CBSE Class 9th Maths Important MCQs with Answers from Chapter 1 - Number System

MCQs from Class 9 Maths Chapter 1 - Number System are provided here to help students prepare for their CBSE Maths Term-end Exam 2021-2022.

Created On: Sep 10, 2021 16:04 IST
Modified On: Sep 13, 2021 10:34 IST
CBSE Class 9th Maths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System
CBSE Class 9th Maths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

CBSE Class 9th Term 1 Exam will have papers including MCQ type questions only. Students can easily score full marks in these objective type questions with a little hard work and good practice. We are providing here the Number System MCQ questions which are prepared by subject experts. All the questions are based on important concepts involved in the chapter. This set of important questions will form a good practice test for students, making them revise all fundamental concepts quickly and secure high marks in their CBSE Class 9th Maths Term 1 Exam 2021-2022.

Check CBSE Class 9th Maths Revised Syllabus 2021-2022

Find below the MCQs from CBSE Class 9 Maths Chapter 1Number System:

1. In between two rational number there is/are:

a) Exactly one rational number

b) Infinitely many rational number

c) Many irrational numbers

d) Only irrational numbers

Answer: (b)

2. The product of a rational and an irrational numbers is:

a) Always an integer

b) Always a rational number

c) Always an irrational number

d) Sometimes rational and sometimes irrational

Answer: (c)

3. The decimal expansion of an irrational number may be:

a) Terminating

b) Recurring

c) Either terminating or non- terminating

d) Non-terminating and non-recurring

Answer: (d)

4. A rational number between √2 and √3:

a) 1.9

b) (√2. √3)/2

c) 1.5

d) 1.8

Answer: (c)

5. Which of the following is irrational?

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

c) √5

d) √81

Answer: (c)

Also Read: CBSE Class 9th Science Important MCQs for Term-End Exam 2021-2022

6. 4√5 + 5√5 is equal to:

a) 9√5

b) 9√10

c) 5√10

d) 7√5

Answer: (a)

7. Which of the following is irrational?

a) 0.4014001400014…

b) 0.14

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Answer: (a)

8.√12 X √15 is equal to:

a) 5√6

b) 6√5

c) 10√5

d) √25

Answer: (b)

CBSE Class 9 Maths Important Questions (Subjective Type) for Term-End Exam 2021-2022

9. Which of the following is equal to x2?

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Answer: (d)

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

a) 1/4

b) 1/2

c) 4

d) 1/16

Answer: (b)

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Answer: (b)

12. What would be the denominator after rationalizing 7/(5√3 - 5√2)?

a) 19

b) 20

c) 25

d) None of these

Answer: (d)

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Answer: (a)

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

a) 2.732

b) 0.2679

c) 0.732

d) 0.517

Answer: (d)

15. Value of (256)0.16 X (256)0.09 is:

a) 4

b) 16

c) 64

d) 256.25

Answer: (a)

If you want to read these questions in offline mode, then a PDF of the questions can be downloaded from the link provided below:

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Also check CBSE Class 9 Maths Complete and Best Study Material for 2021-2022 Session

Comment (33)

Post Comment

6 + 9 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • Adarsh Gupta1 day ago
    I think in question number fifteen the right answer is sixtyfour
    Reply
  • NavjeetDec 2, 2021
    It was helpful but It can be more if you please write the solution also with the answer
    Reply
    Replies:
    Aryan11 hrs ago
    Yeah bro you are right
  • Rakesh rayDec 1, 2021
    Help me in exam very much
    Reply
  • Rakesh rayDec 1, 2021
    Good
    Reply
  • Naveen Nov 26, 2021
    Best teach IN
    Reply
Load More