SSC CHSL Previous Year Paper: 8th January 2017 Questions with Answer Keys

SSC CHSL Previous Year Paper 8th January 2017 with Answer Keys: Due to COVID-19 Outbreak the SSC CHSL 2020 Tier-1 Exam got postponed from 20th March 2020 onwards. SSC CHSL 2020 Tier-1 Exam was conducted in online mode from 17th to 19th March 2020 across the country. Candidates must practice Previous Year Papers in online mode to score high marks in SSC CHSL Tier-1 2020 Exam. For the ease of the candidates, we have provided the SSC CHSL 8th January 2017 including all the four sections - English Language, General Intelligence & Reasoning, Quantitative Aptitude and General Awareness. The answers of all the 100 questions are given below in the SSC CHSL 8th January 2017 Question Paper:

SSC CHSL 2019-20 Exam Postponed-Check Details

General Intelligence & Reasoning – 25 Questions of 2 marks each

Q: 1 - Select the related word/letters/number from the given alternatives. Ganga : India : : Nile : ?

Options:

1) Pakistan

2) Egypt

3) America

4) United Kingdom

Answer: Egypt

Q: 2 - Select the related word/letters/number from the given alternatives. RM : XG : : ER : ?

Options:

1) PK

2) LK

3) KL

4) PL

Answer: KL

Q: 3 - Select the related word/letters/number from the given alternatives. ET : VG : : NO : ?

Trending Now

ET : VG : : NO : ?

Options:

1) IM

2) MI

3) ML

4) LM

Answer: ML

Q: 4 - Select the related word/letters/number from the given alternatives.

97  : 63 : : 67 : ?

Options:

1) 38

2) 56

3) 42

4) 45

Answer: 42

Q: 5 – Find out the odd  word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) Daman and  Diu

2) Puducherry

3) Delhi

4) Chennai

Answer: Chennai

Q: 6 – Find out the odd  word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) POR

2) MEF

3) TUD

4) STD

Answer: STD

Q: 7 – Find out the odd  word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) 636

2) 749

3) 864

4) 989

Answer: 989

Q: 8 – Find out the odd  word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) 1728

2) 2197

3) 3266

4) 2744

Answer: 3266

Q: 9 - A series is given with one  term missing. Choose the correct alternative from the given ones that  will complete the series. Jupiter, ? , Uranus, Neptune

Options:

1) Saturn

2) Earth

3) Pluto

4) Mercury

Answer: Saturn

Q: 10 - A series is given with one  term missing. Choose the correct alternative from the given ones that  will complete the series. TP, UQ, WS, ZV, ?

Options:

1) EY

2) DZ

3) CY

4) CZ

Answer: DZ

Q: 11 - A series is given with one  term missing. Choose the correct alternative from the given ones that  will complete the series. RP, DM, SQ, CL, TR, ?

Options:

1) AJ

2) US

3) DM

4) BK

Answer: BK

Q: 12 - A series is given with one  term missing. Choose the correct alternative from the given ones that  will complete the series.

-1, 1, 4, 9, 16, ?

Options:

1) 24

2) 27

3) 26

4) 36

Answer: 27

Q: 13 - In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and  II. You have to consider the statements to be true  even  if they seem to be at variance from commonly known  facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statements:

(I) Some notes are coins. (II) No coin is a card.

Conclusion:

(I) All cards can  be notes.

(II) Some notes are neither coins nor cards.

Options:

1) Conclusion I follows

2) Conclusion II follows

3) Neither I nor II follows

4) Both I and  II follows

Answer: Neither I nor II follows

Q: 14 - If 27th December 2009 was a Thursday, then  what  day of the week  was it on 1st March 2010?

Options:

1) Thursday

2) Friday

3) Sunday

4) Monday

Answer: Friday

Q: 15 - Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

i.  Obstacle

ii. Obscure

iii. Obsession

iv. Obstruct

Options:

1) iii, iv, i, ii

2) i, iv, iii, ii

3) ii, iii, i, iv

4) iv, iii, ii, i

Answer: ii, iii, i, iv

Check Memory Based Questions of SSC CHSL Tier-1 2019-20 Exam

Get SSC CHSL 2020 Exam Updates

Q: 16 - In a certain code language, "REMINDER" is written as "SFNJMCDQ". How is "STANDARD" written in that  code language?

Options:

1) TUBOEQZE

2) CZQETUBO

3) TUBOCZQC

4) TUBOEBSE

Answer: TUBOCZQC

Q: 17 – In the following question, Select the missing number from the given series.

19

5

?

D

E

P

W

J

Z

Options:

1) 17

2) 18

3) 10

4) 9

Answer: 10

Q: 18 - If "A" denotes "added to", "B" denotes "divided by", "C" denotes "multiplied by" and  "D" denotes "subtracted from", then  116 B 29 C 6 A 24 D 45 = ?

Options:

1) 4

2) 3

3) 5

4) 6

Answer: 3

Q: 19 - Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

_r_r_t_r_r_t

Options:

1) tpprpp

2) ttprrp

3) tpptpp

4) ttpprp

Answer: tpptpp

Q: 20 - A man is facing towards the east. He turns 270 degrees clockwise and then takes a right turn. Finally, he turns 90 degrees anticlockwise. Which direction is he facing now?

Options:

1) West

2) South

3) North

4) East

Answer: North

Q: 21 - A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The column and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘F’ can be represented by 32, 42 etc. and ‘M’ can be represented by 88, 68 etc. similarly, you have to identify the set for the word ‘DOWN’.

Options:

1) 76, 59, 21, 33

2) 95, 79, 40, 43

3) 99, 57, 30, 42

4) 69, 65, 20, 85

Answer: 95, 79, 40, 43

Q: 22 - Nishi's grandfather is the brother of Om's father. Hemant is the son of Om. How is Hemant related to Nishi?

1) Brother

2) Son

3) Cousin

4) Nephew

Answer: Cousin

Q: 23 – If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Answer: 1

Q: 24 - Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes. Hindu, Muslim, Indian

Options:

Answer: 2

Q: 25 – A piece is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: 2

Download Previous Year Papers of SSC CHSL Exam

Click to Attempt General Intelligence & Reasoning Mock Test

General Awareness – 25 Questions of 2 marks each

Q: 26 - Web pages are created by using which of the following?

Options:

1) HTTP

2) SMTP

3) HTML

4) SGML

Answer: HTML

Q: 27 - Seismometer was invented by

Options:

1) Alexander Parkes

2) Luigi Palmieri

3) Alexey Pajitnov

4) Ransom Eli Olds

Answer: Luigi Palmieri

Q: 28 - Deficiency of which of the following causes non-clotting of blood?

Options:

1) Vitamin  C

2) Vitamin  K

3) Vitamin  E

4) Vitamin  B12

Answer: Vitamin  K

Q: 29 - The process of producing energy  in plants is known  as

Options:

1) Absorption

2) Reduction

3) Photosynthesis

4) Transpiration

Answer: Photosynthesis

Q: 30 - Which Virus causes Chicken Pox?

Options:

1) Rubella  Virus

2) Herpes Zoster Virus

3) Rabies

4) Variola Virus

Answer: Herpes Zoster Virus

Q: 31 - Which among the following is an endothermic reaction?

Options:

1) Respiration

2) Combustion

3) Sweating

4) Burning of natural gas

Answer: Sweating

Q: 32 - Name the catalyst used in the conversion of milk into curd.

Options:

1) Pepsin

2) Invertase

3) Lactase

4) Diastase

Answer: Lactase

Q: 33 - Bibi Ka Maqbara was built by

Options:

1) Humayun

2) Azam  Shah

3) Babur

4) Aurangzeb

Answer: Azam  Shah

Q: 34 - In which state of India 'Bodo language' is primarily  spoken ?

Options:

1) Assam

2) Karnataka

3) Rajasthan

4) Andhra Pradesh

Answer: Assam

Q: 35 - A company faces a -2.5 price  elasticity of demand for its product. It is presently selling 10,000 units/month. If it wants to increase quantity sold  by 6%, it must lower its price  by

Options:

1) 3.50%

2) 15%

3) 2.50%

4) 2.40%

Answer: 2.40%

Q: 36 - Lowering of value  of currency relative  to a foreign reference currency is called ...................

Options:

1) Devaluation

2) Revaluation

3) Down valuation

4) Negative valuation

Answer: Devaluation

Q: 37 - What does BOD5 refer to?

Options:

1) Biochemical Oxygen Demand in 5 days

2) Biochemical Oxygen Demand in 5 hours

3) Biochemical Oxygen Demand in 5 minutes

4) Biochemical Oxygen Demand in 5 Months

Answer: Biochemical Oxygen Demand in 5 days

Q: 38 - Kanha  National Park  saving the rare and  almost extinct species of the Swamp Deer, also known  as

Options:

1) Barasingha

2) Black Buck

3) Chinkara

4) Nilgai

Answer: Barasingha

Q: 39 - Which is the highest grossing movie of all time?

Options:

1) Avatar

2) Star Wars

3) Jurassic Park

4) Deadpool

Answer: Avatar

Q: 40 - Which state in India has the largest cover area  of forest?

Options:

1) Uttarakhand

2) Madhya Pradesh

3) Kerala

4) Uttar Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

Click to attempt the SSC CHSL General Awareness Mock Test

Check SSC CHSL 2019-20 Exam Analysis

Q: 41 - Longest day in the Northern hemisphere is ...................

Options:

1) 21st March

2) 21st September

3) 21st June

4) 21st April

Answer: 21st June

Q: 42 - World War I broke out in the year

Options:

1) 1904

2) 1914

3) 1924

4) 1934

Answer: 1914

Q: 43 - Name the poet who wrote  "Prithviraj Raso", a poem describing Prithviraj  Chauhan's life.

1) Vir Siroja

2) Chand Bardai

3) Meerja Umed

4) Nur Fateh

Answer: Chand Bardai

Q: 44 - ..................is the 2016 Oscar Winner for Best  Supporting Actress.

Options:

1) Alicia Vikander

2) Jennifer Jason Leigh

3) Rooney Mara

4) Kate Winslet

Answer: Alicia Vikander

Q: 45 - For every action, there  is an equal and  opposite reaction, is Newton's

Options:

1) First law

2) Second law

3) Third law

4) Fourth  law

Answer: Third law

Q: 46 - Which among the following is false about displacement?

Options:

1) It can  be positive,  negative or zero

2) Displacement is never greater than Distance

3) Its SI unit is meter

4) It is always positive

Answer: It is always positive

Q: 47 - The Governor takes the oath of office by

Options:

1) Chief Justice of High Court

2) Chief Justice of India

3) President of India

4) Vice President of India

Answer: Chief Justice of High Court

Q: 48 - Which fundamental right is abolished by the 44th  Amendment?

1) Right to Liberty

2) Right to Property

3) Right to Equality

4) Right to Religion

Answer: Right to Property

Q: 49 - In which sport in Asian  Games, India has won maximum Gold Medals?

Options:

1) Athletics

2) Hockey

3) Wrestling

4) Shooting

Answer: Athletics

Q: 50 - "An Extraordinary Life, An Indian  Destiny" is a biography on

Options:

1) Manmohan Singh

2) Sonia  Gandhi

3) Shashi Tharoor

4) Indira Gandhi

Answer: Sonia  Gandhi

Click here to know the SSC CHSL Eligibility Criteria LDC/ DEO 2019-20

Click here to know Previous Year Cut-Off of SSC CHSL LDC/DEO Exam

Quantitative Aptitude – 25 Questions of 2 marks each

Q: 51 - What is the value  of (4a2 - 9b2)/(2a + 3b) is

Options:

1) 2a - 3b

2) 2a + 3b

3) 2a

4) 3b

Answer: 2a - 3b

Q: 52 - 5% discount is offered on an item.  By applying a promo code the customer wins 20% cash back. What is the effective discount?

Options:

1) 28.8  percent

2) 24 percent

3) 25 percent

4) 21 percent

Answer: 24 percent

Q: 53 - A student multiplied a number by 5/6 instead of 6/5. What is the percentage error in the calculation?

1) 44 percent

2) 30.56 percent

3) 15.28 percent

4) 22 percent

Answer: 30.56 percent

Q: 54 - The difference between simple and  compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 12% per annum is Rs 900.  What is the value  of given sum (in Rs)?

Options:

1) 125000

2) 250000

3) 62500

4) 187500

Answer: 62500

Q: 55 - Given: 6x + 2(6-x) > 2x -2 < 5x/2 - 3x/4;  then  x can  take which of the following values?

Options:

1) 9

2) -8

3) 5

4) -9

Answer: 5

Q: 56 - At least one  pair of opposite angles is congruent in a ...................

Options:

1) Cyclic quadrilateral

2) Trapezium

3) Isosceles trapezium

4) Kite

Answer: Kite

Q: 57 - A rice trader buys  25 quintals of rice for Rs 1,825.  27% rice is lost  in transportation. At what  rate  should he sell to earn 20% profit?

Options:

1) Rs 44.4  per quintal

2) Rs 120 per quintal

3) Rs 87.6  per quintal

4) Rs 115.8 per quintal

Answer: Rs 120 per quintal

Q: 58 - (1 + sinA)/(1 - sinA) is equal to? (1 + sinA)/(1 - sinA) कसक बराबर होगा?

Options:

1) (cosecA - 1)/(cosecA + 1)

2) (cosecA + 1)/(cosecA - 1)

3) (secA + 1)/(secA - 1)

4) (secA - 1)/(secA + 1)

Answer: (cosecA + 1)/(cosecA - 1)

Q: 59 - Expanded and  simplification of (x + 3)(x - 1) will be equal to

Options:

1) x2  + 2x - 3

2) x2  + 3x + 2

3) x2  - 2x + 3

4) x2  + 3x - 2

Answer: x2  + 2x - 3

Q: 60 - If 4/5th of 6/7th of a number is 216, then  8/9th of that  number will be

Options:

1) 179

2) 280

3) 160

4) 269

Answer: 280

Q: 61 - In an army  selection process, the ratio  of selected to unselected candidates was 9:2. If 80 less had applied and  20 less selected, the ratio  of selected to unselected would  have been 5:1. How many  candidates had applied for the process?

Options:

1) 6160

2) 1540

3) 3080

4) 9240

Answer: 3080

Q: 62 - If sin 30° + cos 45° = X, then  the value  of X.

Options:

1) (2√2-√3)/2

2) 4/√3

3) (1-√3)/√3

4) (1+√2)/2

Answer: (1+√2)/2

Q: 63 - Product of digits of a 2-digit number is 18. If we add  63 to the number, the new number obtained is a number formed by interchange of the digits. Find the number.

Options:

1) 92

2) 29

3) 36

4) 63

Answer: 29

Q: 64 - The average weight of Somdev, Gurdeep and  Ritu is 85 kg. If the average weight of Somdev and  Gurdeep be 79 kg and  that  of Gurdeep and  Ritu be 73 kg, then  the weight of Gurdeep is

Options:

1) 78

2) 49

3) 72

4) 90

Answer: 49

Q: 65 - If sinC + sinD =X, then  the value  of X is?

Options:

1) 2cos[(C+D)/2]sin[(C-D)/2]

2) 2sin[(C+D)/2]cos[(C-D)/2]

3) 2cos[(C+D)/2]cos[(C-D)/2]

4) 2sin[(C+D)/2]sin[(D-C)/2]

Answer: 2sin[(C+D)/2]cos[(C-D)/2]

Get SSC CHSL 2020 Study Material

Check SSC CHSL 2020 Exam Important Topics

Q: 66 - 4 hrs after a goods train passed a station, another train travelling at a speed of 72 km/hr following that goods train passed through that  station. If after passing the station the train overtakes the goods train in 8 hours. What is the speed of the goods train?

Options:

1) 48 km/hr

2) 57.6  km/hr

3) 72 km/hr

4) 38.4  km/hr

Answer: 48 km/hr

Q: 67 - Find co-ordinates of the mid point  of the segment joining points C (3,-5) and  D (-7,3).

Options:

1) (-2, -1)

2) (5, -4)

3) (-5, 4)

4) (2, 1)

Answer: (-2, -1)

Q: 68 - A line passing through the origin perpendicularly cuts the line 2x + 3y = 6 at point  M. Find M?

Options:

1) (6/11, 9/11)

2) (6/7,  9/7)

3) (6/11, -9/11)

4) (-6/7, 9/7)

Answer: (6/11, 9/11)

Q: 69 - P and  Q can  do a project in 6 and  12 days respectively. In how many  days can  they complete 25% of the project if they work together?

Options:

1) 2 days

2) 4 days

3) 1 days

4) 8 days

Answer: 1 days

Q: 70 - Find the radius of the circle if the length of its arc is 33 cm whose corresponding central angle is 90° ?

Options:

1) 21 cm

2) 14 cm

3) 7 cm

4) 28 cm

Answer: 21 cm

Q: 71 - A cylindrical vessel of radius 6 cm is partially filled with water. By how much will the water level rise if a sphere of radius 5 cm is completely immersed in this  water? (Take π = 22/7)

Options:

1) 6.67  cm

2) 5.56  cm

3) 6.94  cm

4) 4.63  cm

Answer: 4.63  cm

Q: 72 – Refer the below data table and answer the following Question.

Division/Standard

Boys

Girls

Division A/Standard 5

30

25

Division B/Standard 5

15

25

Division C/Standard 5

40

25

Division A/Standard 6

20

40

Division B/Standard 6

10

20

Division C/Standard 6

30

40

What is the ratio of boys to girls?

Options:

1) 29 : 35

2) 35 : 29

3) 31 : 37

4) 37 : 31

Answer: 29 : 35

Q: 73 – Refer the below data table and answer the following Question.

Marks

Number of students

40 and above

26

30 and above

42

20 and above

55

10 and above

77

0 and above

107

How many students have scored marks 20 or more but less than 40?

Options:

1) 55

2) 29

3) 42

4) 97

Answer: 29

Q: 74 – Refer the below data table and answer the following Question.

Year

GDP growth rate for the year (in %)

2011

8

2012

5

2013

-6

2014

6

2015

-8

If the GDP of the country was $1 trillion at the end of 2013, what was it at the beginning of 2015?

Options:

1) $0.94 trillion

2) $0.92 trillion

3) $1.06 trillion

4) $0.98 trillion

Answer: $1.06 trillion

Q: 75 – Refer the below data table and answer the following Question.

Subjects

Marks Scored

English

80

Hindi

40

Math

30

Science

80

Arts

30

Five points are to be deducted from the student’s average of marks scored because of poor attendance. What will be the students net average marks scored?

Options:

1) 42

2) 37

3) 52

4) 47

Answer: 47

Click to Attempt Quantitative Aptitude Mock Test

Click here to know SSC CHSL LDC/DEO Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

English Language – 25 Questions of 2 marks each

Q: 76 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and  select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

I asked  the shopkeeper (A)/"Do you have change(B)/for a five hundred rupees note?"(C)/No error(D) Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: C

Q: 77 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

things  that have been  discarded as worthless. Options:

1) remains

2) flotsam

3) shambles

4) havoc

Answer: flotsam

Q: 78 - Improve the bracketed part of the sentence.

(I myself think) that  this  investigation is biased.

Options:

1) I think myself

2) I thought myself

3) I myself thought

4) no improvement

Answer: no improvement

Q: 79 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and  select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Each boy was given (A)/a toy as a parting gift,(B)/which made them happy.(C)/No error(D) Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: D

Q: 80 - In the following question, the sentence given with blank  to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and  indicate it by selecting the appropriate option.

The ..................with which she  manages the task is remarkable.

1) calm

2) comfort

3) ease

4) satisfaction

Answer: ease

Q: 81 - In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one  which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

The preacher  said, "May God grant peace to the departed!" Options:

1) The preacher prays that  God will grant  peace to the departed.

2) The preacher prayed that  God would  grant  peace to the departed.

3) The preacher said that  God may grant  peace to the departed.

4) The preacher said,  God may grant  peace to the departed.

Answer: The preacher prayed that  God would  grant  peace to the departed.

Q: 82 - Select the antonym of

ingestion

Options:

1) gulp

2) slug

3) excrete

4) chug

Answer: excrete

Q: 83 - Rearrange the parts of the sentence in correct order.

Today, however, when one in four rural Indians

P-in  identifying the poor are far greater

Q-is  poor, our chances of being wrong

R-and one in six urban Indians

Options:

1) PRQ

2) RQP

3) QRP

4) QPR

Answer: RQP

Q: 84 - Improve the bracketed part of the sentence. Fans (queue) for the concert tickets since early morning.

Options:

1) has queued up

2) have had  queued

3) have been queuing up

4) no improvement

Answer: have been queuing up

Q: 85 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

become apparent through the appearance of symptoms. Options:

1) manifest

2) distinct

3) visible

4) divulged

Answer: manifest

Q: 86 - Select the synonym of

splinter

Options:

1) stub

2) share

3) chip

4) friction

Answer: chip

Q: 87 - Rearrange the parts of the sentence in correct order.

In that case,

P-put  together the best  gender-just

Q-practices from all Personal Laws

R-a Uniform Civil Code would simply

1) RPQ

2) QRP

3) RQP

4) PQR

Answer: RPQ

Q: 88 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Wear your heart on your sleeve

Options:

1) a very bold person

2) a noble pure person

3) make  one's feelings apparent

4) being  overtly polite  at all times

Answer: make  one's feelings apparent

Q: 89 - Select the word with the correct spelling.

Options:

1) comando

2) coolants

3) limphoid

4) permutted

Answer: coolants

Q: 90 - Select the synonym of

spartan

Options:

1) garish

2) forgiven

3) civilized

4) brave

Answer: brave

SSC CHSL Syllabus and Exam Pattern 2019-20: Tier I, II and III (LDC/ DEO)

Q: 91 - In the following question, the sentence given with blank  to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and  indicate it by selecting the appropriate option.

The Directors failed to understand the ..................behind the decision to suspend the manager. Options:

1) belief

2) politics

3) ideology

4) rationale

Answer: rationale

Q: 92 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

When it rains, it pours

Options:

1) one  getting much less than what  one  expected

2) calamity always occurs in bad  times

3) you always fall into trouble when  you are least prepared

4) When something bad  occurs, it usually occurs more  than once

Answer: When something bad  occurs, it usually occurs more  than once

Q: 93 - In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice.  Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Dark clouds have overcast the evening sky. Options:

1) By the dark clouds the evening sky was overcast.

2) The evening sky has been overcast by the dark clouds.

3) Dark clouds overcastted the evening sky.

4) The sky of the evening was overcasted by dark clouds.

Answer: The evening sky has been overcast by the dark clouds.

Q: 94 - Select the antonym of

horrify

Options:

1) affright

2) petrify

3) appall

4) soothe

Answer: soothe

Q: 95 - Select the word with the correct spelling.

Options:

1) pillages

2) spliter

3) palenes

4) bloting

Answer: pillages

Directions 96 to 100: In the following passage, some of the words have been left out. Read  the passage carefully  and  select the correct answer for the given blank  out of the four alternatives.

Words give reality to life. Some do better than others,  offering ..................as in twenty shades of grey. They do not ..................describe reality, they create it, giving it colour, depth, and form. ..................all, what I am really interested in here is talking about just one word which reveals a great ..................about India. The word tells  us about its politics, its social self,  and its communities. ............................... , that word is not jugaad. It's close, but the word is matlabi.

Q: 96 - offering ..................as in twenty shades of grey. Options:

1) distinction

2) nuance

3) hint

4) implication

Answer: nuance

Q: 97 - They do not ..................describe reality

Options:

1) so

2) just

3) somewhat

4) whatsoever

Answer: just

Q: 98 - ..................all, what I am really interested in here is talking about

Options:

1) Hence

2) So

3) Henceforth

4) But

Answer: But

Q: 99 - one  word which reveals a great ..................about India. Options:

1) deal

2) amount

3) quantity

4) information

Answer: deal

Q: 100 - .................., that word is not jugaad.

Options:

1) Because

2) But

3) No

4) Yes

Answer: No

Click to Attempt English Language Mock Test

SSC CHSL 2019-20 Preparation Strategy & Tips

Related Categories

Also Read +
x