Search

MBA General Awareness for 06 May to 12 May

General Knowledge is an important section in the management entrance exams. If you are aware of the current happening of the past 1 year then answering the questions from this section is a cakewalk. The current GK quiz for the week beginning from 06 May to 12 May will test your awareness on latest happenings taking place at both national and international level.

May 12, 2017 12:33 IST

General Knowledge is an important section in the management entrance exams. If you are aware of the current happening of the past 1 year then answering the questions from this section is a cakewalk. The current GK quiz for the week beginning from 06 May to 12 May will test your awareness on latest happenings taking place at both national and international level.

Read the questions on topics such as: international days, award, and accolades distributed to eminent personalities in the field of sports and other important areas. In addition, you will also find interesting questions on milestones achieved in the field of Science and technology etc. Take the quiz and test your GK for the upcoming management entrance exams.

1. Name the country in which cultural festival is being organised by India to mark the 156th birth anniversary of the famous Indian poet, Rabindranath Tagore?

a) Mayanmar

b) Sri Lanka

c) Bangladesh

d) Egypt

Answer: Option D  

2. Which country has got its youngest President named Emmanuel Macron?

Gk questions for MBA, CMAT gk questions for mba

a) Japan

b) France

c) Portugal

d) China

Answer: Option B

3. Who is the director of the movie Baahubali 2: The Conclusion?

a) Shyam Benegal

b) SS Rajamouli

c) Mira Nair

d) Mani Ratnam

Answer: Option B

4. Chief Minister of which announced that in second week of May 2017 all illegal slaughter houses in the state will be closed down soon?

a) Uttar Pradesh

b) Punjab

c) Madhya Pradesh

d) Haryana

Answer: Option C

5. Who has been appointed the new chairman of the Indian Council of Social Science Research (ICSSR)?

a) Braj Bihari Kumar

b) Harpreet Singh

c) Sohail Mahmood

d) Pratap Bhanu Mehta

Answer: Option A

6. Which Indian actor was conferred the award for outstanding achievement in Cinema posthumously at the 7th annual Asian Awards?

a) Anupam Kher

b) Om Puri

c) Amitabh Bacchan

d) Vinod Khanna

Answer: Option B

7. Which Hollywood actor/actress bagged the first-ever MTV genderless award?  

a) Julia Roberts

b) Kate Winslet

c) Emma Watson

d) Kristen Stewart

Answer: Option C

8. In which Indian city Nitin Gadkari inaugurated India’s first bio refinery?

a) Pune

b) Bhopal

c) Delhi

d) Nagpur

Answer: Option A

9. Where was the fossil of this last living African dinosaur species ‘Chenanisaurus barbaricus’ was discovered in a phosphate mine?

a) Western Algeria

b) Eastern Egypt

c) Northern Morocco

d) Southern Morocco

Answer: Option C

10. Which country has successfully test-flight its indigenously developed C919 passenger jet plane?

a) Japan

b) Russia

c) China

d) India

Answer: Option C

11. Justice Leila Seth, the renowned jurist who passed away, was the first woman chief justice of which court?

a) Madhya Pradesh high court

b) Gujarat high court

c) Himachal Pradesh high court

d) Karnataka high court

Answer: Option C

12. Name the country that was recently elected as the President of the UN-Habitat?

a) Nepal

b) India

c) Saudi Arabia

d) France

Answer: Option B

13. Who among the following has topped Sunday Times Rich List 2017?

a) Sir Richard Branson

b) David and Simon Reuben

c) Lakshmi Mittal

d) Sri and Gopi Hinduja

Answer: Option D

14. Name the footballer who was recently named for the FWA Footballer of the Year?

a) Zinedine Zidane

b) N'Golo Kante

c) Cristiano Ronaldo

d) Diego Maradona

Answer: Option B

15. Who among the following India-born Sitar maestro has passed away recently in Karachi?

a) Ravi Shankar

b) Rais Khan

c) Kartik Seshadri

d) Chandrakant Sardeshmukh

Answer: Option B

16. Which country will host the 26th session of the Governing Council of UN-Habitat-2017?

a) Kenya

b) India

c) Russia

d) USA

Answer: Option A

17. Name the Indian state whose residents will soon have a smart house ID?  

a) Punjab

b) Uttrakhand

c) Haryana

d) Bihar

Answer: Option C

18. Which Indian court has decided to go completely paperless and adopt digital management system?

a) Delhi High Court

b) Uttar Pradesh High Court

c) Supreme Court

d) None of these

Answer: Option C

19. Name the FBI director who was recently fired by US President Donald Trump?

a) Andrew G. McCabe

b) James Comey

c) Both of the above

d) None of the above

Answer: Option B

20. Which Indian actress has won the Best Actress award at New York Indian Film Festival?

a) Priyanka Chopra

b) Sonam Kapoor

c) Deepika Padukone 

d) Konkona Sen Sharma

Answer: Option D

21. Which Indian cricketer has recently became the highest wicket-taker in Women’s One-Day Internationals?

a) Jhulan Goswami

b) Harmanpreet Kaur

c) Gouher Sultana

d) Niranjana Nagarajan

Answer: Option A

22. What is the theme of the 2017 World Migratory Bird Day?

a) Spread Your Wings for Bird Conservation

b) Restore Habitat, Restore Birds

c) Their Future is our Future

d) Connecting People to Bird Conservation

Answer: Option C

23. Who among the following has recently sworn-in as the President of South Korea?

a) Mark Selby

b) Moon Jae-in

c) Dawit Isaak

d) None of the above

Answer: Option B

24. Government of which Indian state is planning to launch district-level action plans to reduce infant mortality rate?

a) Rajasthan

b) Kerala

c) Delhi

d) Maharashtra

Answer: Option A

25. Name the Indian city would be hosting the biggest ever International Yoga Day event on 21 June 2017?

a) Delhi

b) Amritsar

c) Lucknow

d) Ahmedabad

Answer: Option D

26. Name the Indian wrestler who won a bronze medal in the Greco-Roman weight divisions in 80kg category on the opening day of the Asian Wrestling Championship?

a) Babita Kumari

b) Narsingh Pancham Yadav

c) Harpreet Singh

d) Mausam Khatri

Answer: Option C

27. Who among the following has been appointed as Pakistan’s High Commissioner to India?  

a) Anthony Lianzuala

b) Sanjay Pratihar

c) Sohail Mahmood

d) None of the above

Answer: Option C

28. Which cabinet minister has launched the National Highways Authority of India (NHAI) Masala Bond at the London Stock Exchange, UK?

a) M Venkaiah Naidu

b) Suresh Prabhu

c) Nitin Gadkari

d) None of the above

Answer: Option C

29. The Indian Railways will float global tenders worth over INR100 crore for acquiring EoTT equipment to run 1,000 trains without guards. What is the full form of EoTT?

a) End of Train Telemetry

b) End of Train Track

c) End of Train Time

d) End of Telemetry Train

Answer: Option A

30. When is National Technology Day celebrated as a symbol of the quest for scientific inquiry, technological creativity?

a) 11th May

b) 11th June

c)  11th April

d) 11th February

Answer: Option A

You can also download our free PDF to read and practise significant GK and current affair questions for month of MAY 2017 to prepare for the management entrance exams. All you need to do is click on the link provided below and download the free eBook.

MBA General Awareness Study Material: May 2017

For more updates on the General Awareness, subscribe with us and stay updated with the weekly quizzes to test your GK!!