Advertisement

UPSEE Solved Chemistry Question Paper 2013 – Part 4

Uttar Pradesh State Entrance Examination (UPSEE) is a state level engineering entrance examination conducted by Dr. APJ Abdul Kalam Technical University for admission to undergraduate and post graduate courses.

UPSEE Solved Chemistry Question Paper 2013 – Part 3

It is very important to have an idea about the pattern and difficulty level before appearing for any engineering examination.

In this article, students will get UPSEE Solved Chemistry Question Paper of the year 2013. There are 10 questions (i.e., from question 31 to 40) in this article.

The questions were from the chapters like Chemistry in Everyday Life, Solutions, Thermodynamics, Redox Reactions, Organic Chemistry, Alcohols, Phenols and Ethers.     

We are also providing the detailed solution of each question. This solved paper will help the students in their final level of preparation. It has also been seen that sometimes questions are repeated in UPSEE Exam.

Question 31:

Manganese salt + PbO2 + conc. HNO3 → the solution acquires purple colour. The colour is due to

(a) Mn (NO3)2               

(b) Pb (NO3)2

(c) HMnO4                    

(d) MnO

Solution:

The chemical for manganese salt is MnO2

Now, we can write the given reaction as 2 MnO2 + 4 HNO3 → 2 Mn(NO3)2 + 2H2O + O2

After adding lead dioxide (PbO2) and heated the above solution, the following reaction will take place

 2 Mn (N03)2 + 5 PbO2 + 6 HN03 → 2 HMnO4+ 5 Pb (NO3)2+ 2 H2O

                                                     Permangaic acid (violet pink)

Therefore, the purple colour is due to HMnO4.

Hence, the correct option is (c).

Question 32:

Which of the following pairs of ions cannot be separated by H2S in dilute HCl?

(a) Bi3+, Sn4+                 

(b) Al3+, Hg2+

(c) Cu2+, Zn2+                

(d) Ni2+, Cu2+

Solution:

(a) Both Bi3+ and Sn4+ are present in second group and are precipitated by H2S in dil. HCI as Bi2S3 and SnS2.

Hence, they cannot be separated by H2S in dilute HCI.

(b) Hg2+ is precipitated by H2S in dil. HCI as HgS while Al3+ is not precipitated.

(c) Cu2+ is precipitated by H2S in dil. HCI as CuS while Zn2+ is not precipitated.

(d) Cu2+ is precipitated by H2S in dil. HCI as CuS while Ni2+ is not precipitated.

Hence, the correct option is (a).

Question 33:      

A magnetic moment of 1.73 BM will be shown by which one among the following compounds

(a) [Cu(NH3)4]2+            

(b) [Ni(CN)4]2-

(c) TiCl4                        

(d) [CoCl6]4-

Solution:

Electronic configuration of Cu2+ ion in [Cu(NH3)4]2+;

Cu2+ ion = [Ar] 3d9 4s°

But the number of unpaired electrons of Ni2+ in [Ni (CN)4]2− ,Ti4+ in TiCI4 and Co2+ in [COCI6]4− are 2, 0 and 3 respectively.

Hence, the correct option is (a).

Question 34:

The ratio of the difference in energy between the first and second Bohr orbit to that between the second and third Bohr orbit is

Solution:

Hence, the correct option is (d).

Question 35:

An organic compound C3H5Cl (A) when treated with magnesium in dry ether gives (B) which on treating with CO2 followed by acid hydrolysis gives C4H6O2 (C). (C) is also obtained on oxidation of a hydrocarbon (D) C8 H12. Structure of A is

Solution:

Hence, the correct option is (d).

Question 36:

Which of the following is bacteriostatic?

(a) Penicillin                 

(b) Erythromycin

(c) Aminoglycoside       

(d) Ofloxacin

Solution:

A drug which inhibits the growth of organisms is known as bacteriostatic drug. For example: bacteriostatic drug

A drug which kills the organisms in the body is known as bacteriocidal drugs. penicillin, aminoglycoside (streptomycin) and ofloxacin.

Hence, the correct option is (b).

Question 37:

Glucose is added to 1 L water to such an extent that DTf / Kf becomes equal to 10-3, the weight of glucose (C6H12O6) added is

(a) 180g                        

(b) 18 g

(c) 1.8 g                        

(d) 0.18 g

Solution:

The formula for Depression in freeing point is

Question 38:

Phenol + CC14 + KOH → X;

Which of the following statement is true for X?

(a) It gives effervescence with NaHCO3

(b) Gives silver mirror with Tollen’s reagent

(c) Does not give the red colour with FeCl3

(d) All of the above

Solution:

The given reaction is Reimer-Tiemann reaction

(a) Salicylic acid gives effervescence with NaHCO3, which is a characteristic feature of carboxyiic acid. Thus, it ensures the presence of a carboxylic group in it.

(b) Since, it doesn't have aldehydic group. Hence, it doesn't give silver mirror with Tollerrs reagent.

(c) Since, it contains enol group i.e., =C—OH group. Hence, it gives red colour with neutral FeCl3.

Hence, the correct option is (a).

Question 39:

Which of the following compounds is most acidic?

Solution:

Phenols are stronger acids than alcohols because the phenoxide ion left after the release of a proton is stabilised by resonance but the alkoxide ion is not. Further, the electron-withdrawing groups (-NO2) which stabilise the phenoxide ion by dispersing the negative charge relative to phenol increase the acidic strength of phenols, whereas electron donating group (-CH3). Which destabilise the phenoxide ion by intensifying the negative charge relative to phenol tend to decrease the acidity of phenols. The correct order of acidic strength

Hence, the correct option is (a).

Question 40:

Solution:

The compound B will be 2-hydroxy but -3-enoic acid.

Hence, the correct option is (a).

UPSEE Solved Question Paper 2014

Pick the right college for your Engineering

List of Engineering Colleges in India

List of Top Engineering Colleges in Bangalore

List of Best Engineering Colleges in Chennai

Advertisement

Related Categories

Advertisement