RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Indian Polity Questions with Answers: Check General Awareness (GA) & GK Questions came in RRB NTPC CBT 2021

RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Indian Polity Questions with Answers: Get Memory Based Questions from General Awareness (GA)/General Knowledge (GK) - Indian Polity that came in RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) held in online mode from 4th to 27th March 2021. 

Created On: Mar 16, 2021 10:09 IST
RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Indian Polity Questions with Answers: Check General Awareness (GA) & GK Questions came in RRB NTPC CBT 2021
RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Indian Polity Questions with Answers: Check General Awareness (GA) & GK Questions came in RRB NTPC CBT 2021

RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) Memory Based Indian Polity Questions with Answers: RRB NTPC 2021 Phase-5 CBT has been commenced from 4th March 2021 and will be conducted till 27th March 2021 for around 19 lakh Candidates across different exam centres in India. Computer Based Test (CBT) is being conducted for the recruitment of RRB Non-Technical Popular Categories (NTPC) 35281 Vacancies (Graduate & Under-Graduate Posts) in two shifts. 

RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-5 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Get RRB NTPC 2021 Admit Card & Exam Updates

Check RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Schedule

Check RRB NTPC 2021 Exam 7 Last Minute Preparation Tips

In this article, we are going to share the important memory-based General Awareness (GA)/General Knowledge (GK) - Indian Polity Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for RRB NTPC 2021 Online Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam. Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the RRB NTPC 2021 Exam:

RRB NTPC 2021 Phase-5 General Awareness (GA)/General Knowledge (GK) - Indian Polity Questions

1. 124th Constitutional Amendment Bill is related to:

Answer: Lok Sabha passed the Constitution (124th Amendment) Bill 2019 to provide 10 percent reservation in jobs and educational institutions to economically backward section in the general category.

2. Shashi Tharoor is a Member of Parliament, Lok Sabha from which constituency?

Answer: Thiruvananthapuram

3. Which Article of the Indian Constitution includes Directive Principles?

Answer: Articles 36-51 under Part-IV of the Indian Constitution deal with Directive Principles of State Policy (DPSP).

RRB NTPC 2021 Phase-4 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-4 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-4)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

4. India’s Black Budget:

Answer: The Black Budget: Yashwantrao B. Chavan presented this budget on February 28, 1973. During this year, the budget deficit was as high as Rs 550 crores.

5. Under which scheme 100 Days Guaranteed Employment is given:

Answer: MGNREGA - Mahatma Gandhi Employment Guarantee Act 2005, is Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the 'right to work'.

6. Who was the President of Indian Constituent Assembly after Independence?

Answer: Dr. Rajendra Prasad

RRB NTPC 2021 Phase-3 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-3 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-3)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

7. Who has the Interim Right to make a Law in India?

Answer: All bills passed by the parliament can become laws only after receiving the assent of the president per Article 111.

8. Loksabha’s first hour of working is called:

Answer: the first hour of a sitting of Lok Sabha is devoted to the Questions and this hour is called the Question Hour. (11 am to 12 noon)

9. Directive Principles of State Policy has been adopted from:

Answer: The framers of the Indian Constitution borrowed the idea of Directive Principles of State Policy from the Constitution of Irish Republic.

RRB NTPC 2021 Phase-2 Exam Updates (16th Jan to 30th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2021 Exam Analysis (Phase-2) Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off (Phase-2)

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GA/GK/Current Affairs Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based MATHS Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based REASONING Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based General SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based INDIAN POLITY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based HISTORY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GEOGRAPHY GA/GK Questions with Answers

10. Question related to Atal Pension Yojana:

Answer: all subscribing workers below the age of 40 are eligible for pension of up to ₹5,000 (US$70) per month on attainment of 60 years of age. The minimum eligible age for a person joining APY is 18 years and the maximum is 40 years. was launched by Prime Minister Narendra Modi on 9 May 2015.

11. Who are not the members of BIMSTEC?

Answer: The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is a regional organisation that comprises of seven member states adjacent to the Bay of Bengal. BIMSTEC came into existence on June 6, 1997 through the Bangkok Declaration. It is located in Dhaka, Bangladesh. It constitutes seven member states: five deriving from South Asia, including Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka, and two from Southeast Asia, including Myanmar and Thailand.

12. India and France has signed on which memorandum?

Answer: The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi was apprised of the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between India and French Republic in the field of renewable energy cooperation. The MoU was signed in January 2021.

RRB NTPC 2021 Phase-1 CBT Exam Updates (28th Dec 2020 to 13th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2020 Exam Analysis Phase-1 Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Exam Phase-1 Expected Cut-Off Marks Categorywise

Check GA/GK/Current Affairs Memory Based Questions with Answer:s of RRB NTPC 2021 Phase-1 Exam

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based General Science Questions - Biology/ Chemistry/ Physics

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK History Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Indian Polity Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Geography Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Books & Authors Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Sports & Awards Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Important Days Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Reasoning Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Mathematics Questions with Answers

Comment ()

Post Comment

7 + 1 =
Post

Comments