Next

SSC CPO SI 2020 Exam Memory Based Questions with Answers: Check Sub-Inspector Paper-1 General Awareness, GK, Current Affairs, English Questions with Solution

SSC CPO SI 2020 Exam Memory Based Questions with Answers: SSC CPO Sub-Inspector 2020 Paper-1 has been commenced from 23rd November and will last till 26th November 2020. In this article, we are going to share the important memory based General Awareness, General Knowledge, Current Affairs and English Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC CPO SI 2020 Paper-1 Online Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam. Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the SSC CPO SI (Sub-Inspector) 2020 Paper-1 Exam:

Check SSC CPO 2020 Exam Analysis - Difficulty Level & Good Attempts

SSC CPO SI 2020 Paper-1 GA, GK & Current Affairs Questions – 25th November 2020

1. Largest producer of Magnesium:

Answer: China

2. FIFA World Cup 2022 will be held at:

Answer: Qatar

3. Where is the Palk Strait?

Answer: Palk Strait, an inlet of the Bay of Bengal between southeastern India and northern Sri Lanka. It is bounded on the south by Pamban Island (India), Adam's (Rama's) Bridge (a chain of shoals), the Gulf of Mannar, and Mannar Island (Sri Lanka). The southwestern portion of the strait is also called Palk Bay.

Trending Now

4. Where is Ashtamudi Lake located?

Answer: Kollam District of the Indian state of Kerala, is the most visited backwater and lake in the state.

5. Sutta Pitaka is a Religious Text of:

Answer: It is the second of the three divisions of the Tripitaka or Pali Canon, the Pali collection of Buddhist writings of Theravada Buddhism

SSC CPO SI 2020 Paper-1 GA, GK & Current Affairs Questions – 24th November 2020

1. Who won silver medal in Badminton in Asian Games 2018?

Answer: PV Sindhu

2. Summer Olympics 2000 was held at:

Answer: Sydney, Australia

3. Who was the 24th Governor of RBI?

Answer: Urjit Patel

4. Headquarters of WTO located in:

Answer: Geneva, Switzerland

5. ‘We Are Displaced’ Book written by:

Answer: Malala Yousafzai

Check SSC CPO SI 2020 Exam Last Minute Preparation Tips

6. Article 24 of Indian Constitution is related to:

Answer: Prohibition of employment of children in factories, etc. No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment.

7. Who gives Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

Answer: Ministry of Youth Affairs and Sports - Rajiv Gandhi Khel Ratna Award is the highest sporting award given by the Ministry of Youth Affairs and Sports for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over a period of four years. The award comprises a medallion, a certificate, and a cash prize of Rs 7.5 lakh.

8. Venkateswara Temple is located in:

Answer: Venkateswara Temple is an important Vaishnavite temple situated in the hill town of Tirumala in Chittoor district of Andhra Pradesh, India

9. Amphibian of Plant Kingdom:

Answer: Bryophytes are called amphibians of the plant kingdom because these plants though live in soil but they need water for sexual reproduction.

10. Viticulture is related to:

Answer: Viticulture (from the Latin word for vine) or winegrowing (wine growing) is the cultivation and harvesting of grapes. It is a branch of the science of horticulture.

Check Job Profile, Salary Structure and Promotion Policy for the post of SSC Sub-Inspector in CAPF and Delhi Police

11. Writer of Kathasaritsagara:

Answer: Somadeva

12. How many chapters are there in Rigveda?

Answer: 10

13. Hunter Commission came in:

Answer: 3rd February 1882 - The General Council of Education requested Lord Ripon, the viceroy of India to institute an enquiry into Indian education. Lord Ripon appointed the Indian Education Commission on 3rd February 1882, with Sir Willium Hunter as its Chairman. It is known as Hunter Commission of 1882.

14. Bathukamma Festival is celebrated in:

Answer: Bathukamma is floral festival celebrated predominantly in Telangana and some parts of Andhra Pradesh.

15. Leukemia is cancer of which body part:

Answer: Leukemia is a type of cancer that affects the body's blood-forming cells in the bone marrow and lymphatic system.

Check SSC CPO 2020 Sub-Inspector 2020 Exam & Admit Card Updates

16. GST was implemented on:

Answer: 1 July 2017

17. LITTE first T stands for:

Answer: Liberation Tigers of Tamil Eelam

18. Bangladesh was part of Pakistan for which time period?

Answer: 1947 - 1971

19. SAARC First Summit was held on:

Answer: Dhaka, Bangladesh

20. Part 4 of Indian Constitution includes:

Answer: Directive Principlles of State Policy

Check SSC CPO 2020 Eligibility Criteria

21. Time between 2 new moon:

22. Govardhan Math is situated in:

Answer: Puri, Odisha

23. Satish Shivlingam is related to which sports?

Answer: Weightlifting

24. Antonyms and synonyms of - Coveted, Diverge, Suave, Shove, Lofting, Expel, Intriguing, Defile, Tumult

SSC CPO SI 2020 Paper-1 GA, GK, Current Affairs & English Questions – 23rd November 2020

This section was mainly covered by Current Affairs Questions (15-20 Questions) and the rest by GK questions (20-30 Questions). Below are some memory based questions from the General Awareness & English Section of SSC CPO SI 2020 Online Exam:

1. Who was the President of India when Rajiv Gandhi became the Prime Minister of India?

Answer: Giani Zail Singh

2. Article 21 of the Indian Constitution is related to:

Answer: Article 21 is the protection of life and personal liberty No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to the procedure established by law.

3. Which dam is located in Jharkhand?

4. Buddha did not give his preaching in which of the following place?

5. Article 49 of the Indian Constitution is related to:

Answer: Protection of monuments and places and objects of national importance.

6. Morarji Desai served as the Prime Minister of India from?

Answer: 1977–1979

7. 52nd Dada Saheb Phalke Award was given to:

Answer: Adoor Gopalakrishnan

Check Latest Exam pattern of SSC CPO 2020 Recruitment including Paper-I, Paper-II, Physical and Medical Tests

8. Polio is caused through:

Answer: Polio is transmitted through contaminated water or food, or contact with an infected person. The poliovirus spreads most often from fecal-oral contact. Usually, this occurs from poor hand washing or from the consumption of contaminated food or water. Sneezing or coughing also spreads the virus. Your child is most contagious immediately before any symptoms show up and soon after they appear.

9. Which of the following is the highest peak in Nepal?

Answer: Mount Everest

10. Which among the following did not win the Bharat Ratna Award?

11. Smriti Mandhana is related to which sports?

Answer: Cricket, Batting Style - Left Handed Bat, Bowling Style - Right-arm Off spin

12. Which predatory bird is capable of producing a wide range of calls for hunting?

Answer: Black Drongo

Check Detailed Syllabus of SSC CPO SI 2020 Exam

13. Antonym of ‘Fertile’:

Answer: Barren

14. When was Afghanistan added to SAARC countries?

Answer: In 2007, the 14th Summit conference of the South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC) opened marking the expansion of the organisation with the formal induction of Afghanistan as its eighth member and inclusion of five other countries as observers.

15. Which the States of India share boundaries with Bangladesh?

Answer: India shares a 4,096-km-long border with Bangladesh which touches Assam, Tripura, Mizoram, Meghalaya and West Bengal.

16. Who wrote the story ‘Shatranj Ke Khilari’?

Answer: Premchand

Check SSC CPO Physical Standard Test (PST)/ Physical Endurance Test (PET) Details

17. One-word substitution - A woman with dark brown hair:

Answer: Brunette

18. Idiom Meaning - To have one’s heart in one’s boots:

Answer: To be depressed

19. Study of spider known as:

Answer: Arachnology

Is the Sub-Inspector job suitable for Females?

20. When did Mahatma Gandhi return to India?

Answer: January 9, 1915

21. Who is the father of Physics?

Answer: Galileo Galilei

22. When did Namami Gange project start?

Answer: June 2014

Related Categories

Live users reading now