Search

Corporation Bank Clerical Exam Paper 2011: Solved

Bank Recruitment - Bank Exam Question Papers.  This is the solved question paper of Corporation Bank Clerical Exam which was held on June 12, 2011.

Sep 5, 2011 11:13 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

Test I: Reasoning Ability

1. If each vowel of the word PRINCELY is changed to the  next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabetical series and then the alphabets thus formed are arranged in alphabetical order from left to right, which of the following will be fourth from the left ?

1) M    

2) J    

3) B    

4) O    

5) K

Ans: (5)

2. Which of the following will come in place of question mark? AC     DG     HL     ?     SY

1) QU    

2) MR    

3) NS    

4) NU    

5) MS

Ans: (2)

3. How many meaningful English words can be formed with the letters RCA using each letter only once in each word?

1) None

2) One

3) Two

4) Three    

5) More than three

Ans: (3)

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

1) India    

2) Asia    

3) Antarctica    

4) Australia    

5) Europe

Ans: (1)

5. The positions of the first and the sixth letters of the word CARPET are interchanged; similarly, the positions of the second and fifth letters; and the third and fourth letters are interchanged. In the new arrangement thus formed, how many alphabets are there between the letter which is second from the right and the letter which is second from the left end, in the English alphabetical series?

1) None    

2) One    

3) Two    

4) Three    

5) More than three

Ans: (4)

6. Among A, B, C and D, A has to travel more than any other friend to reach the office. C travels a certain distance which is not as much as B but greater than D. Who amongst them travels the least distance to reach the office?

1) B    

2) D    

3) A    

4) Cannot be determined    

5) None of these 

Ans: (2)

7. A mountain would necessarily have

1) some trees    

2) a valley    

3) a peak

4) a steep cliff

5) snow

Ans: (3)

8. How many such pairs of letters are there in the word TACKLE, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?

1) None    

2) One    

3) Two    

4) Three    

5) More than three

Ans: (3)

9. 'Rubber' is related to 'tree' in the same way as 'silk' is related to

1) cloth    

2) insects    

3) fabric

4) handicraft    

5) weave

Ans: (2)

10. In a certain code, 'FETCH' is coded as 'GBSDE' and 'DRIVE' is coded as 'DUHQC'. In the same code 'GROUND' will be coded as

1) HSPVOE    

2) FQNTMC    

3) EOVPSH

4) CMTNQF    

5) CMQNTF

Ans: (4)

Directions (Q.11-15): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below 416584751329252912536828731624549

11. How many 2s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a digit which has a numerical value of less than two?

1) None

2) One

3) Two

4) Three    

5) More than three

Ans: (2)

12. How many such 4s are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a perfect square? (1 is also a perfect square.)

1) None    

2) One    

3) Two

4) Three

5) More than three

Ans: (3)

13. If all the even digits are deleted from the above arrangement, which of the following will be eighth from the right end of the arrangement?

1) 5    

2) 3    

3) 1    

4) 9    

5) 7

Ans: (3)

14. Which of the following is sixth to the left of the eighteenth digit from the left end of the above arrangement?

1) 9    

2) 8    

3) 2    

4) 6    

5) None of these

Ans: (1)

15. How many such 5s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an odd digit and also immediately followed by an odd digit?

1) None    

2) One    

3) Two

4) Three    

5) More than three

Ans: (2)

Directions (Q. 16-20): In each question below is given a group of letters followed by five combinations of number/ symbol codes numbered 1),2),3),4) and 5). You have to find out which of the combinations group of letters based on the following coding system and the conditions that follow and mark the number of that combination as your answer.

Letters                             : WRPAEQKFHMCIUBT'

Number/Symbol Code           : 9 4 2 # 5 *@ 7 3 © ß $ % 8 6

Conditions:

(i) If the second and the fifth elements are consonants, both are to be coded as the code for the fifth element.

(ii) If the third element is a consonant and the fourth a vowel, the fourth element is to be coded as '='.

(iii) If the first and the last elements are consonants the codes for both are to be interchanged.

16. QIMRAH

1) 3$#©4*

2) 3$©4#*

3) *$©4#3

4) 3$©4#3

5) *©$#43

Ans: (2)

17. BEIFWU

1) 85$79%

2) 859$7%

3) 857$9%

4) 85=79%

5) %5$798

Ans: (1)

18. UBTAIP

1) %86#$2

2) %68=$2

3) %8=#$2

4) %8#6$2

5) %86=$2

Ans: (5)

19. HAIQRF

1) 3#$*47

2) 7#4$*3

3) 3#=*47

4)7#$*47 

5) 7#$*43

Ans: (5)

20. AMUKCE

1) #©%@ß5    

2) #©%@©5

3) #ß%@ß5   

4) #ß%@©5    

5) #%ß@ß5

Ans: (3)

Directions (Q. 21-25) Each of the questions given below is based on the given diagram. You have to take the given diagram to be true even if it seems to be at variance with commonly known facts and then decide which of the five alternatives following each question logically follows from the given diagram. The diagram comprises three circles showing people from three different countries who have travelled to either, both or none of the countries mentioned in the diagram.



21. Which of the following is true about A?

1) It represents US citizens who have travelled to Europe but not to India.

2) It represents Indians who have travelled only to US but not to Europe.

3) It represents Europeans who have travelled only to US but not to India.

4) It represents all those Indians who have travelled to Europe as well as to the US.

5) It represents all those who have travelled both to Europe and to the US but not to India.

Ans: (4)

22. Which of the following represents Indians who have travelled only to Europe but not to the US?

1) Only C    

2) Only B    

3) Only A

4) A and C    

5) Only E

Ans: (1)

23. Which of the following represents those Europeans who have travelled only the US but not to India?

1) Only C    

2) Only A    

3) F and C

4) Only D    

5) Not illustrated in the diagram

Ans: (5)

24. Which of the following represents such Indians as have travelled only to the US and not to Europe?

1) Only F    

2) Only D    

3) A and D

4) D and F    

5) C and F

Ans: (2)

25. Which of the following represents US citizens who have travelled neither to Europe nor to India?

1) Only D    

2) C and D    

3) A and D

4) Only F    

5) Only C

Ans: (4)

Directions (Q. 26-30): Study the following information carefully and answer the given questions.

P, Q, R, S, T and V are sitting in a straight line facing North, not necessarily in the same order.

(a) Q sits third to the right of T.

(b) T sits second to the right of P.

(c) V is not an immediate neighbour of T.

(d) R sits second to the left of S.

26. What is the position of S with respect to P?

1) Third to the right    

2) Second to the left

3) Immediately to the right

4) Second to the right

5) Immediately to the left

Ans: (1)

27. If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right, the positions of how many will remain unchanged as compared to the original seating positions?

1) None

2) One    

3) Two    

4) Three

5) Four

Ans: (3)

28. Who sits on the immediate right of R?

1) V    

2) T    

3) P

4) Q    

5) Cannot be determined

Ans: (2)

29. How many persons sit between R and V?

1) None

2) One    

3) Two

4) Three

5) Four

Ans: (3)

30. Which of the following pairs sit at the extreme comers of the line?

1) TS    

2) VS    

3) RT    

4) PQ    

5) None of these

Ans: (4)

Directions (Q. 31-35): Following questions are based on the five words given below:

LAP BUT CAR SON HID

(The new words formed after performing the mentioned operations may or may not be meaningful English words.)

31. If the positions of the first and the third alphabets of each of the words are interchanged, which of the following would form a meaningful word in the new arrangement?

1) HID    

2) SON

3) Both LAP and BUT    

4) CAR

5) Both CAR and LAP

Ans: (3)

32. If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be fourth from the left?

1) LAP    

2) BUT    

3) CAR

4) SON    

5) HID

Ans: (1)

33. If in each of the given words, each of the consonants is changed to its previous letter and each vowel is changed to its next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

1) None    

2) One    

3) Two

4) Three    

5) More than three

Ans: (4)

34. How many letters are there in the English alphabetical series between the third letter of the word which is third from the right and the first letter of the word which is first from the left of the given words?

1) Two

2) Five

3) Six

4) Nine    

5) Three

Ans: (2)

35. If the second alphabet in each of the words is changed to the next alphabet in the English alphabetical order, how many words having no vowels will be formed?

1) None

2) One

3) Two

4) Three

5) More than three

Ans: (5)

Directions (Q. 36-38): Read the information given in each question carefully and answer the questions.

36. Which of the following expressions will not be true if the expression' A = C > B > D' is definitely true?

1) B > A    

2) D < C    

3) A > B

4) D < A    

5) All are true

Ans: (1)

37. In which of the following expressions will the expression 'L> M' be definitely true?    

1) M > N > P > L    

2) L > N < M > P

3) M < N = P > L    

4) L > N > M < P    

5) None of these 

Ans: (4)

38. Which of the following expressions will be true if the expression 'Z < Y > W = V' is definitely true?

1) V > Y    

2) Z < W

 3) V > Z

4) W < Z   

5) None is true

Ans: (5)

Directions (Q. 39-40): Read the following information carefully and answer the questions which follow:

'A × B' means 'A is the son of B'.

'A + B' means' A is the daughter of B'.

'A ÷ B' means' A is the brother of B'.

'A - B' means' A is the wife of B'.

39. How is C related to F if 'C + D – E × F'?

1) Daughter-in-law    

2) Father-in-law

3) Granddaughter    

4) Grandson

5) Mother

Ans: (3)

40. Which of the following means 'P is the father of K'?

1) K × L÷ P - R    

2) K÷ L+ R - P

3) K + R - L × P    

4) R – P ÷ L + K

5) None of these

Ans: (2)

Directions (Q. 41-50): In each of the questions given below, which one of the following five Answer Figures on the right should come after the Problem Figures on the left, if the sequence were continued?

Problem Figures

41. 

Answer Figures

    

Ans: (1)

Problem Figures

42.

Answer Figures

      

Ans: (5)

Problem Figures

43.

Answer Figures

      

Ans: (3)

Problem Figures

44.

Answer Figures

      

Ans: (2)

Problem Figures

45.

Answer Figures

      

Ans: (4)

Problem Figures

46.

Answer Figures

      

Ans: (1)

Problem Figures

47.

Answer Figures

      

Ans: (3)

Problem Figures

48.

Answer Figures

      

Ans: (3)

Problem Figures

49.

Answer Figures

      

Ans: (2)

Problem Figures

50.

Answers Figures

      

Ans: (5)

Test II: Quantitative Aptitude

Direction (Q. 51-75): What will come in place of question mark (?) in the following equations?

51. 69.69 – 51.54 + 73.65 =? + 32.42

1) 47.44

2) 53.88

3) 58.38

4) 44.74

5) None of these

Ans: (5)

52. 54 × 15 ÷ 6 – 64 =? – 119

1) 180

2) 170

3) 190

4) 200

5) None of these

Ans: (3)

53.

Ans: (2)

54.

1) 160

2) 120

3) 140

4) 110

5) None of these

Ans: (2)

55. 7878 – 4545 + 5454 =? + 4444

1) 4334

2) 3434

3) 4242

4) 4343

5) None of these

Ans: (4)

56. (4)4 ÷ (16)3 × 256 = 4(? – 6)

1) 3

2) 6

3) 9

4) 5

5) None of these

Ans: (5)

57. (32.4 × 8 × 5 + 4) ÷ 26 + 14 = (?)2

1) 8

2) √8

3) (64)2

4) -√8

5) 64

Ans: (1)

58. 36% of 650 – 14% of 560 =?

1) 147.6

2) 154.7

3) 149.7

4) 155.6

5) None of these

Ans: (4)

59. (23 – 135) ÷ 4 =? ÷ (-6)

1) 7

2) 168

3) -168

4) -7

5) None of these

Ans: (2)

60.

1) 72

2) 82

3) 91

4) 71

5) None of these

Ans: (5)

61.

1) 68

2) 76

3) 66

4) 88

5) None of these

Ans: (4)

62. (23 × 8) – (13 × 5) + 67 =? × 6

1) 21

2) 34

3) 41

4) 33

5) None of these

Ans: (5)

63. ?% of 650 + 844 = 1000

1) 54

2) 24

3) 34

4) 14

5) None of these

Ans: (2)

64. (15)2 – (5)3 + √625 + 44 = (?)2

1) √17

2) 17

3) √13

4) 13

5) √269

Ans: (4)

65. (3 × 3)2 × (9 × 3)3 ÷ 243 = 3?

1) 5

2) 4

3) 8

4) 9

5) None of these

Ans: (3)

66. 86% of ? – 492 = 583

1) 1250

2) 1150

3) 1450

4) 1350

5) None of these

Ans: (5)

67. 27 × 5 + 167 – 32 =? – 113

1) 348

2) 382

3) 383

4) 358

5) None of these

Ans: (3)

68.

Ans: (1)

69. 0.6 × 2.5 ÷ 0.6 × 18 =?

1) 52

2) 55

3) 42

4) 45

5) None of these

Ans: (4)

70.

1) 1

2) 3

3) 5

4) 7

5) None of these

Ans: (5)

71. 85 × 12 ÷ 5 – (2)3 = (?)2

1) 196

2) 24

3) 2√14

4) - 14

5) - √14

Ans: (4)

72. 986 – 432 + 116 =? + (13)2

1) 501

2) 421

3) 521

4) 407

5) None of these

Ans: (1)

73. √52 × 27 ÷ 6 + 26 - 4 =?

1) √24

2) (16)2

3) 24

4) √16

5) None of these

Ans: (5)

74. 31.753 – 29.469 + 45.193 =?

1) 36.272

2) 47.477

3) 46.257

4) 38.474

5) None of these

Ans: (2)

75. 561.54 – 45.73 =? – 86.88

1) 665.79

2) 645.79

3) 602.69

4) 617.69

5) None of these

Ans: (3)

76. The simple interest accrued in four years on a principal of Rs 20,000 is one – tenth of the principal. What is the rate of simple interest pcpa?

1) 4

2) 5

3) 6

4) 2

5) None of these

Ans: (5)

77. What value will be obtained if the square of 25 is subtracted from the square of 31?

1) 267

2) 366

3) 278

4) 336

5) None of these

Ans: (4)

78. The side of a square is equal to the diameter of a circle. The area of the square is 441 sq cm. What is the area of the circle?

1) 112sqcm

2) 356.8sqcm

3) 346.5sqcm

4) 132sqcm

5) None of these

Ans: (3)

79. What will come in place of both question marks (?) in the following questions?

1) 27

2) (36)2

3) 6

4) 36

5) √6

Ans: (3)

80.

Ans: (2)

81. What is sixty per cent of five – sixteenths of a number if the number is equal to the sum of 192 and square of 12?

1) 78

2) 45

3) 63

4) 54

5) None of these

Ans: (3)

82. Sun it a scored 56 marks in Hindi, 42 marks in Science, 63 marks in Maths, 94 marks in Social Science and 61 marks in English. The maximum marks of each subject is 110 . How much approximate percentage of marks did she get?

1) 68    

2) 51    

3) 57    

4) 62    

5) 48

Ans: (3)

83. The ratio of the present ages of Madan and Kamal is 8:5. After eight years, Madan's age will be 40 years. What was Kamal's age 6 years ago?

1) 14 years    

2) 16 years

3) 12 years   

4) 20 years    

5) None of these

Ans: (1)

84. The body weight of six men is recorded as 67 kg, 89 kg, 98 kg, 83 kg, 52 kg and 79 kg. What is the average body weight of all the six men?

1) 86kg    

2) 72 kg    

3) 82 kg    

4) 78 kg    

5) None of these

Ans: (4)

85. Six boys can complete a piece of work in 42 hours. In how many hours will 14 boys complete the same piece of work?

1) 18    

2) 16    

3) 12    

4) 14    

5) None of these

Ans: (1)

86. The area of a square is one-fourth the area of a rectangle. The area of the rectangle is 1600 sq cm and the length of the rectangle is 80 cm. What is the difference between the side of the square arid the breadth of the rectangle?

1) 10cm      

2) 20 cm

3) 40 cm 

4) 30cm    

5) None of these

Ans: (5)

87. Parnita purchased an item for Rs 8200 and sold it at a gain of 35%. From that amount she purchased another item and sold it at a loss of 20%. What is her overall gain/ loss?

1) Gain of Rs 565

2) Gain of Rs 666

3) Loss of Rs 666

4) Neither gain nor loss

5) None of these

Ans: (5)

88. Sumit's monthly income is two-sevenths of Amit's monthly income. Amit's annual income is Rs 4.2lakh. What is Sumit's annual income?

1) Rs 1.2 lakh    

2) Rs 1.0 lakh

4) Rs 1.4 lakh    

5) None of these

Ans: (1)

89. The average speed of a train is  times the average speed of a tractor. The tractor covers 495 km in 15 hours. How much distance will the train cover in 7 hours?

1) 670km    

2) 770 km    

3) 660km

4) 760 km    

5) None of these

Ans: (2)

90. How many bags are required for filling 1521 kg of rice if each bag is filled with 117 kg of rice?

1) 23    

2) 33    

3) 13    

4) 19    

5) None of these

Ans: (3)

91. Manisha runs 435 m everyday. In how many days will she cover 5.22 km?

1) 12    

2) 18    

3) 9    

4) 24    

5) None of these

Ans: (1)

92. The sum of five consecutive even numbers is equal to 180. What is the product of the largest and the smallest numbers?

1) 1236

2) 1226

3) 1232

4) 1212    

5) None of these

Ans: (5)

Directions (Q. 93-95): What will come in place of question mark (?) in the following number series?

93. 19     188     309     390     439     (?)

1) 492        

2) 462        

3) 464    

4) 454    

5) 494

Ans: (3)

94. 640     384     256     192     160     (?)

1) 142

2) 146

3) 154

4) 134

5) None of these

Ans: (5)

95. 13     19     26     34     43     (?)

1) 52    

2) 54        

3) 51    

4) 53    

5) None of these

Ans: (4)

Direction (Q. 96-100): In each of these questions an equation is given with a question mark (?) in place of a correct symbol. Based on the values on the right hand side and the left hand side of the question mark, you have to decide which of the following symbols will come in place of the question mark.

Give answer                      If in place of question mark (?) the following will come

1)                                       > (greater than)

2)                                       = (equal to)

3)                                       < (less than)

4)                                       > (either greater than or equal to)

5)                                       < (either smaller than or equal to)                            

96. [(58 × 6) ÷ 29] ? [√324 – (2)2]

Ans: (3)

97. [(√256 – √49)] ? [- √81]

Ans: (1)

98. [143 – (56 – 42)] ? [(11)2 + √64]

Ans: (2)

99. [(42 ÷ 6) + (54 ÷ 9)] ? + [(162 – 71) ÷ 7]

Ans: (4)

100. [58 – 42 × 3] ? [52 × 8 – (38 × 5)]

Ans: (2)

Test III: Clerical Aptitude

Directions (Q. 101-125): In each question below a combination of Name and Address is given in the first column at the left followed by four such combinations one each under the column 1, 2, 3 and 4. You have to find out the out the combination which is exactly the same as the combination in the first column. The number of that column which contains the combination is the answer. If all the combinations are different, the answer is ‘5’.

 

  1 2 3 4 5
101. Moin Shaikh Sandhurst Road Mumbai - 09 Moin Shaikh Sandhurst Road Mumbai - 90 Moin Shaikh Sandhurst Road Mumbai - 09 Moin Saikh Sandhurst Road Mumbai - 09 Moin Shaikh Sandhursh Road Mumbai - 09 None
102. Mahesh S. Shop No. 31 Fashion Street
Mahesh Shop No. 31 Fashion Street
Mahish S. Shop No. 31 Fashion Street
Mahesh S. Shop No. 13 Fashion Street
Mahesh S. Soap No. 31 Fashion Street
None
103. Nirali Shah Shah Associates Fifth Floor
Nirali Shaha Shah Associates Fifth Floor
Nirali Shah Shah Association Fifth Floor
Nirali Shah Shah Associates Fifth Floar
Nirali Shah Shah Associates Fifth Floor
None
104. Kripa Singh 36/C, Nila Saki Naka
Kripa Singh 36/C, Nilam Saki Naka
Kripal Singh 36/C, Nila Saki Naka
Kripa Singh 36/C, Nila Saki Naka
Kripa Singh 86/C, Nila Saki Naka
None
105. Water House N.K. Mall Bhopal - 33
Weter House N.K. Mall Bhopal - 33
Water Housa N.K. Mall Bhopal - 33
Water House N.K. Mall Bhupal - 33
Water House N.K. Mail Bhopal - 33
None
106. Anil Sharma Virudham, B 4th Lane, Tori
Anil Sharma Virudham, B 4th Lane, Tori
Anil Sharma Virudham, 8 4th Lane, Tori
Anil Sharma Virudham, B 4th Lane, Toli
Anil Sharna Virudham, B 4th Lane, Tori
None
107. Western World Shop No. 4 Maxis Mall
Western Word Shop No. 4 Maxis Mall
Western World Shop No. 41 Maxis Mall
Western World Shop No. 4 Maxis Mall
Western World Shop No. 4 Maxi Mall
None
108. Saurabh Ghosh Central Park Kolkatta - 33
Saurabh Ghosh Central Park Kolkatta - 38
Saurabh Ghosh Central Parks Kolkatta - 33
Saurabh Ghosh Central Park Kolkatta - 33
Sourabh Ghosh Central Park Kolkatta - 33
 None
109. Music House M.G. Road Andheri West
Music House M.O. Road Andheri West
Music House M.G. Road Andheri West
Music House M.G. Road Andheri - West Music House M. - G. Road Andheri West  None
110. Chandresh R B/ 401, Mona Dewan Housing
Chandresh B B/ 401, Mona Dewan Housing
Chandresh R B/ 104, Mona Dewan Housing
Chandresh R B/ 401, Mona Diwan Housing Chandresh R B/ 401, Mona Dewan Housing
None
111.  Nehil Pandey Std. V A St. Mary School
Nehil Pandey Std. V A St. Mary School
Nehi Pandey Std. V A St. Mary School
Nehil Pandey Std. IV A St. Mary School
Nehil Pandey Std. - V A St. Mary School None
112. Mohit Shinga Roll No. 3413 N.P. College
Mohet Shinga Roll No. 3413 N.P.College
Mohit Shinja Roll No. 3413 N.P. College
Mohit Shinga Roll No. 3431 N.P. College Mohit Shinga Roll No. 3413 N.Q. College None
113. Manjula Sen Durga Apts. Hubli - 401011
Manjala Sen Durga Apts. Hubli - 401011 Manjula Sen Dorga Apts. Hubli - 401011 Manjula sen Durga Aptts. Hubli - 401011 Manjula Sen Durga Apts. Hnbli - 401011
None
114. Rohit Manai Sol Baug Varjeshwari
Rohit Manal Sol Baug Varjeshwari Rohit Manai Sol Baug Varjeshwari Rohit Manai Solo Baug Varjeshwari Rohit Manai Sol Baug Varjoshwari
None
115. Nishant J. Block M, G - 4 Mangal Building
Nishant J. Block M, G - 4 Mangala Building Nishant J. Block M, G, 4 Mangal Building Nishant J. Block G - 4 Mangal Building Nishant J. Block M, G - 4 Mangal Building None
116. Dharmesh R. NBS Company Deputy Manager
Dharmesh B. NBS Company Deputy Manager Dharmesh R. N.B.S. Company Deputy Manager Dharmesh R. NBS Company Deputy Manager Dharmesh R. NBS Company Deputy Maneger None
117. Kaya Clinic Beauty Solution Tel.- 9333111131
Kaya Clinic Beauty Solution Tel.- 9333111131
Kaya Clinics Beauty Solution Tel.- 9333111131
Kaya Clinic Beauty Solution Tel.- 9333111113
Kaya Clinic Beauty Solution Tel.- 9331111131
None
118. Saba Ali Roll No. - 41 T.Y.BSc.
Saba Ali Roll No. - 14 T.Y. BSc. Sada Ali Roll No. - 41 T.Y.BSc.
Saba Ali Roll No. - 41 T.Y.BSc.
Saba Ali Roll No. - 41 Y.T. BSc.
None
119. Clint Fernandes Tel. - 2441131 Fax - 4213131 Clint Fernandes Tel. - 2441113 Fax - 4213131 Clint Fernandes Tel. - 2441131 Fax - 4213131 Clint Fernandis Tel. - 2441131 Fax - 4213131
Clint Fernandes Tel. - 2441131 Fax - 4123131
None
120. Kahinoor House Meena Bazaar Delhi - 201106 Kohinoor House Meena Bazaar Delhi - 201106 Kahinoor House Meena Bazaar Delhi - 201106
Kahinoo House Meena Bazar Delhi - 201106 Kahinoor House Meena Bazaar Delhi - 201160 None
121. Subrota Roy Editor, Youth Mag.
Subrata Roy Editor, Youth Mag.
Subrota Roy Editer, Youth Mag.
Subrota Roy Editor, Youth Marg
Subrota Roy Editor, Youth Mag.
None
122. Kavita Nair G-3 / B Wing Slope Top
Kavita Nair G-3 / B Wing Slope Top Kavita Nair G-3 / B Wings Slope Top
Kavita Naire G-3 / B Wing Slope Top
Kavita Nair G-3 / B Wing Slope Tops
None
123. Naina Thaga Legal Advisor Tel.- 2441138
Nalna Thaga Legal Advisor Tel.- 2441138 Naina Thaja Legal Advisor Tel.- 2441138 Naina Thaga Legal Adviser Tel.- 2441138
Naina Thaga Legel Advisor Tel.- 2441138
None
124. Nila Taurani Habib Street Bandra East
Nila Tauranj Habib Street Bandra East Nila Taurani Hobib Street Bandra East Nila Taurani Habib Street Bandra East Nila Taureni Habib Street Bandra East
None
125. Chimanlal K. 403 / B, EC-31 Evershine City
Chimanlal K. 403 / B, EC-81 Evershine City Chimanlal R. 403 / B, EC-31 Evershine City Chimanlal K. 403 / B, SC-31 Evershine City
Chimanlal K. 403 / B,EC-31 Evershine City
None
 

(Answer: 101-125)

101. (2)

102. (1)

103. (4)

104. (3)

105. (5)

106. (1)

107. (3)

108. (3)

109. (2)

110. (

111. (1)

112. (5)

113. (5)

114. (2)

115. (4)

116. (3)

117. (1)

118. (3)

119. (2)

120. (2)

121. (4)

122. (1)

123. (5)

124. (3)

125. (4)

Directions (Q.126-130): Below in each question, five words are given. Which of them will corne at the third place if arranged in alphabetical order?

126.

1) Drake

2) Drape

3) Drama

4) Drain

5) Drank

Ans: (3)

127.     

1) Music    

2) Museum    

3) Musk    

4) Muscular    

5) Muse

Ans: (2)

128.     

1) Prang    

2) Prance    

3) Prawn    

4) Pram    

5) Prank

Ans: (2)

129.

1) Monolith    

2) Monogamy    

3) Monograph   

4) Monochrome

5) Monogram

Ans: (5)

130.     

1) Glisten    

2) Glitter    

3) Glint    

4) Glite    

5) Glitch

Ans: (5)

Directions (Q. 131-135): In each of these questions a group of letters is given which is to be coded a per the scheme given below. You have to find out which of the answers 1), 2), 3) or 4) has the correct coded form of the given letters and indicate it on your answer sheet. Ii none of the coded forms is correct, mark 5) ie 'None of these' as the answer.

Letters     : A D F J L P Z M S R T UWB

Codes     : 9 3 4 2 $ % 6 @ 8 ? 7 5 # *

131. DPSLRB    

1) 3$8%?*    

2) 3%8$?*    

3) 3%8?$*    

4) 3%@$?*    

5) None of these

Ans: (2)

132. RJBAMT    

1) ?2*97@    

2) ?2*@97    

3) ?*29@7

4) ?2*9@7    

5) None of these

Ans: (4)

133. UZBDRP

1) 56#3?%    

2) 56*3?%    

3) 59#3?%

4) 563*?%    

5) None of these

Ans: (2)

134. ZAJWSR

1) 6928#?

2) 9628#?

3) 692#8?

4) 962?8#

5) None of these

Ans: (3)

135. FLMAWT

1) 4$@6#7    

2) 4@$9#7    

3) 4$@9#7

4) 4$@9#1    

5) None of these

Ans: (3)

Directions (Q.136-140): The news item in each question below is to be classified into one of the following five areas: 1) Sports, 2) Health and Science, 3) Politics, 4) Economics,     5) Miscellaneous. The number of the area 1) or 2) or 3) or 4) or 5), as the case may be is your answer.

136. Leptospirosis during monsoon is caused when the bacterium excreted by rats and other animals mixes with rain water.

1) Sports    

2) Health and Science

3) Politics

4) Economics    

5) Miscellaneous

Ans: (2)

137. FIFA World Clip Winner Spain, defeated Dutch by 1 -0.

1) Sports    

2) Health and Science

3) Politics

4) Economics

5) Miscellaneous

Ans: (1)

138. Smoke, Sun and Excess Weight contribute to skin damage.

1) Sports    

2) Health and Science

3) Politics

4) Economics    

5) Miscellaneous

Ans: (2)

139. Kingfisher employee nabbed for beating passengers.

1) Sports    

2) Health and Science

3) Politics

4) Economics    

5) Miscellaneous

Ans: (5)

140. Goa tourism minister Mickey Pacheco has resigned.

1) Sports    

2) Health and Science

3) Politics

4) Economics    

5) Miscellaneous

Ans: (3)

Test IV: General English

Directions (Q.141-150): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

In a village by the Ganges, there once lived a Brahmin. He was a religious and God-fearing man. He earned his living by performing prayers in other people's home. One day the Brahmin was called to the neighbouring village to perform some ceremony. In return for his services, he received a goat as a present.

The Brahmin was very pleased and he set off for home with a goat on his shoulders. He thought to himself, "This was a generous family, to have given me a goat. My wife and children will be very pleased." As he walked down the path to his village he did not notice that he was being followed by three thieves. "We have to get that plump goat," said the first thief. "It will make a great dinner for us," said the second thief. "We need to think of a plan fast," said the third. The three thieves then decided to fool the Brahmin.

The first thief approached the Brahmin, saying "Dear Brahmin, you are a holy man. Why are you carrying a dirty dog on your shoulders?" "A dirty dog," can't you see that it is a poor little goat. Are you blind?" said the Brahmin angrily. The first thief laughed and walked away.

The Brahmin looked at the goat. Indeed, it was a goat, and so he resumed his journey homeward. A little further down the path, the Brahmin came across the second thief. The second thief said in astonishment, "You are a holy man, why are you carrying a dead calf on your shoulders?" The Brahmin said furiously, "This is a live goat and not a dead calf."

The Brahmin had barely walked some distance when the third thief came. Waving his arm towards the Brahmin, he said, "Drop that donkey at once. If people see you carrying a donkey on your shoulders, what will they think of you?" By now the Brahmin was very confused. Three different people had told him that he was carrying an animal other than a goat. Something must be wrong, he thought. "This is not a goat; this must be some monster that keeps changing its form." The terrified Brahmin threw the goat  and ran home as fast as he could.

The three thieves had a great laugh. They had succeeded in their plan. They picked up the goat and left. How foolish the Brahmin had been to have believed them!

141. Why did the Brahmin let go of the goat?

1) He believed the first thief.

2) He believed the second thief.

3) He believed the third thief.

4) He thought the goat was a monster.

5) He did not want the goat.

Ans: (4)

142. How did the Brahmin get the goat?

1) He bought it from the market.

2) He stole it from the three thieves.

3) It was given to him as a present.

4) He found the lost goat while on his way home.

5) He took it on loan.

Ans: (3)

143. The thieves were following the Brahmin because

1) he was carrying a nice plump goat.

2) they wanted his blessings.

3) they did not know the way to the village.

4) he was a rich man.

5) he was unknown to them.

Ans: (1)

144. How did the Brahmin earn his living?

1) By selling goats

2) By performing prayers

3) By making sacrifices

4) By receiving donations

5) None of these

Ans: (2)

145. The various forms taken by the goat were

1) A dirty dog

2) A dead calf

3) A donkey

4) All l), 2) and3)

5) Only l) and 2)

Ans: (4)

146. Why was the Brahmin confused?

1) He noticed three different persons following him to his village.

2) His wife was upset to see him with the plump goat.

3) He was surprised that the goat could take so many different forms.

4) Three different people told him he was carrying an animal other than a goat.

5) He lost his way to the village after performing the ceremony.

Ans: (4)

Directions (Q. 147-148): Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

147. Resumed

1) Started

2) Commenced

3) Continued

4) Changed

5) Directed

Ans: (3)

148. Generous

1) Kind

2) Rich

3) Selfish

4) Liberal

5) Fortunate

Ans: (1)

Directions (Q.149-150): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

149. Plump

1) Hungry

2) Thin

3) Stout

4) Pampered

5) Innocent

Ans: (2)

150. Terrified

1) Baffled

2) Alarmed

3) Confused

4) Scared

5) Fearless

Ans: (5)

Directions (Q. 151-155): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 5), ie 'No error'. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

151. The bus waiting / for all the passengers / to enter / before

               1)               2)                 3)

it took off. / No error

4)                   5)

Ans: (1)

152. Daily prayer and meditation / is the keys / to a peaceful

                     1)                              2)          3)

/ and happy life. / No error

    4)             5)

Ans: (2)

153. The fruit vendor / would rather / let the fruits get spoiling

               1)           2)                               3)

than / sell them for a lesser price. / No error

                   4)                           5)

Ans: (3)

154. The police making / everyone leave / the building

            1)                              2)              3)

premises / immediately. / No error

                   4)              5)

Ans: (1)

155.
Mother and I / generally go to the store / and pick up

             1)                 2)                   3)

food items / for the charitable. / No error

                       4)                        5)

Ans: (4)

Directions (Q. 156-160): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

156. You will have to undergo a __ of tests before the interview.

1) large    

2) series    

3) design

4) booklet    

5) delegation

Ans: (2)

157. If you __ fast, we will reach on time.

1) journey

2) travel    

3) walk

4) talk    

5) react

Ans: (3)

158. The boy was curious to know what was __ the parcel.

1) into    

2) with    

3) in

4) beyond    

5) within

Ans: (3)

159. For every school-going child, studying is a __.

1) skill    

2) success    

3) achievement

4) labour    

5) priority

Ans: (5)

160. The Board members could not arrive at a __ regarding the employee.

1) judgement    

2) progress    

3) policy

4) consensus    

5) action

Ans: (4)

Directions (Q. 161-165): In each question below, four words which are numbered 1), 2), 3) and 4) have been printed, of which, one word may be wrongly spelt. The number of that word is the answer. If all the four words are correctly spelt, mark 5), ie "All correct", as the answer.

161.     

1) Dimention    

2) Enlighten    

3) Canvass

4) Unfortunate    

5) All correct

Ans: (1)

162.   

1) Raging    

2) Extensive    

3) Priviledge

4) Exorbitant    

5) All correct

Ans: (3)

163.   

1) Respectable

2) Excessive    

3) Lament

4) Manupilate    

5) All correct

Ans: (4)

164.   

1) Presentable    

2) Commodity    

3) Exept

4) Rebate    

5) All correct

Ans: (3)

165.
     

1) Continuos    

2) Mourn    

3) Leisure

4) Rampant    

5) All correct

Ans: (1)

Directions (Q. 166-170): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below.

(A) So, the Sun retired behind a cloud and the Wind began to blow hard upon the traveller.

(B) The Sun and the Wind were disputing who was stronger between them.

(C) But the harder he blew the more closely the traveller wrapped his coat around him.

(D) Then the Sun came out and shone in all his glory upon the traveller, who soon found it too hot to walk with his coat on.

(E) Suddenly they saw a traveller walking down the road, and the Sun said, "I see a way to settle our dispute."

(F) Whichever of us can cause the traveller below to take off  his coat shall be regarded as the stronger one.

166. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?

1) F    

2) E    

3) D    

4) C    

5) B

Ans: (3)

167. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

1) D    

2) B

3) E    

4) C    

5) A

Ans: (5)

168.
Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

1) B

2) C    

3) A    

4) E

5) F

Ans: (2)

169. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

1) B   

2) E    

3) C    

4) D    

5) A

Ans: (1)

170. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

1) B

2) A

3) F

4) E

5) C

Ans: (4)

Directions (Q. 171 -180): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time, there lived a pair of geese and a tortoise and the three were the best of friends. One day they were faced by a huge drought and the lake in which they lived was (171) up. They (172) to leave the lake and look for a new lake, but the tortoise could not (173). So, the geese thought of a (174), whereby the tortoise would have to hold a piece of stick by its mouth which would be (175) by the two geese. The only condition was that the tortoise should not speak or it would (176) from the stick to his death. The tortoise agreed to be (177).But, on seeing this strange (178), people on the way started laughing at the tortoise. Unable to control his (179), he spoke aloud, "What are they (180) about?". And so he fell to his death.

171.

1) rising

2) vaporizing

3) soaring

4) soaking

5) drying

Ans: (5)

172.

1) advised

2) confided

3) decided

4) thought

5) suggested

Ans: (3)

173.

1) understand

2) swim

3) fly

4) talk

5) think

Ans: (3)

174.

1) magic

2) plan

3) game

4) plot

5) trick

Ans: (2)

175.

1) agreed

2) manufactured

3) designed

4) carried

5) produced

Ans: (4)

176.

1) balance

2) choke

3) fall

4) slipped

5) hang

Ans: (3)

177.

1) disciplined

2) rescued

3) flew

4) good

5) silent

Ans: (5)

178.

1) bargain

2) arrangement

3) friendship

4) matrix

5) object

Ans: (2)

179.

1) excitement

2) grip

3) curiosity

4) destiny

5) devotion

Ans: (3)

180.

1) looking

2) talking

3) thinking

4) pointing

5) laughing

Ans: (5)

Test V: General Awareness

181. Which of the following schemes has been launched to develop infrastructure in rural areas in India?

1) Jawaharlal Nehru Rozgar Yojana

2) Rajiv Gandhi Udyami Mitra Yojana

3) Saakshar Bharat Yojana

4) Akshat Yojana    

5) Bharat Nirman

Ans: (5)

182. Who among the following cannot open 'No Frill Account' in a bank?

1) Agricultural labourer

2) Student    

3) A small firm selling white goods

4) Farmer    

5) A labourer in unorganised sector

Ans: (3)

183. What is the Repo Rate at present?

1) 7.25%    

2) 7%    

3) 6.75%

4) 7.5%    

5) None of these

Ans: (4)

184. Which of the following Acts has specially been enacted to help banks deal with bad loans?

1) Negotiable Instrument Act

2) Banking Regulation Act

3) Offshore Banking Act

4) Companies Act    

5) SARFAESI Act

Ans: (5)

185. Which of the following organisations is created specially for providing credit to small and medium enterprises in India?

1) NABARD    

2) SIOBI    

3) ECGC

4) AMFI    

5) None of these

Ans: (2)

186. Who among the following is a famous author?

1) Medha Patkar

2) AR Rahman    

3) Kiran Desai

4) Azim Premji

5) None of these

Ans: (3)

187. A second Green Revolution is being planned to improve the production of agro commodities especially in which of the following regions of India?

1) Orissa

2) North-Eastern States

3) Bundelkhand region

4) Desert areas of Rajasthan

5) None of these

Ans: (2)

188. What is the full form of 'NBFC' as used in the financial sector?

1) New Banking Finance Corporation

2) Non-Banking Finance Company

3) New Business Formation Company

4) Net Banking and Finance Cooperative

5) None of these

Ans: (2)


189. Davis Cup is associated with which of the following?

1) Badminton    

2) Cricket    

3) Tennis

4) Horse Race    

5) Polo

Ans: (3)

190.
Which of the following terms is NOT used in the field of Banking/Finance?

1) Goods and Services

2) Refund

3) Tax Deducted at Source

4) Fundamental duties of a citizen

5) Relief to exporters

Ans: (4)

191.
Which of the following terms is used in Hockey?

1) Silly Point    

2) Booster    

3) Revoke

4) Grand Slam    

5) Penalty Stroke

Ans: (5)

192.
Who among the following is one of the Deputy Governors of RBI at present?

1) Dr Janmejaya Sinha    

2) YH Malegam

3) Deepak Mohanty    

4) Dr KC Chakraborty

5) None of these

Ans: (4)

193. Who among the following was awarded Padma Vibhushan in 2011?

1) Azim Premji

2) Aamir Khan

3) KV Kamath

4) Anjali Bhagwat

5) Anand Sinha

Ans: (1)

194. What does the letter 'V' denote in the term 'VAT' as used in banking?

1) Valuable    

2) Various

3) Vendor

4) Very

5) Value

Ans: (5)

195. On which of the following days is the Pravasi Bhartiya Divas celebrated?

1) January 19    

2) January 9    

3) March 19

4) March 9    

5) April 9

Ans: (2)

196. Which of the following is called the World Bank?

1) International Monetary Fund

2) Asian Development Bank

3) World Trade Organisation

4) International Reconstruction and Development Bank

5) None of these

Ans: (4)

197. The annual meeting of the World Economic Summit was held in January 2011 in

1) Davos    

2) London    

3) Paris

4) Tokyo    

5) Lisbon

Ans: (1)

198. Japan is facing a serious problem of radiation following the leakage from and damage to its

1) solar energy plant    

2) thermal power plant

3) hydro-electric plant    

4) nuclear power plant

5) gas-based power plant

Ans: (4)

199. We frequently read about 'MFI' in newspapers. What is the full form of this term, which is used in financial sector?

1) Micro Finance Institutions

2) Micro Functional Issues

3) Mutual Funds in India

4) Monetary Forum of India

5) Monetary and Financial Institutes

Ans: (1)

200. Which of the following countries is not a member of the European Union?

1) France    

2) Germany    

3) Uganda

4) Italy    

5) Poland

Ans: (3)

Related Stories