Search

CTET February 2016: Quiz Set -6

Jagranjosh is providing you the set of quiz for the CTET February 2016 exam, which will help you to prepare for this exam.

Feb 12, 2016 12:40 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

CTET Exam (21st Feb 2016)

Mock Test (Child development and Pedagogy)

Q1. Which of the following is not opined by the theory of multiple intelligence?
1.Emotional intelligence is not related to IQ
2.Intelligence is a distinguished set of processing operations utilized a person to solve problems
3.Discipline should be showcased in numerous ways
4.Learning could be evaluated via a variety of means
Answer: 1

Q2. Calculate the mental age of a 16-year old child who had scored 75 in an IQ test.
1.9 Years
2.10 Years
3.12 Years
4.17 Years
Answer: 3

Q3. Amongst the following, which one is experienced by the adolescents?
1.Realization of self-actualization
2.Realization of satiation for life
3.Excitement and concern about their future
4.Unknown fear of those mistakes done during childhood
Answer: 1

Q4. What does Vygotsky theory postulates?
1.Child will perform best along with other children of lesser IQ
2.Associative problem solving
3.Separate assignments to each child
4.Withdraw of the support given to child after explaining once
Answer: 2

Q5. Which of the following not being considered by assessment for learning?
1.Learning style of children
2.Strengths of children
3.Mistake of children
4.Requirements of children
Answer: 3

CTET February 2016: Social studies notes 1

Q6. Give an example of a fine motor skill.
1.Climbing
2.Hopping
3.Running
4.Writing
Answer: 4

Q7. Which of the following is not required for successful inclusion?
1.Segregation
2.Involvement of the parents
3.Capacity building
4.Sensitization
Answer: 1

Q8. Which quality will be promoted by a good school in its teachers the most?
1.Practical approach for every topic
2.Sharp memory
3.Competitive aptitude
4.Well-behaved personality
Answer: 3

Q9. A teacher in a classroom of a school denotes a
1.Orator
2.Best friend
3.Thinker
4.Leader
Answer: 4

Q10. What should parents do for cordial development of the personality of their child?
1.Provide comparison with other children
2.Extra support to the child
3.Provide helpful environment at home
4.Hire qualified tutors for the child
Answer: 3

CTET February 2016: Quiz set 1

CTET February 2016: Quiz Set -2

Related Stories