CBSE Class 9 Maths Important MCQs from Chapter 4 Linear Equations in Two Variables (with Answers)

MCQ questions for Class 9 Maths NCERT Chapter 4 are based on important concepts involved in the chapter. Therefore, these questions are quite important for the upcoming CBSE Class 9th Maths Term 1 Exam 2021-2022.

Created On: Sep 13, 2021 10:16 IST
CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 4 Linear Equations in Two Variables with Answers
CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 4 Linear Equations in Two Variables with Answers

Class 9th students of CBSE Board should be well prepared to answer the objective type questions in the upcoming Class 9 Maths Term 1 Exam as this exam will have MCQ-based question papers only. To help students in making easy preparations, we are providing important MCQs for class 9 NCERT Maths. In this article, you will get the MCQs on Class 9 Maths Chapter 4 - Linear Equations in Two Variables. Answers of all questions are also provided here. Solve all the questions thoroughly to polish your concepts and get an edge over others in your term-end exam.

Check CBSE Class 9th Maths Revised Syllabus 2021-2022

MCQs from CBSE Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations in Two Variables are given below:

1. The linear equation 4x – 10y = 14 has:

a) A unique solution

b) Two solutions

c) Infinitely many solutions

d) No solutions

Answer: (c)

2. Find the number of solutions of the following pair of linear equations. x + 2y – 8 = 0 and 2x + 4y = 16:

a) 0

b) 1

c) 2

d) Infinite

Answer: (d)

Must Check CBSE Class 9th Science Important MCQs for Term-End Exam 2021-2022

3. If (2, 0) is a solution of the linear equation 2x +3y = k, then the value of k is:

a) 4

b) 6

c) 5

d) 2

Answer: (a)

4. The graph of the linear equation 2x +3y = 6 cuts the y-axis at the point:

a) (2, 0)

b) (0, 3)

c) (3, 0)

d) (0, 2)

Answer: (d)

5. The equation y = 5, in two variables, can be written as:

a) 1 .x + 1 .y = 5

b) 0 .x + 0 .y = 5

c) 1 .x + 0 .y = 5

d)0 .x + 1 .y = 5

Answer: (d)

6. Any point on the line y = x is of the form:

a) (a, –a)

b) (0, a)

c) (a, 0)

d) (a, a)

Answer: (d)

7. The graph of x = 5 is a line:

a) Parallel to x-axis at a distance 5 units from the origin

b) Parallel to y-axis at a distance 5 units from the origin

c) Making an intercept 5 on the x-axis

d) Making an intercept 5 on the y-axis

Answer: (b)

8. x = 9, y = 4 is a solution of the linear equation:

a) 2x + y = 17

b) x + y = 17

c) x + 2y = 17

d) 3x – 2y = 17

Answer: (c)

9. Any point on the x-axis is of the form:

a) (0, y)

b) (x, 0)

c) (x, x)

d) (x, y)

Answer: (b)

10. If a linear equation has solutions (–3, 3), (0, 0) and (3, –3), then it is of the form:

a)y – x = 0

b)x + y = 0

c) –2x + y = 0

d) –x + 2y = 0

Answer: (b)

11. The positive solutions of the equation ax + by + c = 0 always lie in the:

a) 1st quadrant

b) 2nd quadrant

c) 3rd quadrant

d) 4th quadrant

Answer: (a)

12. The graph of the linear equation 5x + 3y = 10 is a line which meets the x-axis at the point:

a) (0, 3)

b) (3, 0)

c) (2, 0)

d) (0, 2)

Answer: (c)

13. The point of the form (a, –a) always lies on the line:

a) x = a

b) y = –a

c) y = x

d) x + y = 0

Answer: (d)

14. The graph of x = 9 is a straight line:

a) Intersecting both the axes

b) parallel to y-axis

c) parallel to x-axis

d) Passing through the origin

Answer: (b)

15. Equation of the line parallel to x-axis and 6 units above the origin is:

a) x = 6

b) x = –6

c)y = 6

d)y = –6

Answer: (c)

Check the following link to download all the MCQ questions given above in PDF format:

CBSE Class 9th MCQs on Maths Chapter 4 Linear Equations in Two Variables

Also check CBSE Class 9 Maths Complete and Best Study Material for 2021-2022 Session

Comment (13)

Post Comment

5 + 0 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • dsdaNov 25, 2021
    such a nub website becoz when ever i flickt to below answer reveal
    Reply
  • dsdaNov 25, 2021
    nub
    Reply
    Replies:
    chutia1 day ago
    abey bhnchod phle exam likhke aa phir gaali de wbsites ko
  • Ravinder MadheshiyaNov 22, 2021
    Nice but not more MCQ
    Reply
  • Anas IbrahimNov 20, 2021
    questions are relevant to each other
    Reply
  • Anonymous Nov 13, 2021
    superb
    Reply
Load More