Advertisement

UPSEE Solved Chemistry Question Paper 2013 – Part 5

In this article, the engineering section of Jagranjosh is providing you 10 solved questions (i.e., from question 41 to 50) of UPSEE Solved Chemistry Question Paper of the year 2013.

The questions were from the chapters like Organic Compounds containing Nitrogen, Basic Concepts of Chemistry, Biomolecules, Chemical Bonding and Molecular Structure, Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids.

Students will get the detailed solution of each question which will save their precious time. They can easily understand the difficulty level of the coming questions paper of UPSEE 2018 after going through these solved questions.

About the exam:

Uttar Pradesh State Entrance Examination (UPSEE) is a state level engineering entrance examination conducted by Dr. APJ Abdul Kalam Technical University for admission to undergraduate and post graduate courses.

UPSEE Solved Chemistry Question Paper 2013 – Part 4

Question 41:


The compound B is

Solution:

Hence, the correct option is (a).

Question 42:       

The dipole moment of HBr is 1.6 × 10-30 cm and inter atomic spacing is 1 Å. The % ionic character of HBr is

(a) 7                                          

(b) 10

(c) 25                                        

(d) 27

Solution:

We know that the charge of electron (q) is 1.6 × 10-19 C

We have,

Dipole moment of HBr = 1.6 × 10-30 m

Inter-atomic spacing = 1 Å = 1 × 10-10 m

Hence, the correct option is (b).

Question 43:

Solution:

When an aromatic aldehyde is heated with an anhydride of an aliphatic acid in the presence of sodium salt of the same acid to form a, b-unsaturated acid then, it is known as Perkin reaction. It is a condensation reaction.

Hence, the correct option is (b).

Question 44:

Which one of the following has linear structure?

(a) I, II and III

(b) I and V

(c) II, III and IV                    

(d) All of these

Solution:

I2- ion is made up of I2 molecule with an I- bonded to it by means of a coordinate bond. There are two bond pairs and three lone pairs in the outer shell of central atom. To minimise the repulsive forces the three lone pairs occupy the equatorial positions. The ion is therefore linear in shape with a bond angle of exactly 180°.

Similarly, N3- ion is also linear in shape.

Hence, the correct option is (b).

Question 45:

Identify the final product B of the reaction

Solution:

When carboxylic acids are treated with NaHCO3 solution, then because of the NaHCO3 presence CO2 liberated.

Hence, the correct option is (c).

Question 46:

The correct order of basic strength of the following are

(a) 1 > 2 > 3 > 4                     

(b) 4 > 2 > 3 > 1

(c) 3 > 4 > 2 > 1                      

(d) 3 > 2 > 4 > 1

Solution:

We know that electron-releasing group increases the basic strength and electron withdrawing group decreases the basic strength of -NH2 group.

In compound (1), the group is planked between two electron withdrawing groups,

Therefore, it is least basic among all.

In compound (2), –NH– is attached with one electron withdrawing group –CO– and one electron releasing group –CH3.

Therefore, it is a bit basic than compound (1).

In compound (4) –COCH3, group is attached to aniline ring, not directly with –NH2 group.

Therefore, it is more basic than compound (2).

In compound (3), –NH2 is attached to only one electron releasing' group (–CH2 –)

Therefore, it is most basic among all compounds.

Thus, the correct order of basic strength will be 3 > 4 > 2 > 1.

Hence, the correct option is (c).

Question 47:

The polypeptides are obtained by assembling the peptide units by

(a) Ionic bond                                             

(b) Covalent bond

(c) Intermolecular H-bonding                  

(d) Covalent and H-bonding

Solution:

The polypeptides (more than one peptide) are obtained by assembling the peptide units using intermolecular hydrogen bonding between them.

Hence, the correct option is (c).

Question 48:

A positive carbylamine test is given by

I. N, N-dimethylaniline

II. 2, 4-dimethylaniline

III. N-methyl-o-methylaniline

IV. p-methylbenzyl amine

(a) (II) and (IV)                     

(b) (I) and (IV)

(c) (II) and (III)                     

(d) (I) and (II)

Solution:

Carbylamine or isocyanide test is given by only primary amines, whether they are aliphatic or aromatic.

The given compunds N, N-dimethylaniline, 2, 4-dimethylaniline and N-methyl-o-methylaniline are aromatic but p-methylbenzyl amine is an aliphatic amine.

Also, N, N-dimethylaniline is tertiary amine and  N-methyl-o-methylaniline is secondary amine.

Since, the compounds 2, 4-dimethylaniline and p-methylbenzyl are primary amines

Therefore, they will give positive carbylamine test.

Hence, the correct option is (a).

Question 49:

In the reaction sequence,

 X is

(a) Cyclohexanone               

(b) Caprolactum

(c) HO(CH2)6NH2                  

(d) Hexamethyline disocyanate

Solution:

We know that Caprolactum is a monomer of Nylon-6.

Hence, the correct option is (b).

Question 50:

Which of the following has the largest number of atoms?

(a) 0.5 g atom of Cu                          

(b) 0.635 g of Cu

(c) 0.25 moles of Cu atoms 

(d) 1 g of Cu

Solution:

Thus, 0.5 g atom of Cu has maximum number of Cu atoms.

Hence, the correct option is (a).

Best ways to fill OMR sheet in offline exams

Advertisement

Related Categories

Advertisement