UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on Science & Technology - Topic 5 (Government Policies)

In this article, get the 10 most important questions on the Government Policies (IT) section of the Science & Technology syllabus. Aspirants of UPSC Civil Services Prelims 2021 exams can solve these questions to test their knowledge on this topic of Science & Technology.

Created On: Feb 26, 2021 18:20 IST
Important Questions on Science & Technology - Topic 5 (Government Policies)
Important Questions on Science & Technology - Topic 5 (Government Policies)

Science and Technology is one of the most dynamic subjects in the UPSC exam. Questions are most often asked from the current affairs. The government of India is focusing more on technological innovations and advancement and creates policies around it. Hence, a clear understanding of each topic is required to solve questions asked on these policies. To help the aspirants in their preparation, we have provided the 10 most important questions from the Government policies section of the Science & Technology syllabus for UPSC Prelims 2021.

Also Check: Important Topics to study from Science & Technology Syllabus

Ques 1: Consider the following statements regarding STIP 2020:

  1. This is the first Science Technology and Innovation Policy (STIP) of India.
  2. STIP 2020 formulation process will be six-months long.

Which of the given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

Explanation:

It will be the 5th STIP of India and is being formulated at a crucial juncture when India and the world are tackling the Covid-19. The STIP 2020 formulation process will be six-months long and has been organised into 4 highly interlinked tracks.

Ques 2: Consider the following statements regarding PM-STIAC:

  1. The body advises the Prime Minister on all matters related to S&T, innovation and monitor the implementation as well.
  2. t is a 21-member committee, chaired by Union Minister of Science & Technology
  3. PM-STIAC replaced the Scientific Advisory Committee (SAC) to PM and Cabinet.

Which of the given statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: c

Explanation:

The PM-STIAC (Science, Technology, Innovation Advisory Committee), was constituted in August, 2018 to advise the Prime Minister on all matters related to S&T, innovation and monitor the implementation as well.

It is a 21-member committee, chaired by Principal Scientific Advisor to the Government, presently K Vijay Raghavan.

PM-STIAC replaced the Scientific Advisory Committee (SAC) to PM and Cabinet.

Ques 3: IndCEPI, one of the initiative under Atal Jai Anusandhan Biotech Mission is related to:

(a) promote Maternal and Child Health and develop prediction tools for preterm birth.

(b) develop affordable vaccines for endemic diseases,

(c) Affordable Diagnostics and Therapeutics

(d) Development of Biofortified and Protein-Rich wheat

Ans: b

Explanation:

Atal Jai Anusandhan Biotech Mission - Undertaking Nationally Relevant Technology Innovation (UNaTI)

It is expected to transform the Health, Agriculture and Energy sectors during the next 5 years. This mission includes the following missions-

GARBH-ini - A Mission to promote Maternal and Child Health and develop prediction tools for preterm birth.

IndCEPI - A Mission to develop affordable vaccines for endemic diseases,

Development of Biofortified and Protein-Rich wheat - contributing to POSHAN Abhiyan,

Mission on Antimicrobial Resistance for Affordable Diagnostics and Therapeutics

Clean Energy Mission - Innovative Technology interventions for Swachh Bharat.

Ques 4: Which of the following statements is incorrect regarding ‘Shanti Swarup Bhatnagar (SSB) prize’

  1. It is awarded for outstanding contributions to human knowledge and progress, made through work done primarily in India 
  2. It is awarded to scientists below 45 years of age.

Which of the given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

Explanation:

The prizes are awarded annually to scientists below 45 years of age for outstanding research contributions in one of seven disciplines. Fourteen scientists were announced winners of the prestigious Shanti Swarup Bhatnagar Award – the country's highest science prize. The SSB Prize is awarded each year on the basis of conspicuously important and outstanding contributions to human knowledge and progress, made through work done primarily in India during the five years, preceding the year of the prize.

Ques 5: Consider the following statements regarding Bhartiya Nirdeshak Dravya Pranali:

  1. These are Indian reference materials developed by CSIR-NPL.
  2. Currently the BNDs are limited to certain manufacturing sectors & petroleum industry is not included in them.

Which of the given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Explanation:

These are Indian reference materials developed by CSIR-NPL. It is committed to ensure the quality of products in every manufacturing and consumer sector by providing SI traceable measurements and enhancing quality life of citizens through metrology.

Recently, the Govt of India (GoI) has supported NPLI to strengthen its BND program by developing BNDs in the area of AYUSH, Materials, Nanotechnology, Medicine, Food & Agriculture and Biologics. 

Recently, the Govt of India (GoI) has supported NPLI to strengthen its BND program by developing BNDs in the area of AYUSH, Materials, Nanotechnology, Medicine, Food & Agriculture and Biologics.

Ques 6: Which of the following statements is true regarding DNA Technology (Use and Application Bill), 2019?

  1. The Bill does not allow for DNA testing in civil matters.
  2. Written consent is rnot equired for DNA samples from criminals serving life imprisonment.

Select the correct code:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: d

Explanation:

The Bill allows for DNA testing in certain civil matters as well. This includes matters such as parentage disputes; issues related to ancestry, immigration, assisted reproductive technologies, transplantation of human organs, and for the establishment of individual identity.

Written consent is required for DNA samples to be collected, processed and included in the database except for those who have committed crimes with punishment of seven years.

Ques 7: Consider the following statements regarding  International Solar Alliance:

  • USA is the President and France is the Co-President of the ISA Assembly. 
  1. India joined ISA in the year 2019.
  2. The vision and mission of the ISA is to provide a dedicated platform for cooperation among solar resource-rich countries.

Which of the given statements is not correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Ans: a

Explanation:

The ISA, is an Indian initiative that was launched by the Prime Minister of India and the President of France on 30th November 2015 in Paris, France on the side-lines of the Conference of the Parties (COP-21), with 121 solar resource rich countries lying fully or partially between the tropic of Cancer and tropic of Capricorn as prospective members.

India (represented by the Minister for New and Renewable Energy and Power) is the President and France is the Co-President of the ISA Assembly.

Ques 8: Which of the following is not correct about Department of Science and Technology?

(a) The foundation of DST was laid in 1971

(b) It is based on the model of National Science Foundation (NSF), USA.

(c) It makes policies and co-ordinates scientific work with other countries

(d) It does not provide funding for scientific research and works.

Ans: d

Explanation:

It provides funding and also makes policies and co-ordinates scientific work with other countries. It empowers scientists and scientific institutions and also works with a highly distributed system permeating stakeholders ranging from school college, PhD, Postdoc students, young scientists, startups and NGOs working in Science and Technology.

Ques 9: ‘Unnat Bharat Abhiyan’ is an initiative of the:

(a) Ministry of Electronics & IT

(b) Ministry of Human Resource Development (MHRD)

(c) NITI Aayog

(d) Office of the Principal Scientific Adviser 

Ans: b

Explanation:

‘Unnat Bharat Abhiyan’ is an initiative of the Ministry of Human Resource Development (MHRD). Its 2.0 version was launched in the year 2018. It aims to create a vibrant relationship between the society and the higher educational institutions, with the latter providing the knowledge and technology support to improve livelihoods in rural areas and to upgrade the capabilities of both the public and private organizations in the society.

Ques 10: According to the World Intellectual Property Organisation (WIPO), what is India’s ranking on number of patents filed?

(a) 2nd

(b) 3rd

(c) 7th

(d) 10th

Ans: c

Explanation:

According to the World Intellectual Property Organisation (WIPO), India stands at the 7th position on number of patents filed.

We sincerely hope that the given questions would have helped you in your Prelims preparation. You can also check the below link to keep yourself updated on the latest GK quiz and events. 

GK Quiz on Daily Static and Current Events

Also Read: Tips to Study Science & Technology Syllabus Effectively

 

Comment ()

Related Categories

    Post Comment

    9 + 3 =
    Post

    Comments