]}

# NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 3: A Trip to Bhopal

NCERT Solutions for class 4 Maths Chapter 3 are available here for download free of cost. Access the easy and accurate NCERT solutions here. NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 3: A Trip to Bhopal

Check NCERT Solutions for class 4 Maths Chapter 3: A Trip to Bhopal to know the easy and accurate solutions for all questions of NCERT. Here we have provided the detailed answers for each question given on different pages of Class 4 Maths NCERT Chapter-3.All the solutions are provided with step wise explanation that will help students easily understand the concepts used and find the right approach towards solving other similar problems.

## Chapter 3- A Trip to Bhopal

NCERT Page No. 23

Today Sugandha is very excited. All the children of her school are going on a trip to Bhopal with their teachers. Ms.Meenakshi and Mr.Rakesh are talking about the number of buses needed.

Ms.Meenakshi — We will need 4 buses.

Mr.Rakesh — I think we need at least 5.

Ms.Meenakshi — Each bus has 50 seats.

Mr.Rakesh — Let us see how many children are going.

 Class Number of children I II III IV V Total 33 32 42 50 53

(a) So there are a total of __________ children going.

(b) If they get 4 buses, how many children will get seats? _________

(c) Will there be any children left without seats?

 Class Number of children I II III IV V Total 33 32 42 50 53 210

(a) So there are a total of 210 children going.

(b) Number of seats in one bus = 50

Number of seats in 4 buses = 4×50 = 200

Thus, 200 children will get seats in 4 buses.

(c) Number of children going to the trip = 210

Number of children who will get seats = 200

So, number of children left without seats = 210 − 200 = 10

NCERT Page No. 24

Each mini bus can take 35 students. How many mini buses are needed?

Seats in one mini bus = 35

Total number of children going to the trip = 210

Number of mini buses required = 210÷35 = 6

NCERT Page No. 25

The Journey Begins

If they go to Bhimbetka, they will reach there

- Before 10 o’clock

- Between 10 o’clock and 11 o’clock

- After 11 o’clock

Distance of Bhopal = 70 km

Distance of Bhimbetka = 50 km

They will take 2 hours to reach Bhopal.

So time take to cover 70 km = 2 hours

Time take to cover half distance, 35 km = 1 hour

So, time taken to cover 50 km will be more than 1 hour and less than 2 hours.

They started at 9 o’clock.

Thus, they will reach Bhimbetka (50 km) between 10 o’clock and 11 o’clock.

NCERT Page No. 26

(a) Was Victoria right?

We know that 1 km = 1000 m

Half a kilometre = 500 m

Length of bridge = 756.82 metres which is more than half a kilometre.

Thus, the river is more than half a kilometre wide.

So, Victoria was right.

(b) Have you ever crossed a long bridge? About how many metres long was it?

Yes, I have crossed a long bridge. It was about 756.82 metres long.

(c) What is the difference between the water level of the Narmada in the rainy season and now? ___________ metres.

At present, the water level below the bridge = 40 metres

In rainy season, the water level below the bridge = 15 metres

So, the difference between the water level = 40 m − 15 m = 25 m

NCERT Page No. 27

(a) Each bus takes about 15 minutes to refill and there are two buses to be refilled. So they stop there for about __________ minutes, which means they are late by about _________ minutes.

Time taken by 1 bus to refill = 15 minutes

Time taken by 2 buses to refill = 2×15 = 30 minutes

So, the two buses stop there for about 30 minutes, which means they are late by about30 minutes.

(b) Look in the picture and find the price of 1 litre of diesel. __________ Price of 100 litres of petrol = Rs 3500

Price of 1 litre of petrol = 3500÷100 = Rs35

(c) How much time did Aman take to come out of the toilet? ____________ Time taken by bus to refill = 15 minutes

As Aman took as much time as the bus took to refill,

So, time taken by Aman to come out of the toilet = 15 minutes

NCERT Page No. 29

(a) How many more deer are there than bisons? ___________ Number of deer = 117

Number of bison = 37

Number of deer more than bison = 117 − 37 = 80

Thus, there are 80 more deer than bison.

(b) But Bonomala is the happiest because the number of people is even more than the number of deer and bisons together. Her count is less than 200.

How many people must Bonomala have counted?

214 / 154 / 134 / 177

Total number of bison and deer together = 117 + 37 = 154

Given that the number of people is greater than the number of deer and bison together. Also, the number of people is less than 200.

Thus, the number of people mustbebebetween 154 and 200.

So, Bonomala must have counted 177 people.

3. They have spent 1 hour there. What time is it? _________ They are now moving towards Bhopal. They should reach there in less than 1 hour, at about _________ o’ clock.

It is 11 + 1 = 12 o’clock.

They are now moving towards Bhopal. They should reach there in less than 1 hour, at about 1 o’clock.

NCERT Page No. 30

Lunch Time

Each child is to be given 1 orange, 1 banana and 5 biscuits. All the children take oranges and biscuits but 38 children do not take bananas.

How many oranges, biscuits and bananas are distributed?

Total number of students going to the trip = 210

Each student was given 1 orange, 1 banana and 5 biscuits.

So, total number of oranges distributed = 1× 210 = 210

Total number of biscuits distributed =210×5 = 1050

Now, 38 students refused to take bananas.

Thus, total number of students who took bananas = 210 − 38 = 172

So, total number of bananas distributed = 1×172 = 172

(A) I gave four toffees each to four of my friends and three toffees are left with me. How many toffees did I have?

Number of friends = 4

Each friend was given 4 toffees.

So, number of toffees distributed = 4 × 4 =16

Number of toffees left = 3

Total number of toffees = Number of toffees distributed + Number of toffees left

= 16 + 3 = 19

(B) What numbers can you make using 3, 5 and 7? You can make 357 and 537. What others?

Following numbers can be made using 3, 5 and 7:

357, 375, 573, 537, 735 and 753.

(C) A number becomes double if it is increased by 8. What is the number?

Let the number be x.

Number increased by 8 becomes = x+ 8

Double of this number = 2x

Given that number becomes double if it is increased by 8

∴2x= x+ 8

2x–x = 8

x= 8

Thus, the required number is 8.

NCERT Page No. 31

(D) Think of a number which can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50.

Required number is 2 × 3 × 5 = 30

So, 30 can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50.

(E) A small ant climbs 3 cm in 1 minute but slips down 2 cm. How much time will it take to climb to 2 cm?

The small ant climbs 3 cm in 1 minute and slips down 2 cm.

So, distance covered by ant in 1 minute = 3 − 2 = 1 cm

Thus time taken by ant to cover 1 cm = 1 minute

Time taken by ant to cover 2 cm = 1 × 2 = 2 minutes

NCERT Page No. 33

There are different kinds of boats. Each has a different ticket price, and also different trip times.

 Name of the Boat Ticket-price Trip-time 1. Double-decker Rs 30 45 minutes 2. Paddle-boat Rs 15 30 minutes 3. Motor-boat Rs 25 20 minutes 4. Boat with oars Rs 15 45 minutes

(a) Indra and Bhanu first went in the motor-boat, and then took the oar-boat.

How much did they pay for both the boats? Rs _____________

How much time did they get for both rides? ______________

(b) One group of children went for the double-decker trip. They paid Rs 450 in total. How many children went for the double-decker trip? ____________

(c) Which boat makes two trips in 1 hour?

(d) Which boat takes less than half an hour to complete a trip?

(e) Which boat gives them the most time taking the least money?

(f) Javed went twice for boating. He paid a total of Rs 40. and boated for 50 minutes. Which two boats did he take? _____________

(a) Amount paid by Indra and Bhanu for the motorboat = Rs 25 + Rs 25 = Rs 50

Amount paid by Indra and Bhanu for the oar boat = Rs 15 + Rs 15 = Rs 30

Total amount paid by them for the motorboat and the oar boat = Rs 50 + Rs 30 = Rs 80

Time taken for the motorboat ride = 20 minutes

Time taken for the oar boat ride = 45 minutes

Total time taken for both the rides = 20 + 45 = 65 minutes

(b) Total amount paid by group of children for the double-decker trip = Rs 450

Cost of the double-decker ride per child = Rs 30

Number of children =450÷ 30 = 15

Thus, number of children who went for the double-decker trip = 15

(c) We know 1 hour = 60 minutes

As paddle boat takes 30 minutes to complete one trip.

So, the paddle boat will make 2 trips in 60 minutes or in 1 hour.

(d) We know Half an hour = 30 minutes

As the motorboat takes 20 minutes to complete one trip

So, the motor boat takes less than 30 minutes or half an hour to complete a trip.

(e) Both the boat with oars and the paddle boat have the least ticket price which is Rs 15 but boat with oars gives a ride of 45 minutes in one trip which greater than that by paddle boat.

Thus, boat with oars gives them the most time taking the least money.

(f)Amount paid by Javed for two boats =Rs 40

Total time spent by him on two boats = 50 minutes

From the table, Cost of paddle boat and motorboat trips = 15 + 25 = Rs 40

And also tame take by the two boats = 30 + 20 = 50 minutes

Thus,Javed took the paddle boat and motorboat trips.

Time to Return

Children enjoy different boat rides till 4 o’clock. It is time to return. Now they will not stop anywhere and reach back in two hours.

So, they should reach Hoshangabad by ___________ o’clock.

They will start at 4 o’clock.

Time taken to reach Hoshangabad = 2 hours

Thus, they should reach Hoshangabad by 4 + 2 = 6 o’clock

NCERT Page No. 34

Practice Time

1. There are four very old cave-paintings. Mark the oldest.

(a) 4200 years old

(b) 1000 years old

(c) 8500 years old

(d) 1300 years old

2. One bus can carry 48 children. How many children can three buses carry? About —

(a) 100

(b) 200

(c) 150

Number of children 1 bus can carry = 48

Number of children 3 buses can carry = 48× 3 = 144 which is about 150

3. Which pair of numbers add to make more than 500?

(a) 152 and 241

(b) 321 and 192

(c) 99 and 299

(d) 401 and 91

As 321 + 192 = 513 which is more than 500.

4. What happened at what time? Draw lines to match.  Download all these NCERT solutions for Class 4 Maths chapter 3 in PDF format so that you may use these solutions whenever required in offline mode. Link to download the solutions is given below: