Search

IBPS RRB Officer Scale I, II & III: Cloze Test Quiz ‘Singapore to Rajasthan’

Dec 2, 2016 12:43 IST

    It has been a very common practice by IBPS in the recent times that bank examinations focus on passages based on economic and social issues, business and finance, banking etc taken from leading English newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Business Line, The Times of India, The Indian Express etc. Here the banking team of Jagranjosh.com, the standalone leader in banking prep industry is presenting to you a passage for Cloze Test taken from ‘The Indian Express’ (dated October 5th 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming examinations.

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested out of which only one fits the bland perfectly. Find that word in each case.

    The India-Singapore Strategic Partnership was signed last November between the two nations. But Prime Minister Narendra Modi’s strategy of ..1.. federalism means that one of the vehicles of this strategic partnership is the states. Today, Rajasthan and Singapore ..2.. a partnership that will bring world-class skill development in tourism and hospitality to the youth of Rajasthan with the ..3.. of the Centre for Excellence in Tourism Training (CETT) at Udaipur. This partnership for tourism builds ..4.. the launch of a direct flight from Singapore to Jaipur earlier this week. During this visit of the prime minister of Singapore to launch the CETT, Rajasthan will also ..5.. our partnership by kicking ..6.. projects to improve the tourism ecosystem in Jaipur and Smart Urban Development. Singapore now has one of the highest per capita incomes in the world. This was not always so: It was ..7.. by the British, suffered brutally under Japanese occupation in World War II, and was ..8.. to separate from Malaysia in the 1960s. But under the leadership of late Prime Minister Lee Kuan Yew — described recently by PM Modi as one the greatest administrators and ..9.. of our times — Singapore has become a ..10.. of what is possible with hard work and strategic thinking in tourism, education, ports, finance, urban productivity, house ownership, job creation and much else.

    1. Find out the right word

    1. Cleaning
    2. Cooperative
    3. Instrumental
    4. Horizontal
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, Modi has made it mandatory that states should be part of important dialogues between India and other countries because they are also its stakeholders as important machineries of the country. This makes option (2) the right choice among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Installed
    2. Imitated
    3. Inaugurated
    4. Assigned
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the given context, Rajasthan and Singapore have signed new agreements since both are keen on partnerships. This makes option (3) the right choice among the given options since this is a new inauguration between the two parties regarding cooperation in various aspects.

    3. Find out the right word

    1. Launch
    2. Least
    3. Estimated
    4. Etiquette
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the given context, Rajasthan and Singapore have decided to launch a Centre for Training in Tourism in Rajasthan ad part of the new relationship between the two parties that has been signed recently. This makes option (1) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. In
    2. On
    3. At
    4. Off
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, it implies that the new relationship has facilitated the establishment of the Centre for Training in Tourism in Rajasthan with cooperation from Singapore. This makes option (2) the right choice among the given choices.

    5. Find out the right word

    1. Extol
    2. Implicate
    3. Falsify
    4. Imply
    5. Extend

    Solution: Option (5)

    Explanation: According to the given context, the partnership between Rajasthan and Singapore has made it possible for Rajasthan to set up relationship with the industrially developed country. Rajasthan has also decided to respond favorably to the new partnership by extending help for setting up new projects in the state. This makes option (5) the right choice among the given options.

    6. Find out the right word

    1. Off
    2. In
    3. At
    4. On
    5. Above

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the given context, Rajasthan has decided to kick off or start new projects in the state because Singapore has also extended helping hands for the initiative. This makes option (1) the right choice among the given options as it means starting new and innovative projects.

    7. Find out the right word

    1. Sold
    2. Terrorized
    3. Colonized
    4. Settled
    5. Steered

    Solution: Option (3)

    Explanation: As per the given context, Singapore has been under the British rule not many years ago and now it has emerged into an industrial hub because of proper planning and orientation. This makes option (3) the right choice among the given options since British colonized the country with other adjoining countries.

    8. Find out the right word

    1. Deleted
    2. Accused
    3. Accustomed
    4. Astonished
    5. Forced

    Solution: Option (5)

    Explanation: According to the given context, it is clear that Singapore has been separated from Malaysia in the 1960s and the only word among the given options that can fit in the blank is ‘forced’ since that shows the fate of the country since the days of British colonization and after that the suffering at the hands of the Japanese during WW II and the present economic condition of the country as an advanced industrial and financial hub. It makes option (5) the right choice among the given options.

    9. Find out the right word

    1. Politicians
    2. Pallbearers
    3. Imitators
    4. Reformers
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the given context, Lee Kuan Yew has been instrumental in changing the fate of Singapore as a country from the days of British colonization and after that the WWII. This makes him one of the great reformers and administrators that the world politics has ever seen. It makes option (4) the right choice among the given options.

    10. Find out the right word

    1. Parable
    2. Beacon
    3. Best
    4. Care
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, Singapore has become a country that has done very well in the past two or three decades and because of that it has become an example of development in various sectors of the economy at present. This makes option (2) the right choice among the given options as the word means an instance or example of something noteworthy.

    IBPS Clerk & RBI Asst. Exam: Sentence Rearrangement Quiz based on ‘The Indian Express’

     

      DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

      X

      Register to view Complete PDF

      Newsletter Signup

      Copyright 2018 Jagran Prakashan Limited.
      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK