Search

India Current Affairs Quiz/Questions-Answers July 2011, July 11- July 17


India Current Affairs Quiz Questions Answers July 2011: Latest India Current Affairs Quiz, Quizzes on India Current Affairs, Online India Current Affairs Quiz with Question and Answers, Quizzes based on Corporate Events, Corporate Quiz for Banking Exams, MBA, RBI, NABARD, Civil Services Exam and other Competitive Exams

Jul 18, 2011 18:04 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

Quizzes on the India Current Affairs section are designed to cover the wide range of national issues and other informations related to India from different segments which are of general human interest. Taking the India Current Affairs Quiz for April 2011 will update you on the latest incidents that occured in India. The quizzes on India Current Affairs will equip you to take all competitive examinations as well.

1. Which state government launched Website & Helpline to discourage Sex Determination Tests?
a.    Rajasthan
b.    Haryana
c.    Maharashtra
d.    Punjab
Answer: (c)

2. Renewable energy power company Orient Green Power Company (OGPL) commissioned a 18.7 MW wind farm project at Gudimangalam in Tiruppur district. To which state does the Tiruppur district belong to?
a.    Karnataka
b.    Tamil Nadu
c.    Kerala
d.    Andhra Pradesh
Answer: (b)

3. Oil ministry blocked which organisation’s plans to begin oil production from the Bhagyam oilfield which is the second biggest find in the Rajasthan block.
a.    Cairn India
b.    IOC
c.    ONGC
d.    HPCL
Answer: (a)

4. Name the Textiles Minister who on 7 July 2011 tendered his resignation following allegations by businessman C Sivasankaran that he misused his position as telecom minister from 2004 to 2007 and sought favours for granting a telecom licence.
a.    Kalanithi Maran
b.    Dayanidhi Maran
c.    Shankar Singh Vaghela
d.    Madhavsinh Solanki
Answer: (b)

5. Name the 1977 batch of the Indian Administrative Service who July assumed charge as Secretary, Department of Defence Production in the Ministry of Defence.
a.    Shekhar Agarwal
b.    Madhusudan Ganapathi,
c.    Sindhushree Khullar,
d.    Shashikant Sharma
Answer: (a)

6. Name the Solicitor-General , who hurt at Communications Minister Kapil Sibal's decision to engage a lawyer to defend him in the Supreme Court resigned from his post.
a.    Gopal Subramaniam
b.    Rohinton Nariman
c.    G.S. Singhvi
d.    Asok Kumar Ganguly
Answer: (a)

7. Supreme Court in its judgment held that ban imposed by centre on non-iodised salt is unconstitutional.  What is added in sea salt that it becomes iodized sea salt?
a) Potassium Iodide
b) Calcium Iodide
c) Sodium Chloride
d) Potassium Permanganate
Answer: (a) Potassium Iodide

8. Which one of the following Indian states launched a website to help curb sex discrimination?
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Bihar
d) Punjab
Answer: (a) Maharashtra 

9. The HRD ministry took over National council for teacher education. Who is at present the HRD minister at the centre?
a) Kapil Sibal
b)  Arjun Singh
c) Rahul Gandhi
d) Sonia Gandhi
Answer: (a) Kapil Sibal

 

Preparing Current Affairs for Competitive Exams now made easy by our Jagran Josh Current Affairs Section. . 

Related Stories