Advertisement

SSC CHSL reasoning study material: Analogy-I

SSC CHSL is the most awaited exam after SSC CGL exam among the government job aspirants. SSC CHSL tier-1 exam is the most difficult phase of this exam as there are lakhs of aspirants appear in this exam every year. Hence, right study material for this exam, is essential.

In this article, we have shared a set of 10 questions and answers with explanation from the topic Analogy. Go through all of them and practice accordingly-

SSC CHSL reasoning study material: Analogy

Online Quiz

1. Shirt is related to button in the same way shoes is related to ____.
a. Socks
b. Leg
c. Foot
d. Laces
Ans.:- d.
Explanation:- Button is used to fasten the shirt; similarly, laces are used to fasten the shoes.

2. Liquid is to fluidity as comedian is to ____.
a. Acting
b. Comedy
c. Companion
d. Singing
Ans.:- b.
Explanation:- Fluidity is the act of liquid; similarly, comedy is the act of comedian.

3. Ladies: Purse:: Gents : ?
a. Wallet
b. Case
c. Pocket
d. Bag
Ans.:- a.
Explanation:- women to carry money use Purse; similarly, gents for keeping money use Wallet.

4. Kilometer: Distance: Joule:?
a. Momentum
b. Energy
c. Force
d. Intensity
Ans.:-b.
Explanation:- First, one is the measurement of second one. Distance is often measured in kilometer; similarly, energy is measured in Joule.

5. Dawn: Morning
a. Morning : Afternoon
b. Afternoon : Evening
c. Lamp : Light
d. Autumn : Winter
Ans.:-d.
Explanation:- Dawn indicates the starting of morning; similarly, winter is observed after the autumn season.

6. Food: Hungry
a. Fat : Obesity
b. Lion : Lamb
c. Rest : Weary
d. Plant : Fungus
Ans.:- c.
Explanation:- A hungry person needs food; similarly, a weary person needs rest.

7. Nissan: Toyota: Isuzu
a. These all are cities of Japan.
b. These all are weapons from Japan.
c. These all are car manufactures from Japan.
d. These all are the software-programs from Japan.
Ans.: - c.
Explanation:- Nissan, Toyota, and Isuzu are the automobile manufacturing companies from Japan.

8. James Bond: Sherlock Holmes: Hercules Poirot
a. These all are movies.
b. These all are detective fictional characters.
c. These all are FBI agents.
d. These all are Hollywood actors.
Ans.:- b.
Explanation:- James Bond, Sherlock Holmes, and Hercules Poirot; all were fictional characters portrayed as detectives.

9. Pink: Red: White
a. Orange : Yellow : Black
b. Green : Blue : Black
c. Green : Red : white
d. Black : White : Green
Ans.:- a.
Explanation:- first color is the combination of the other two colors. (Pink = Red + white; Orange = yellow + Black ;)

10. 3: 11:: 7?
a. 18
b. 44
c. 51
d. 58
Ans.:- c.
Explanation:- 3*3 +2 = 11; Similarly, 7*7 + 2 = 51;

For more SSC exams reasoning study material, keep on visiting us.
All the Best!

Advertisement

Related Categories

Advertisement