Search

CTET 2019: Important Questions on Child Development and Pedagogy (with Answers)

Important questions for CTET 2019 (with answers) are available here. CTET 2019 will be commenced shortly.

Oct 1, 2019 23:15 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CTET 2019
CTET 2019

Important questions for CTET 2019 (with answers) are available here. CTET 2019 will be conducted shortly. Now there is very less time left for the preparation and this is the time when candidates should focus more on practice and revision. Here we have provided a few important questions which are expected in CTET 2019. Many of them are based on theories of Piaget, Kohlberg and Vygotsky. These questions are helpful for CTET 2019 Paper 1 and Paper 2 as well.

Candidates preparing for CTET 2019 are also advised to practice with previous years’ papers of CTET, as many questions are often expected to be asked from previous years’ papers.

Recommended Books for CTET  Preparation:

- Success Master CTET Paper-I: Class I-V by Arihant Publication

- A Complete Resource for CTET: Child Development and Pedagogy

- CTET and TETs English Language and Pedagogy Paper 1 and 2

- CTET & TETs Bhasha Hindi Paper I & II

Check complete list from here.

Candidates preparing for this exam should watch a video (3 minutes approx.) from the link given below where we have given some important tips for the preparation of CTET 2019.

Important questions with answers for CTET 2019 are given below

Question1. The word ‘Socialisation’ means

(1) following social norms relentlessly

(2) revolting against social norms

(3) understanding the social diversity

(4) adjusting in the society

Answer: (4)

Question2.

Which of the followings is NOT a feature of a child-centered outlook?

(1) Each child makes his or her curriculum.

(2) Children are inactive participants.

(3) Each child is unique in its own way.

(4) Each child has a right to education.

Answer: (1)

Question3.

"Thought not only determines language but also precedes it.” Who among the following set forth this idea?

(1) Jean Piaget

(2) Kohlberg

(3) Pavlov

(4) Vygotsky

Answer: (4)

Question4. Which of the followings theory best describes the ‘Heinz’s Dilemma’?

 (1) Vygotsky’s theory

 (2) Piaget’s theory

(3) Kohlberg’s theory

(4) Binet’s theory

Answer: (3)

Question5. The environmental factors that shape development include all of the following except

(1) quality of education

(2) quality of nutrition

(3) culture

(4) physique

Answer: (4)

Question6.

Which of the following implications can’t be derived from Piaget’s theory of cognitive development?

(1) Children’s desire to learn

(2) Need of verbal teaching

(3) Acceptance of individual differences

(4) Discovery learning

Answer: (2)

Question7.  ________________ can be best used in teaching to encourage democratic living among students.

(1) Lecture method

(2) Social interaction

(3) Experimental method

(4) Discovery method

Answer: (4)

Question8. Physical traits such as height, eye colour, bone structure and hair are

(1) primary qualities

(2) secondary qualities

(3) not inherited

(4) inherited

Answer: (4)

Question9. Piaget proposes that preoperational children are unable to conserve. Which of the following factors attributes this inability?

(1) Inability of hypothetic-deductive reasoning

(2) Irreversibility of thought

(3) Lack of high-level abstract reasoning

(4) None of the above

Answers: (2)

Question10. Development starts from the

(1) stage of infancy

(2) pre-natal stage

(3) pre-childhood stage

(4) post-childhood stage

Answer: (2)

Question11. The use of technology to enhance learning process is called __________ in education.

(1) IT

(2) ICT

(3) Communication technology

(4) Information technology

Answer: (2)

Question12. “Individual learns from his own mistakes” This statement is based on which learning theory?

(1) Instrumental conditioning

(2) Insight

(3) Trial & Error

(4) Classical conditioning

Answer: (3)

Question13. According to John Dewey, school is a __________ institution, and education is a __________ process.

(1) Social, Social

(2) Social, Philosophical

(3) Philosophical, Philosophical

(4) Environmental, Psychological

Answer: (1)

Question14. At the pre-primary stage reading aloud while writing is given importance. This is based on which theory of learning?

(1) Trial & Error

(2) Conditioning

(3) Insight

(4) Imitation

Answer: (2)

Question15. According to Jean Piaget, children develop abstract logic and reasoning skill during:

(1) Sensorimotor stage

(2) Preoperational stage

(3) Formal operational stage

(4) Concrete operational stage

Answer: (3)

More questions will be avaialble here on shortly.

Check more articles on Teachers Eligibility Test (TET)

Related Stories