Search

IBPS Clerk Question Paper 2017 with Answers: English Language

Nov 1, 2018 16:18 IST
    IBPS Clerk Question Paper 2017
    IBPS Clerk Question Paper 2017

    Check IBPS Clerk 2017 questions paper with answers (English Language Section). This paper is beneficial for the candidates preparing for the preliminary exam of IBPS Clerk 2018. It is a memory based question paper, prepared by subject experts based on the comments and feedback provided by candidates appeared in the exam.

    Earlier candidates need to attempt all three sections (English Language, Numerical Ability, and Reasoning Ability) in 1 hour and there was no fixed to attempt each section. But from the year 2018 onwards, the exam pattern of IBPS Clerk Prelims is changed. Now candidates will get 20-20 minutes each section. You can check the latest exam pattern of IBPS Clerk Prelims 2018 from the link given below

    IBPS Clerk 2018: Syllabus, Exam Pattern and Other Details 

    IBPS Clerk 2017 Questions Paper with Answers (English Language Section):

    Directions (1 - 5): Read the following passage and answer the questions that follow:
    The International Monetary Fund (IMF) has maintained its position on India’s economic outlook as positive, indicating that the country has neither made major progress nor gone off course. It remains on track to achieve a robust growth rate of 8 per cent and above. In short, India continues to remain a bright spot in the otherwise bleak global economic scenario. As such, the IMF’s World Economic Outlook report must be seen as further encouragement to the Central government as well as a timely reminder for introspection on the future course of action.
    Compared to other economies, India is expected to have a better growth rate at 7.5 per cent as against the global average of 3.2. However, it is still far away from the 8.4 per cent reported in July 2014. In fact, the country had even touched 10.26 per cent gross domestic product (GDP) growth in 2010, which arguably is one of the best since the 1990s when the Indian economy was liberalized. A good sports coach would tell his athlete not to compare own performance with others, each and every time at least till he’s well past the rest of the pack. Similarly, the Modi government should endeavor to improve the economy, unmindful of the various factors at play. Finance Minister Arun Jaitley knows that and so does RBI Governor Raghuram Rajan. Officials in the Finance Ministry will cite many reasons for not achieving double-digit growth.
    True, the circumstances — domestic, global, political and the monsoons — are key to achieving top growth rate and they are not exactly the same as before. Nonetheless, India as of April 2016 is well placed to take a leap forward with the index of industrial production growing at 2 per cent in February and inflation easing at 4.83 per cent in March besides an above normal monsoon in the offing. The government should remember that IMF lowered the global economic outlook, in view of the volatility in financial markets and other factors such as terrorism, and guard against the same.

    1. India’s position in IMF’s World Economic Outlook report indicates:
    a) Failure of the current Central Government efforts.
    b) Positive economic outlook
    c) Negative economic outlook
    d) Weak economic growth rate
    e) None of the above
    Answer: b)
    Explanation: The first line of the passage clearly states that the International Monetary Fund (IMF) has maintained its position on India’s economic outlook as positive, indicating that the country has neither made major progress nor gone off course.

    How to crack IBPS Clerk Prelims 2018 in the first attempt?

    2. Which of the following initiative was taken in 1990s by the Indian Government?
    a) Monetization
    b) Urbanization
    c) Liberalization
    d) Securitization
    e) None of the above
    Answer: c)
    Explanation: The second paragraph clearly mentions that in 1990s the Indian economy was liberalized.

    3. According to the passage, which of the following affects the growth rate of Indian economy?
    a) Political scenario
    b) Domestic and Global scenario
    c) Monsoon condition
    d) All of the above
    e) None of the above
    Answer: d)
    Explanation: The third paragraph clearly states that the circumstances — domestic, global, political and the monsoons — are key to achieving top growth rate.

    4. According to the passage, which of the following statement is incorrect?
    a) IMF estimated that India will achieve a growth rate of 8% and above.
    b) India touched 10.26% Gross Domestic Product (GDP) growth in 2010.
    c) India is expected to have a better growth rate at 3.2 per cent as against the global average of 7.5.
    d) India continues to remain a bright spot in the otherwise bleak global economic scenario.
    e) None of the above
    Answer: c)
    Explanation: The second paragraph clearly states that compared to other economies, India is expected to have a better growth rate at 7.5 per cent as against the global average of 3.2. Hence, option c) is incorrect.

    How to prepare English for Bank exams?

    5. According to the passage, IMF lowered the global economic outlook on the basis of which of the following reason(s)?
    I. Volatility in Financial Markets
    II. Terrorism
    III. Environmental Issues
    a) Only I
    b) Only II
    c) Only III
    d) Only I and II
    e) Only II and III
    Answer: d)
    Explanation: The last line of the passage clearly states that the government should remember that IMF lowered the global economic outlook, in view of the volatility in financial markets and other factors such as terrorism, and guard against the same.

    Directions (6 - 7): The following questions have a word highlighted from the passage with four words following it. Choose the best word that matches the meaning of the highlighted word as your answer.

    6. Outlook
    a) Interior
    b) Exterior
    c) Perspective
    d) Indifferent
    e) None of the above
    Answer: c)
    Explanation: Both ‘Outlook’ and ‘Perspective’ means a person's point of view or general attitude to life.

    7. Introspection
    a) Interview
    b) Selfish
    c) Selflessness
    d) Self-analysis
    e) None of the above
    Answer: d)
    Explanation: Both ‘Introspection’ and ‘Self-analysis’ means the examination or observation of one's own mental and emotional processes.

    Directions (8 - 10): The following questions have a word highlighted from the passage with four words following it. Choose the best word that is opposite in meaning to the highlighted word as your answer.

    8. Robust
    a) Vigorous
    b) Automatic
    c) Fragile
    d) Giant
    e) None of the above
    Answer: c)
    Explanation: Robust means something strong and healthy and ‘Fragile’ is the exact opposite word.

    9. Liberalized
    a) Widened
    b) Confined
    c) Altered
    d) Freed
    e) None of the above
    Answer: b)
    Explanation: Liberalized means remove or loosen restrictions on something, typically an economic or political system and ‘Confined’ is the exact opposite word.

    10. Bleak
    a) Cold
    b) Snout
    c) Dreary
    d) Bright
    e) None of the above
    Answer: d)
    Explanation: Bleak means a bad situation which seems unlikely to improve and ‘Bright’ is the exact opposite word.

    Directions (11 - 15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow.

    (A) Police, armed forces and the fire brigade have been jointly fighting the flames.
    (B) But what is alarming is that the fire apparently didn’t assume this magnitude all of a sudden — it has been raging for almost three months!
    (C) Forest fires are as old as forests.
    (D) What makes the fire in Uttarakhand extraordinary is its extent.
    (E) Though Union Home Minister Rajnath Singh has assured Parliament that the situation is under control, it is too early to say when all the fires would be extinguished.
    (F) It has already destroyed fauna and flora in about 3,500 hectares of forest.

    11. Which of the following sentence should be the 3rd after rearrangement?
    a) C
    b) F
    c) B
    d) A
    e) D
    Answer: b)

    12. Which of the following sentence should be the 6th (last) after rearrangement?
    a) A
    b) C
    c) D
    d) E
    e) B
    Answer: e)

    13. Which of the following sentence should be the 2nd after rearrangement?
    a) F
    b) B
    c) D
    d) A
    e) C
    Answer: c)

    14. Which of the following sentence should be the 4th after rearrangement?
    a) A
    b) E
    c) C
    d) B
    e) D
    Answer: b)

    15. Which of the following sentence should be the 1st after rearrangement?
    a) C
    b) D
    c) E
    d) A
    e) B
    Answer: a)

    Explanation for 11-15: The proper sequence of sentences to make a meaningful paragraph will be ‘CDFEAB’:
    1) Forest fires are as old as forests.
    2) What makes the fire in Uttarakhand extraordinary is its extent.
    3) It has already destroyed fauna and flora in about 3,500 hectares of forest.
    4) Though Union Home Minister Rajnath Singh has assured Parliament that the situation is under control, it is too early to say when all the fires would be extinguished.
    5) Police, armed forces and the fire brigade have been jointly fighting the flames.
    6) But what is alarming is that the fire apparently didn’t assume this magnitude all of a sudden — it has been raging for almost three months!

    Directions (16 - 20): In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. For each number some words are suggested below the passage, one of which fits the blank appropriately. Find the appropriate words.

    The Reserve Bank of India (RBI) __16__ the idea of permitting an Indian corporate to issue rupee bonds in overseas centres in its first bi-monthly policy statement dated April 7, 2015 for this __17__ year. On September 29, 2015, the RBI finally issued a circular permitting the issuance of rupee denominated bonds overseas (Circular). International financial __18__ like the International Finance Corporation and the Asian Development Bank had earlier been __19__ specific permission to issue rupee denominated bonds in overseas __20__ or ‘masala bonds’ as they are now famously known.

    16. Answer No. 16 blank of the passage:
    a) Proved
    b) Resolved
    c) Mooted
    d) Rooted
    e) None of the above
    Answer: c)
    Explanation: Option c) fits in the blank.

    17. Answer No. 17 blank of the passage:
    a) Present
    b) Current
    c) Financial
    d) Previous
    e) None of the above
    Answer: c)
    Explanation: Option c) fits in the blank.

    18. Answer No. 18 blank of the passage:
    a) Schools
    b) Colleges
    c) Corporates
    d) Institutions
    e) None of the above
    Answer: d)
    Explanation: Option d) fits in the blank.

    19. Answer No. 19 blank of the passage:
    a) Granted
    b) Restricted
    c) Unaccepted
    d) Tainted
    e) None of the above
    Answer: a)
    Explanation: Option a) fits in the blank.

    20. Answer No. 20 blank of the passage:
    a) Companies
    b) Markets
    c) Firms
    d) Organisations
    e) None of the above
    Answer: b)

    Explanation: Option b) fits in the blank.

    Directions (21 - 25): Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

    21. The government slashed interest rates on small savings schemes, including the Public ____________ Fund and Kisan Vikas Patra.
    a) Providence
    b) Provident
    c) Providend
    d) Prominent
    e) None of the above
    Answer: b)
    Explanation: Public Provident Fund (PPF) scheme is a popular long term investment option backed by Government of India which offers safety with attractive interest rate and returns that are fully exempted from Tax.

    22.
    The country’s GDP can grow by 7.9 per cent next fiscal if the monsoon is normal and the government implements the reform _____________ announced so far.
    a) Leisure
    b) Pressures
    c) Treasures
    d) Measures
    e) None of the above
    Answer: d)
    Explanation: As per the meaning of the sentence, the word ‘measures’ fits in the blank which means a plan or course of action taken to achieve a particular purpose.

    23. Peru has declared an emergency three weeks after a major oil ___________ burst, affecting two rivers in the country’s northwest.
    a) Beltline
    b) Sideline
    c) Pipeline
    d) Outline
    e) None of the above
    Answer: c)
    Explanation: As per the meaning of the sentence, the word ‘pipeline’ fits in the blank which means a long pipe, typically underground, for conveying oil, gas, etc. over long distances.

    24. Payment banks will cater to individuals and small businesses and are being set up to accept demand ______________, remittance services, Internet banking and other specified services.
    a) Credits
    b) Loans
    c) Deposits
    d) Cheques
    e) None of the above
    Answer: c)
    Explanation: As per the meaning of the sentence, the word ‘deposits’ fits in the blank.

    25. Rainfall in the critical June-September monsoon season was down 14 percent and a second year of ____________ caused shortages that drove up prices of pulses and vegetables, staples in the Indian diet.
    a) Flood
    b) Cyclone
    c) Draught
    d) Drought
    e) None of the above
    Answer: d)
    Explanation: As per the meaning of the sentence, the word ‘Drought’ fits in the blank which means a prolonged period of abnormally low rainfall, leading to a shortage of water.

    Directions (26 - 30): In each of the following questions there are four parts a, b, c and d, among which one part is erroneous. Find out which part of the sentence has an error and mark ‘e’ if no error is found. Ignore punctuation errors.

    26. She has started (a)/ to learning Mathematics (b)/ through a (c)/ correspondence course (d). (L1)
    Answer: b)
    Explanation: Replace ‘Learning’ with ‘Learn’.

    27. Ever since (a)/ the government announced (b)/ its new plans, the private sector (c)/ had run into heavy weather (d). (L1)
    Answer: d)
    Explanation: Replace ‘had’ by ‘have’.

    28. I requested (a)/ him to (b)/ come and swimming (c)/ with me (d). (L1)
    Answer: c)
    Explanation: Replace ‘Swimming’ with ‘Swim’.

    29. This product is (a)/ not available (b)/ in any of the (c)/ store in the city (d). (L2)
    Answer: d)
    Explanation: Replace ‘store’ with ‘stores’.

    30. I and You (a)/ are going (b)/ to participate (c)/ in the event (d). (L2)
    Answer: a)
    Explanation: Replace ‘I’ with ‘Me’.

    How to read word power made easy (by Norman Lewis) in less time?

    How to prepare General/Economy/Banking Awareness for IBPS PO 2018?

      DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

      X

      Register to view Complete PDF

      Newsletter Signup

      Copyright 2018 Jagran Prakashan Limited.
      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK