31, 89, 24

4) 33, 95, 04, 67, 23

Answer: 22, 77, 13, 88, 21

Q: 22 - Nikhil is father  in law of Tara. Tara is the wife of Rahul. How is Rahul's brother  related to Nikhil?

Options:

1) Brother

2) Father

3) Son

4) Father-in-law

Answer: Son

Q: 23 – If mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figures?

Q: 24 - Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.

Stationery, Pencil, Rubber

Options:

Q: 25 – A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

 

Download Previous Year Papers of SSC CHSL Exam

Click to Attempt General Intelligence & Reasoning Mock Test

General Awareness – 25 Questions of 2 marks each

Q: 26 - Which world heritage site comprises of the tomb  of Iltumish?

Options:

1) Humayun's Tomb

2) Mahabodhi Temple Complex

3) Qutub Minar

4) Red Fort Complex

Answer: Qutub Minar

Q: 27 - Highest  Civilian Honour received  by Mary Kom is

Options:

1) Padma Shri

2) Padma Bhushan

3) Padma Vibhushan

4) Bharat Ratna

Answer: Padma Bhushan

Q: 28 - Which drug is used for Pain Relief?

Options:

1) Risedronate

2) Tramadol

3) Folic Acid

4) Bupropion

Answer: Tramadol

Q: 29 - Sugarcane is a type of  .............

Options:

1) creeper

2) tree

3) shrub

4) grass

Answer: grass

Q: 30 - Who is commonly known as "the Father of Microbiology"?

Options:

1) Robert Hooke

2) Antonie Philips van Leeuwenhoek

3) Carl Linnaeus

4) Charles  Darwin

Answer: Antonie Philips van Leeuwenhoek

Q: 31 - Which of the following is a Synthetic rubber?

Options:

1) Leoprene

2) Monoprene

3) Neoprene

4) Isoprene

Answer: Neoprene

Q: 32 - NaCl has  ............. NaCl

Options:

1) nonpolar bonds

2) polar covalent  bonds

3) Metallic bonds

4) ionic bonds

Answer: ionic bonds

Q: 33 - Which of the following is equivalent to 1 Kilobyte?

Options:

1) 128 Bytes

2) 256 Bytes

3) 512 Bytes

4) 1024 Bytes

Answer: 1024 Bytes

Q: 34 - Marathi is the official language of  .............

Options:

1) Chandigarh

2) Dadra and Nagar Haveli

3) Daman  and Diu

4) Delhi

Answer: Dadra and Nagar Haveli

Q: 35 - If demand curve for racing cycles is D = 59600  - 6P and supply curve is S = 29600  + 4P, find the equilibrium Quantity?

Options:

1) 118000

2) 300

3) 41600

4) 6000

Answer: 41600

Q: 36 - Which of the following statements is incorrect,  if resources were unlimited?

Options:

1) there would still be scarcity  and opportunity costs

2) there would still be scarcity  but no opportunity costs

3) there would be no scarcity, but there would be opportunity costs.

4) there would neither  be scarcity  nor opportunity costs

Answer: there would be no scarcity, but there would be opportunity costs.

Q: 37 - For the aquatic organisms, the source of food is

Options:

1) Phytoplankton

2) Sea Weed

3) Aqua plankton

4) Zooplankton

Answer: Phytoplankton

Q: 38 - Haemoglobin has  the highest affinity with which of the following?

Options:

1) SO2

2) CO2

3) CO

4) NO2

Answer: CO

Q: 39 - The Lena river passes through  which country?

Options:

1) China

2) USA

3) Russia

4) Brazil

Answer: Russia

Q: 40 - Mars is the  ............planet  from the Sun.

Options:

1) 2nd

2) 4th

3) 6th

4) 8th

Answer: 4th

Click to attempt the SSC CHSL General Awareness Mock Test

Check SSC CHSL 2019-20 Exam Analysis

Q: 41 - Which city is located on the banks of the river Alaknanda?

Options:

1) Badrinath

2) Ayodhya

3) Allahabad

4) Lucknow

Answer: Badrinath

Q: 42 - Kalinga War was fought in the year  ............

Options:

1) 1604 BC

2) 261 BC

3) 731 AD

4) 1113 AD

Answer: 261 BC

Q: 43 - The League  of Nations was formed at the end of which war?

Options:

1) World War I

2) World War II

3) Gulf War I

4) Gulf War II

Answer: World War I

Q: 44 - Who developed the theory of Evolution?

Options:

1) Charles  Darwin

2) Isaac Newton

3) Pranav Mistry

4) Galileo Galilei

Answer: Charles  Darwin

Q: 45 - Which among the following is not a unit of distance?

Options:

1) Light year

2) Longsec

3) Astronomical unit

4) Parsec

Answer: Longsec

Q: 46 - The apparent  weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is  .............

Options:

1) greater than the weight when the person is stationary

2) twice the weight when the person is stationary

3) less  than the weight when the person is stationary

4) same as the weight when the person is stationary

Answer: less  than the weight when the person is stationary

Q: 47 - The form of power structure in which power effectively rests with a faction of persons or families  is called

Options:

1) Tyranny

2) Fascism

3) Oligarchy

4) Plutocracy

Answer: Oligarchy

Q: 48 - The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Haryana  is

Options:

1) 10

2) 26

3) 28

4) 48

Answer: 10

Q: 49 - Jeev Milkha Singh is associated with which game?

Options:

1) Polo

2) Badminton

3) Golf

4) Tennis

Answer: Golf

Q: 50 - Name the author of the book "Pakistan the Gathering  Storm".

Options:

1) Parvez Musharraf

2) Benazir Bhutto

3) Chetan  Bhagat

4) Javier Moro

Answer: Benazir Bhutto

Click here to know the SSC CHSL Eligibility Criteria LDC/ DEO 2019-20

Click here to know Previous Year Cut-Off of SSC CHSL LDC/DEO Exam

Quantitative Aptitude – 25 Questions of 2 marks each

Q: 51 - What are the co-ordinates of the centroid of a triangle, whose vertices are A(-2,5), B(3,-2) and C(5,3)?

Options:

1) (-2,-2)

2) (-2,2)

3) (2,2)

4) (2,-2)

Answer: (2,2)

Q: 52 - Ravindra walks at 6 km/hr  and Riya cycles at 11 km/hr  towards each  other. What was the distance between them when they started if they meet  after 42 minutes?

Options:

1) 17.9 kms

2) 14.9 kms

3) 8.9 kms

4) 11.9 kms

Answer: 11.9 kms

Q: 53 - If cot 135° = x, then the value of x is

Options:

1) -1/√3

2) -√3

3) -1

4) -1/2

Answer: -1

Q: 54 - The slopes of two lines are 1/√3  and √3. What is the angle between these two lines?

Options:

1) 15°

2) 45°

3) 60°

4) 30°

Answer: 30°

Q: 55 - If √(1 - cos2A)/cosA = x, then the value of x is

Options:

1) cotA

2) cosecA

3) tanA

4) secA

Answer: tanA

Q: 56 - If x + 2(3-5x) > -1 - 2x < 5 - x/3; then the value of x is

Options:

1) -3

2) -4

3) 2

4) 3

Answer: -3

Q: 57 - An angle is four times its complementary angle. What is the measure of the angle?

Options:

1) 72°

2) 108°

3) 54°

4) 36°

Answer: 72°

Q: 58 - In a Kite  .............

Options:

1) One diagonal bisects the other

2) Both diagonals form two congruent triangles

3) Adjacent  angles are supplementary

4) Opposite sides are parallel

Answer: One diagonal bisects the other

Q: 59 - Akhilesh is two times as good a workman as Bansi and therefore is able to finish a job in 39 days less  than Bansi. Working together, they can do it in

Options:

1) 13 days

2) 24 days

3) 26 days

4) 12 days

Answer: 26 days

Q: 60 - If (4x - 3) = (3x + 8), then the numerical value of (x + 1)3  is

Options:

1) 1331

2) 1000

3) 1728

4) 729

Answer: 1728

Q: 61 - A rectangular swimming pool of length 30 m and breadth 15 m has  a uniformly sloping  floor. It is 1 m in depth  on one end of its length and 2 m at the other. How much water is needed to completely fill this pool?

Options:

1) 1350 cubic mts

2) 2025 cubic mts

3) 675 cubic mts

4) 2700 cubic mts

Answer: 675 cubic mts

Q: 62 - The sum of all prime numbers between 58 and 62 is

Options:

1) 116

2) 114

3) 120

4) 111

Answer: 120

Q: 63 - 25% discount is offered on an item. By applying a promo code  the customer wins 22% cash back. What is the effective discount?

Options:

1) 41.5 percent

2) 50.63 percent

3) 47 percent

4) 27.5 percent

Answer: 41.5 percent

Q: 64 - 39 is 5.2% of?

Options:

1) 75

2) 750

3) 1500

4) 1875

Answer: 750

Q: 65 - A sum fetched a total simple  interest of Rs. 8100 at the rate of 6% per year in 9 years.  What is the sum?

Options:

1) Rs 15000

2) Rs 18000

3) Rs 12000

4) Rs 9000

Answer: Rs 15000

Get SSC CHSL 2020 Study Material

Check SSC CHSL 2020 Exam Important Topics

Q: 66 - If a - b = -6 and a2  + b2  = 44, then ab is

Options:

1) -4

2) 8

3) 4

4) -8

Answer: 4

Q: 67 - The first and last terms of an arithmetic progression are 29 and -49. If the sum of the series is -140, then it has  how many terms?

Options:

1) 13

2) 14

3) 12

4) 11

Answer: 14

Q: 68 - The average weight of Sudesh, Jyothi and Ritu is 89 kg. If the average weight of Sudesh and Jyothi be 98 kg and that of Jyothi and Ritu be 83 kg, then the weight of Jyothi is

Options:

1) 58

2) 56

3) 95

4) 66

Answer: 95

Q: 69 - By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 7:17, the number of visitors to the fair has  decreased in the ratio 9:5. In what ratio has  the total collection increased or decreased?

Options:

1) decreased in the ratio 85:63

2) increased in the ratio 35:153

3) increased in the ratio 63:85

4) decreased in the ratio 153:35

Answer: increased in the ratio 63:85

Q: 70 - What is the value of √[(1 - sinA)/(1  + sinA)]?

Options:

1) cosA/(1 - sinA)

2) cosecA/(1 + sinA)

3) cosA/(1 + sinA)

4) cosecA/(1 - sinA)

Answer: cosA/(1 + sinA)

Q: 71 - Raghuram sells a machine for Rs 43 lakhs at a loss.  Had he sold it for Rs 53 lakh, his gain would have been  7 times the former loss.  Find the cost price of the machine.

Options:

1) Rs 51.75 lakhs

2) Rs 59.14 lakhs

3) Rs 36.75 lakhs

4) Rs 44.25 lakhs

Answer: Rs 44.25 lakhs

Q: 72 – Refer the below data table and answer the following Question.

Division/STd

Boys

Girls

Division A/Standard 5

30

30

Division B/Standard 5

30

35

Division C/Standard 5

25

10

Division A/Standard 6

30

10

Division B/Standard 6

40

30

Division C/Standard 6

20

40

What is the ratio of boys to girls?

Options:

1) 31 : 35

2) 35 : 31

3) 37 : 33

4) 33 : 37

Answer: 35 : 31

Q: 73 – Refer the below data table and answer the following Question.

Marks

Number of Students

40 and above

10

30 and above

40

20 and above

69

10 and above

81

0 and above

102

How many students have scored marks 20 or more but less than 40?

Options:

1) 69

2) 40

3) 109

4) 59

Answer: 59

Q: 74 – Refer the below data table and answer the following Question.

Year

GDP growth rate for the year (in %)

2011

3

2012

-7

2013

-7

2014

4

2015

3

If the GDP of the country was $1 trillion at the end of 2013, what was it at the beginning of 2015?

Options:

1) $1.03 trillion

2) $1.04 trillion

3) $0.93 trillion

4) $1.07 trillion

Answer: $1.04 trillion

Q: 75 – Refer the below data table and answer the following Question.

Subjects

Marks Scored

English

45

Hindi

70

Math

30

Science

80

Arts

35

Five points are to be deducted from this student’s average of marks scored because of poor attendance. What will be this student’s net average marks scored?

Options:

1) 37

2) 42

3) 47

4) 52

Answer: 47

Click to Attempt Quantitative Aptitude Mock Test

Click here to know SSC CHSL LDC/DEO Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

English Language – 25 Questions of 2 marks each

Q: 76 - Select  the synonym  of:

to entrain

Options:

1) to alight

2) to debark

3) to mount

4) to disembark

Answer: to mount

Q: 77 - Select  the word with the correct spelling.

Options:

1) virtuous

2) tabbulate

3) infinete

4) feytishes

Answer: virtuous

Q: 78 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has  an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Gita had been(A)/dancing at the party little(B)/more than usual.(C)/No error(D)

Options:

1A

2B

3C

4D

Answer: B

Q: 79 - Select  the antonym of

vivified

Options:

1) invigorated

2) revived

3) dull

4) animated

Answer: dull

Q: 80 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Beauty is in the eye of the beholder

Options:

1) The world is beautiful if one can see  it that way

2) To see  only beautiful things  if one wants to make his life beautiful

3) That which one person finds beautiful or admirable may not appeal to another

4) For an infatuated person even bad qualities of the beloved appear good

Answer: That which one person finds beautiful or admirable may not appeal to another

Q: 81 - Rearrange the parts  of the sentence in correct order.

Earlier its forays

P-were concentrated on ancient

Q-and medieval India

R-in history

Options:

1) RPQ

2) RQP

3) PQR

4) QPR

Answer: RPQ

Q: 82 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select  the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

 ............your crime and your sentence may be reduced, suggested the police. Options:

1) Apologise

2) Communicate

3) Confess

4) Inform

Answer: Confess

Q: 83 - In the following question, a sentence has  been  given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

The painters painted the entire building. Options:

1) The entire building had been  painted by the painters.

2) The painters had an entire building painted.

3) The entire building was painted by the painters.

4) The entire building has  been  painted by the painters.

Answer: The entire building was painted by the painters.

Q: 84 - Improve the bracketed part of the sentence

His condition has  only deteriorated, his life (hangs with threads).

Options:

1) is hanging  on threads

2) hangs by a thread

3) hangs on a thread

4) no improvement

Answer: hangs by a thread

Q: 85 - Rearrange the parts  of the sentence in correct order:

Guardians of

P-the tyranny of the state

Q-four square against

R-intellectual  liberty must stand

Options:

1) QRP

2) RQP

3) PRQ

4) PQR

Answer: RQP

Q: 86 - In the following question, a sentence has  been  given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Mother said, "Oh! It's a scorpion. Don't go near it, children."

Options:

1) Mother exclaimed with disgust that, that was a scorpion and told the children not to go near it.

2) Mother exclaimed disgustingly that, it was a scorpion and told the children not to go near it.

3) Mother exclaimed with disgust that it was a scorpion and told the children not to go near it.

4) Mother exclaimed with disgust that, that was a scorpion and told the children not to go near that.

Answer: Mother exclaimed with disgust that it was a scorpion and told the children not to go near it.

Q: 87 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

to have as belonging to one; own.

Options:

1) to dominate

2) to possess

3) to abandon

4) to hog

Answer: to possess

Q: 88 - Select  the word with the correct spelling.

Options:

1) panacease

2) saboteur

3) contraste

4) columunar

Answer: saboteur

Q: 89 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Necessity is the mother of invention

Options:

1) solution to a problem  is easy  if one is sufficiently desperate

2) great  inventions happen only if you are desperate

3) there is always a mother behind every great  scientist who has  invented  something

4) when the need  for something becomes essential, you are forced  to find ways of getting it

Answer: when the need  for something becomes essential, you are forced  to find ways of getting it

Q: 90 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

the action of making amends  for a wrong one has done

Options:

1) reparation

2) extortion

3) reclamation

4) retrieval

Answer: reparation

SSC CHSL Syllabus and Exam Pattern 2019-20: Tier I, II and III (LDC/ DEO)

Q: 91 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select  the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

The payment of dues have been  ............delayed , informed the executive to the client.

Options:

1) incredibly

2) crazily

3) amazingly

4) unduly

Answer: unduly

Q: 92 - Select  the synonym  of

discerning

Options:

1) naive

2) asinine

3) inept

4) astute

Answer: astute

Q: 93 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has  an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Ramesh  is far arrogant(A)/to learn the error(B)/of his ways.(C)/No error(D).

Options:

1A

2B

3C

4D

Answer: A

Q: 94 - Improve the bracketed part of the sentence.

We are late because my wife took two hours  to (put up) her make-up.

Options:

1) put on

2) put

3) put over

4) no improvement

Answer: put on

Q: 95 - Select  the antonym of

wary

Options:

1) frugal

2) leery

3) prudent

4) inattentive

Answer: inattentive

Directions 96 to 100: In the following passage, some of the words have been  left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

India has already made  ........................concessions to enable a consensus and successful outcome  at Paris. Now it must ensure that it is not caught in a relentless  ............process where each concession becomes an argument for making the next one. The post-Paris  negotiations will determine more............the shape of the climate change  architecture for the next several decades. We  ............ensure that India’s vital interests are safeguarded  and the principle  ............equity and equitable burden-sharing is reflected across this architecture.

Q: 96 - India has  already made  ............concessions to enable a consensus

Options:

1) so much

2) substantial

3) many

4) a lot of

Answer: substantial

Q: 97 - Now it must ensure that it is not caught in a relentless  ............process

Options:

1) lengthy

2) protracted

3) infinite

4) attrition

Answer: attrition

Q: 98 - The post-Paris negotiations will determine more  ............the shape of the climate change

Options:

1) precisely

2) exactly

3) refinely

4) sophisticatedly

Answer: precisely

Q: 99 - We  ............ensure that India's vital interests are safeguarded

Options:

1) would

2) could

3) must

4) have

Answer: must

Q: 100 - the principle  ............equity

Options:

1) for

2) of

3) about

4) like

Answer: of

Click to Attempt English Language Mock Test

SSC CHSL 2019-20 Preparation Strategy & Tips

Related Categories

Also Read +
x