Important Practice Questions By CBSE for Class 10 Maths Term 1 Exam: Solve to Ace Tomorrow's Paper

CBSE Class 10 Maths practice questions include different types of MCQs (case-based, assertion-reason, competency-based) with answers. This question bank is published by the CBSE Board for Class 10 Maths  (Standard) Term 1 Exam.

Created On: Dec 3, 2021 21:23 IST
CBSE Class 10 Maths Important Practice Questions for Term 1 Exam
CBSE Class 10 Maths Important Practice Questions for Term 1 Exam

CBSE Board Exam 2021-22: The Central Board of Secondary Education, CBSE released a set of sample questions for Class 10 Maths (Standard) Term 1 Exam 2021-22. This set includes 60 multiple choice type questions of different types. Questions based on assertion-reason, case study and other formats that will appear in the term 1 Maths paper, are provided with the CBSE Question Bank. All questions are provided with answers. All questions are of utmost importance for last minute revision and obtaining high score in tomorrow’s CBSE Class 10 Maths Term 1 Paper.

New* Important Assertion Reason Questions for CBSE Class 10 Maths Term 1 Exam 2021

Check below CBSE Class 10 Maths Important Practice Questions for Term 1 Exam 2021-22

1.Savita has a lamp placed at the centre of her square yard, each side measuring 20 m. The light of lamp covers a circle of radius 10 m on yard. What area of the yard is NOT lit by the lamp?

A.400π sq. m

B.100π sq. m

C.(40 - 10π) sq. m

D.(400 - 100π) sq. M

Answer: D. (400 - 100π) sq. M

Check: CBSE Class 10 Maths Standard Sample Paper for Term 1Exam 2021-22

2.In the Δ ABC shown below, X : Y = 1:2.

What is tan x?

A.1√3

B.1

C.√3/2

D.√3

Answer: A. 1√3

3.Which of the following numbers can be written as a non-terminating but recurring decimal?

A.9

B.43/8

C.√6

D.5/12

Answer: D. 5/12

4.In the figure given below, O is the centre of the circle. PR and RQ are chords of the circle. The radius of the circle is 5 cm. PR = 8 cm, QR = 6 cm and PRQ = 90°.

Answer: B

5.Shown below are the graphs of the lines 𝑦 − 2𝑥 = 0, 𝑥 + 𝑦 = 6 and 𝑝𝑥 + 𝑞𝑦 = 𝑟.

Which of these is the solution for the pair of equations  𝑥 + 𝑦 = 6 and 𝑝𝑥 + 𝑞𝑦 = 𝑟.

A.x = 2, y = 4

B.x = 4, y = 2

C.x = 3, y = 2

D.(We cannot say for sure as the values of p and q are not known.)

Answer: B. x = 4, y = 2

6.A vessel having 30 m3 of water is emptied through two openings, one small and the other large. Water flows out through the smaller opening at the rate of U m3/h and through the larger one at the rate of V m3/h. Given that 3U + 2V = 70 and that the vessel gets fully emptied in 1 hour, what is V?

A.10 m3/h

B.20 m3/h

C.30 m3/h

D.50 m3/h

Answer: B. 20 m3/h

7.The sum of the digits of a two-digit number is 9. If 27 is subtracted from the number, its digits are interchanged. Which of these is the product of the digits of the number?

A.8

B.14

C.18

D.20

Answer: C. 18

8.For the given pair of equations, two statements are given below - one labelled Assertion (A) and the other labelled Reason (R). Read the statements carefully and choose the option that correctly describes statements (A) and (R).

Assertion (A): The given pair of equations can be reduced to a pair of linear equations in two variables.

Reason (R): In the given equations, y can be substituted by 1/𝑝.

A.Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of the (A).

B.Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of the (A).

C.(A) is true but (R) is false.

D.(A) is false but (R) is true.

Answer: B. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of the (A).

9.How many zero(es) does (x - 2) (x + 3) have?

A.zero

B.one

C.two

D.Three

Answer: C. two

10.1/tan θ + cot θ =

A.cos θ sin θ

B.sec θ sin θ

C.tan θ cot θ

D.sec θ cosec θ

Answer: A. cos θ sin θ

Download all 60 questions in PDF from the following link:

CBSE Question Bank for Class 10 Maths Term 1 Exam 2021 (60 Practice Questions by CBSE)

Important* CBSE Class 10 Maths Important Tips & Resources for Last Minute Revision (Term 1)

Jagran Play
रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश
ludo_expresssnakes_ladderLudo miniCricket smash
ludo_expresssnakes_ladderLudo miniCricket smash
Comment (9)

Post Comment

2 + 1 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • AISHVEER SINGHDec 4, 2021
    Nice question
    Reply
  • voldemortDec 3, 2021
    ok
    Reply
  • SonuDec 3, 2021
    Im intrested
    Reply
  • SonuDec 3, 2021
    B
    Reply
  • SonuDec 3, 2021
    Kkkkkkkkkkkkkkkkkkk
    Reply
Load More