Search

CTET Answer Key 2018 for Paper 2 & Paper 1

CTET 2018 Answer Key for Paper 1 and Paper 2 are available here. Check CTET Answer Key 2018 and calculate your expected score in CTET 2018 Result.

Dec 28, 2018 11:01 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CTET Answer Key 2018
CTET Answer Key 2018

CTET Answer Key 2018: Paper 1 and Paper 2 of CTET 2018 are over. Official CTET answer key 2018 is likely to be released in a few days on the official website ctet.nic.in. In the meantime, you can check CTET Answer Key 2018 for Paper 1 and Paper 2 by Jagran Josh. With the help of these answer keys, one can quickly tally their answers and calculate expected score in CTET 2018 Result.

We have also provided an analysis of CTET 2018, candidates who took CTET 2018 (Paper 1 and Paper 2) based on feedback given by candidates You can check complete analysis of the paper 1 and paper 2 from the links given below

CTET 2018: Paper Analysis and Review

CTET 2018: Passing Marks and Validity of Score Card

CTET Answer Key2018: Paper 1

Part 1 - Child Development and Pedagogy

1. Children acquire gender roles through all of the following except

(1) socialization

(2) culture

(3) tutoring

(4) media

Answer: (3)

2. One of the critiques of standardized tests has been that

(1) their language is difficult to understand

(2) the tests cannot be administered on large populations

(3) they do not give a clear picture of a child's ability

(4) they represent largely the mainstream culture and are therefore biased

Answer: (2)

3. The theory of multiple intelligence says that

(1) intelligence can be of several kinds

(2) paper-pencil tests are not helpful

(3) intelligence can be multiplied with effective pedagogy

(4) intelligence can be rapidly accelerated

Answer: (1)

4. Teacher can utilize both assessment for learning and assessment of learning to

(1) know learning needs of child and select teaching strategy accordingly

(2) assess child's performance at periodic intervals and certify his/her performance

(3) monitor children's progress and set appropriate goals to fill their learning gaps

(4) know children's progress and achievement level

Answer: (4)

5. Which one of the following is not related to Continuous and Comprehensive Evaluation?

(1) It is an integral part of teaching learning process.

(2) 1 focuses on child's achievement in different learning areas.

(3) It is useful to label children as slow, poor or intelligent.

(4) It has been mandated by the Right to Education Act of India.

Answer: (3)

6. Giftedness in children can be attributed to -

(1) a resource-rich environment

(2) successful parents  

(3) a disciplined routine

(4) an interplay between heredity and environment

Answer: (4)

7. Children coming socio-economically disadvantaged back-grounds need a classroom environment which

(1) values and uses their cultural and linguistic knowledge

(2) discourages the use of their language so that they learn the mainstream language

(3) categorizes children based on their abilities

(4) teaches them good behaviour

Answer: (1)

8. The intervention needed for creative and talented children in the classroom rests on

(1) giving extra time to them

(2) being affectionate towards them

(3) giving them the responsibility of teaching other children

(4) use of customized and stimulating instructional methods by the teacher

Answer: (4)

9. Which one of the following ways is not a suitable way to help hyperactive children learn?

(1) Offering alternative ways of learning

(2) Including physical activity in their daily schedule

(3) Reprimanding them often for being restless

(4) Breaking up a task into small, manageable segments

Answer: (3)

10. Patterns of divergent thinking identify children, who are

(1) dyslexic

(2) creative

(3) resilient

(4) disabled

Answer: (2)

11. Which one of the following does not describe the ways in which a teacher can model problem solving for children in the classroom?

(1) Be honest about making mistakes while solving something

(2) Use vocabulary like think, ideas, trial and different answers

(3) Ask questions with convergent answers

(4) Discuss your thought processes about solving a particular problem

Answer: (3)

12. Which one of the following is an emotion?

(1) Fear

(2) Attention

(3) Stimulus

(4) Memory

Answer: (1)

13. A three-year-old child explains that milk is produced by a machine at the milk booth.

Which one of the following offers the best explanation of the child's understanding?

(1) The child's answer is based on his/her experience of buying milk from the milk booth.

(2) The child has never seen cows.

(3) The child's family does not offer a stimulating environment to the child.

(4) The child has very limited exposure of the world.

Answer: (1)

14. Which one of the following best describes a teacher's role?

(1) A teacher should adhere to the prescribed textbook

(2) Completing the syllabus on time leaving enough time for revision is important

(3) Creating a relaxed space where children learn through dialogue and inquiry

(4) Teacher's most important role in the classroom is to maintain discipline

Answer: (3)

15. Which one of the following classrooms encourages rich learning?

(1) A classroom with open activity corners and a variety of children's literature in open shelves accessible any time of the day

(2) A classroom with neatly organized material in cupboards brought out once a week for free play

(3) classroom with structured and planned learning driven by textbook content

(4) A classroom with a variety of material displayed in the class beyond the reach of children so that the material lasts longer

Answer:  (3)

16. Which one of the following best describes the role of textbooks in the classroom?

(1) They maintain homogeneity in learning across a State of the Nation

(2) They provide guidance to Teachers and parents about the course of study

(3) They form the most essential learning resource in a resource starved context

(4) They are one of the resource and reference materials available in the class

Answer: (3)

17. National Curriculum Framework 2005 derives its understanding from

(1) behaviourism

(2) constructivism

(3) cognitive theories

(4) humanism

Answer: (2)

18. The children in a class can be considered to be motivated if

(1) they maintain discipline in the class

(2) all are regular in attendance

(3) they ask questions seeking clarification from the teacher

(4) they come to school neatly dressed in uniform

Answer: (3)

19. Which one of the following is the most suitable to improve children's learning?

(1) Teacher should explain the content using different examples and illustrations

(2) All types of learning material should be there in the class

(3) Teacher should facilitate children to interact with each other on real-life situations

(4) Regular assessment test should be conducted

Answer: (3)

20. The discipline which has a role in a significant learning environment is of the kind which helps

(1) to create silence

(2) teachers to give instructions

(3) children rote memorize their lessons

(4) children to regulate and monitor their own learning

Answer: (4)

21. Which one of statements is true about the role of the following heredity and environment?

(1) A child's ability to learn and perform is completely decided by the genes.

(2) Good care and a nutritious diet can fight off any disorder a child is born with

(3) Environment plays a significant role only in the child's language development

(4) Certain aspects of development are influenced more by heredity and others more by environment.

Answer: (4)

22. Which one of statements cannot be attributed to the following Piaget's theory?

(1) Children construct and use knowledge about their world

(2) Learning takes place through constant practice.

(3) Children act on their environment.

(4) Development occurs in qualitative stages.

Answer: (4)

23. Which one of the following is not a limitation of the preoperational thought?

(1) Development of the symbolic

(2) Egocentrism

(3) Irreversibility

(4) Tendency to concentrate

Answer: (4)

24. Play has a significant role in development of young children for the following reasons, except

(1) it stimulates their senses

(2) It is just a pleasant way to spend time

(3) they acquire new skills and learn when to use them

(4) they gain mastery over their body

Answer: (2)

25. Which one of the following questions invites children to think critically?

(1) What is the right answer?

(2) Can you think of a similar situation?

(3) What are the different ways in which we can solve this?

(4) Do you know the answer to this?

Answer: (3)

26. Which one of the following options best describes progressive education?

(1) Thematic units, regular unit tests, ranking

(2) Personalised learning ability grouping, labeling students

(3) Project method ability grouping, ranking

(4) Learning by doing, project method, cooperative learning

Answer: (4)

27. Which one of the following statements about progressive education explains-Education is life itself?

(1) Schools are not required, children can learn from their life experiences

(2) Education in schools should reflect the social and natural world.

(3) Life is the true educator

(4) School education should continue as long as possible.

Answer: (2)

28. Which one of the following can be considered as a contribution of Kohlberg's theory?

(1) The theory has elaborate testing procedures

(2) It establishes a clear relationship between moral reasoning and action.

(3) His belief is that children are moral philosophers.

(4) His theory has supported an association between cognitive maturity and moral maturity.

Answer: (2)

29. The Zone of Proximal Development refers to

(1) the developmental phase when child takes complete responsibility for learning

(2) a context in which children can almost perform a task on their own with the right level of support

(3) the point in learning when support can be withdrawn

(4) the phase when maximum development is possible

Answer: (2)

30. An androgynous personality

(1) has a balance of what are generally considered masculine and feminine traits

(2) tends to be assertive and arrogant

(3) adheres to stereotypical gender roles prevalent in the society

(4) refers to men with feminine traits

Answer: (1)

Download CTET 2018 Question Paper - 1 in PDF Format

Answers of Rest of the questions (Answers of some questions will be available shortly)

Part II: Mathematics
31 – 3
32 – 4
33 – 2
34 – 3
35 – 4
36 – 1
37 – 2
38 – 1
39 – 4
40 – 2
41 – 1
42 – 1
43 – 3
44 – 4
45 – 2
46 – 3
47 – 1
48 – 2
49 – 4
50 – 1
51 – 3
52 – 4
53 – 4
54 – 4
55 – 2
56 –
57 – 4
58 –
59 – 4
60 – 2
Part III – Environmental Studies
61 – 2
62 – 1
63 – 4
64 – 4
65 – 1
66 – 1
67 – 3
68 – 1
69 – 1
70 – 2
71 – 3
72 – 3
73 – 4
74 – 4
75 –
76 – 4
77 – 4
78 – 2
79 – 2
80 – 1
81 – 2
82 – 4
83 – 3
84 – 1
85 – 4
86 – 4
87 – 4
88 – 4
89 –
90 – 1
Part IV: Language 1 – English
91 –
92 –
93-
94 –
95 –
96 –
97 –
98 –
99 –
100 –
101 –
102 –
103 –
104 –
105 –
106 –
107 –
108 –
109 –
110 –
111 –
112 –
113 –
114 –
115 –
116 –
117 –
118 –
119 –
120 –
Part IV:  Language I – Hindi
91 –
92 –
93 –
94 –
95 –
96 –
97 –
98 –
99 –
100 –
101 –
102 –
103 –
104 –
105 –
106 –
107 –
108 –
109 –
110 –
111 –
112 –
113 –
114 –
115 –
116 –
117 –
118 –
119 –
120 –
Part V: Language – II – English
121 –
122 –
123 –
124 –
125 –
126 –
127 –
128 –
129 –
130 –
131 –
132 –
133 –
134 –
135 –
136 –
137 –
138 –
139 –
140 –
141 –
142 –
143 –
144 –
145 –
146 –
147 –
148 –
149 –
150 –
Part V: Language – II – Hindi
121 –
122 –
123 –
124 –
125 –
126 –
127 –
128 –
129 –
130 –
131 –
132 –
133 –
134 –
135 –
136 –
137 –
138 –
139 –
140 –
141 –
142 –
143 –
144 –
145 –
146 –
147 –
148 –
149 –
150 –

CTET Answer Key 2018: Paper 2

Part I – Child Development and Pedagogy

1. The development from central part of the body towards peripheries or extremities denotes the

(1) principles of radiated development

(2) principles of decentralized develop

(3) principles of proximodistal develop

(4) principles of cascade development

Answer: (2)

2. School is an institution of socialization of children where

 (1) school children occupy the central position

 (2) school routines occupy the central position

 (3) school activities occupy the central position

 (4) schoolteachers occupy the central position

Answer: (1)

3. If you join a teacher fraternity and choose to dress like most of the others in your group, you are exhibiting

 (1) group identity

(2) obedience

(3) compliance

(4) conformity

Answer: (1)

4. The concept of object permanence is attained during Piaget's stage of development.

(1) sensorimotor

(2) preoperational

 (3) concrete operational

 (4) formal operational

Answer: (1)

5. Individualized Education Programme is planned from the perspective of

(1) Special Education Programme

(2) Child-centered Education Programme

(3) Open School Education Programme

(4) e-Learning Education Programme

Answer: (2)

6. Between ____ months of age, most children begin to combine words into short sentences while speaking

(1) 12 and 18

(2) 18 and 24

(3) 24 and 30

(4) 30 and 36

Answer: (2)

7. The concept of Intelligence Quotient or IQ was developed by

 (1) Galton

 (2) Binet

(3) Stern

(4) Terman

Answer: (2)

8. Creativity is thought to be related to the concept of

(1) fluid intelligence

(2) crystallized intelligence

(3) convergent thinking

(4) divergent thinking

Answer: (4)

9. The acceptable sound combinations of a language are specified in its ___ rules.

(1) phonological

(2) grammatical

(3) syntactic

(4) inflection

Answer: (1)

10. The position where thought patterns are influenced by language is called

(1) cultural tendency

(2) linguistic determination

(3) cognitive bias

(4) sociolinguistic genesis

Answer: (4)

11. Ravi repairs appliances by testing hypothesis about the cause of the malfunction based on his experiences with the symptoms. He uses

(1) insight

(2) algorithms

(3) mental set

(4) heuristics

Answer: (2)

12. Divya often divide the assigned job into small tasks which she can handle easily. She is using

(1) reductionism

(2) secondary elaboration

(3) subgoal analysis

(4) functional fixedness

Answer: (3)

13. "Society determines the roles male and female”. This statement articulates

(1) gender as an inherent construct

(2) gender as a hereditary endowment

(3) gender as an intuitive construct

(4) gender as a social construct

Answer: (4)

14. Grading, coding, marking and credit accumulation systems are some of the examples of

(1) evaluation procedure of answer sheets of the examination

(2) symbolizing position of children in the class

 (3) depicting the academic progress in report card

(4) scoring procedure of assessment of learners' achievement

Answer: (4)

15. Assessment of learners' achievement helps the teachers to (1) maintain the performance record of learners

(1) maintain the performance record of learners

(2) evaluate the effectiveness of pedagogy

(3) make ability grouping of learners in the classrooms

(4) prepare activity log for teaching

Answer: (1)

16. Inclusive Education is based on the principle of

(1) social equilibrium

(2) cquity and equal opportunities

(3) social existence and globalization

(4) world brotherhood

Answer: (2)

17. The Rights of Persons with Disabilities Act has been enacted in the year

(1) 1992

(2) 1995

(3) 1999

(4) 2016

Answer: (4)

18. Children with individual differences should be taught in a school having teachers

(1) to teach in different sections of classrooms based on their individual differences

(2) trained to use different pedagogy to meet their diverse learning needs

(3) trained to teach children with specific individual differences

(4) trained to make them geneous learners homo

Answer: (3)

19. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 ensures the rights of children with disabilities to free education from

(1) 6 years to 18 years

(2) 3 years to 18 years

(3) 6 years to 14 years

(4) 6 years to 22 years

Answer: (3)

20. Providing teaching-learning materials in accessible formats to the diverse learners implies

(1) Universal Inclusive Education Ethical Considerate

(2) Universal Code of Teaching Practices

(3) Universal Humanistic Approach of Teaching

(4) Universal Design of Learning

Answer: (4)

21. _____ involves self-awareness and control of cognitive abilities, eg. planning, reviewing and revising, etc.

(1) Centration

(2) Metacognition

(3) Cognition

(4) Accommodation

Answer: (2)

22. When children think to interpret the received information according to their experiences, it is called

(1) reflective thinking

(2) creative thinking

(3) abstract thinking

(4) concrete thinking

Answer: (2)

23. Teaching learners at varying levels of based difficulty on the ability of individual learner is known as

(1) differentiated instruction

(2) selective instruction

(3) precision teaching

(4) errorless instruction

Answer: (1)

24. Maintenance is the specific stage of learning which is antecedent to stage of learning,

(1) acquisition

(2) motivation

(3) independent

(4) generalization

Answer: (4)

25. Zijone believes that cognition and emotion are

(1) interdependent

(2) independent

(3) interrelated

(4) integrated

Answer: (2)

26. A teacher is teaching children by demonstration of a task to correct the | performances of an already learned task. He is using method of teaching

(1) irmitation

(2) observation

(3) correction

(4) modeling

Answer: (2)

27. According to Marin and Jarls, decision maker children analyze the probelm, list  the alternative list the alternatives and weigh each option for its advantages and disadvantages. His behaviour reflects

(1) surveillance

(2) vigilant

(3) outgoing

(4) autocratic

Answer: (2)

28. In thinking, a child as a problem solver evaluates the truth or likelihood of statements.

(1) creative

(2) aesthetic

(3) abstract

(4) logical

Answer: (4)

29. The task in which the children get experience while enjoying themselves is known as

(1) drill and practice task

(2) consumer type task

(3) producer type task

(4) problem type task

Answer: (1)

30. Multisensory approach in teaching- learning is the sirmultaneous use of and visual, auditory, tactile senses to enhance learning.

(1) kinesthetic

(2) vestibular

(3) perceptual

(4) observational

Answer: (1)

For other questions and answers, check this link

Related Stories