Search

RRB Group D 2019 Level-1: Practice GK & Current Affairs Mock Test with Answers (20 Marks)

RRB/RRC Group D 2019 GK & Current Affairs Mock Test: In this article, we have provided the mock test for General Knowledge (GK) & Current Affairs Section of RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam which will be of 20 Marks. RRB is soon going to announce the exam dates and admit cards for RRB/RRC Group D 2019 Level-1 Exam. So, start practicing the mock tests for RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam.

Nov 26, 2019 11:27 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
RRB RRC Group D Level-1 2019
RRB RRC Group D Level-1 2019

Railways are soon going to announce the RRB Group D Level-1 2019 Exam Dates and Admit Card Release Date. Meanwhile, candidates must start practicing the mock tests for RRB Group D Level-1 2019 Exam to score high marks in CBT-1. For the ease of the candidates we have created General Knowledge & Current Affairs Mock Test based on the latest exam pattern of the RRB Group D Level-1 2019 Exam. General Knowledge & Current Affairs Section will be of 20 marks in RRB/RRC Group D 2019 CBT-1 Exam.

RRB/RRC Group D 2019 Level-1: General Knowledge & Current Affairs Mock Test with Answers (20 Marks)

1. The new union territory of Ladakh has how many districts?

a) Two

b) Three

c) Four

d) One

Answer: a)

Explanation: The new Union Territory of Ladakh includes two districts Kargil and Leh. Kargil has been carved of Leh and Ladakh district, while Leh includes the districts of Gilgit, Gilgit Wazarat, Chilhas, Tribal Territory and remaining areas of Leh and Ladakh.

2. The Hornbill festival is celebrated in

a) Arunachal Pradesh

b) Nagaland

c) Odisha

d) West Bengal

Answer: b)

Explanation: The Hornbill festival is celebrated in Nagaland to celebrate their rich cultural heritage.

Download Previous Year Papers of RRB/RRC Group D Level 1 Exam

3. What is the definition of sex ratio?

a) Number of deaths per 1,000 live births of children

b) Number of women per 1000 men

c) Number of women per 100000 men

d) Number of men per 1000 women

Answer: b)

Explanation: The sex ratio means the number of females per 1000 males. According to the 2011 census, India's sex ratio is 943 females per 1,000 males. The highest sex ratio in the whole India is in Kerala.

4. Which mission of NASA brought first human to moon?

a) Apollo program

b) Gemini Program

c) Mercury Program

d) None of the above

Answer: a)

Explanation: Apollo program is NASA mission which brought first human to moon.

Practice RRB Group D 2019 General Science Mock Test with Answers (25 Marks)

5. Rouf is the folk dance of which Indian State?

a) Gujarat

b) Jammu and Kashmir

c) Maharashtra

d) Tamil Nadu

Answer: b)

Explanation: Rouf is the folk dance of jammu & Kashmir

6. Who won the ICC world cup 2019?

a) India

b) England

c) New Zealand

d) Australia

Answer: b)

Explanation: England won the ICC world cup 2019.

Practice RRB Group D 2019 Level Mathematics Mock Test with Answers (25 Marks)

7. What is the type of Indian economy?

a) Socialist

b) Communist

c) Capitalist

d) Mixed

Answer: d)

Explanation: The planners of Indian Economy adopted the concept of mixed economy. A mixed economy consists of private and public sectors.

8. Which of the following is a constitutional body?

a) National Development Council

b) NITI Aayog

c) Finance Commission

d) None of the above

Answer: c)

Explanation: Except Finance Commission; none of the body is a constitutional body because others all bodies are established after an act of the Parliament.

Practice RRB Group D 2019 Level-1 Reasoning Mock Test with Answers (30 Marks)

9. On which date World’s Children Day is celebrated?

a) 14th November

b) 16th November

c) 18th November

d) 20th November

Answer: d)

Explanation: The World Children’s Day is celebrated every year on November 20 with an aim to promote togetherness and awareness among the children and boost children's welfare.

10. Which Ministry has launched the ‘Bharatiya Poshan Krishi Kosh’?

a) Ministry for Agriculture & Farmers Welfare

b) Ministry of Information & Broadcasting

c) Ministry of Women and Child Development

d) Ministry of Rural Development

Answer: c)

Explanation: Union Minister of Women and Child Development, Smriti Zubin Irani, launched the Bharatiya Poshan Krishi Kosh (BPKK) in New Delhi along with Bill Gates, co-chair of Bill & Melinda Gates Foundation. This Kosh is a repository of diverse crops of India across 128 agro-climatic zones.

Know the RRB/RRC Group D Level 1 Posts 2019 Exam Pattern and Syllabus

11. Which of the following is not matched correctly?

a) First Five Year Plan: 1951-56

b) Third Five Year Plan: 1961-66

c) Seventh Five Year Plan:1980-85

d) Tenth Five Year Plan: 2002-07

Answer: c)

Explanation: Seventh Five Year Plan was launched during the period of 1985 to 1990.This plan was started by Rajiv Gandhi government when Dr. Manmohan Singh was Deputy Chairman of planning commission.

12. Who wrote the book "How to pay for Money"?

a) Amartya Sen

b) Adam Smith

c) Karl Marx

d) Professor Keynes

Answer: d)

Explanation: Professor Keynes

Click here to know the Eligibility Criteria for RRB/ RRC Level 1 Posts 2019 Recruitment

13. Which country is hosting the 11th BRICS Summit in 2019?

a) Brazil

b) China

c) South Africa

d) Russia

Answer: a)

Explanation: The 11th BRICS Summit 2019 is currently underway in Brazil. The BRICS summit 2019 theme is 'Economic Growth for an Innovative Future'.

14. Which country will host 2023 Men's Hockey World Cup?

a) Spain

b) India

c) England

d) The Netherlands

Answer: b)

Explanation: India will host the Men's Hockey World Cup 2023. The tournament will be held from January 13 to January 29, 2023. The announcement regarding this was made by the International Hockey Federation (FIH).

Get Best Books for RRB Group D Level 1 2019 Exam Preparation recommended by Expert

15. How inflation affects the price of the commodities?

a) Price of the commodities decreases

b) Price of the commodities increases

c) No effect

d) First the price decreases later on increases

Answer: b)

Explanation: Price of goods increases.

16. Which states of India have the lowest and highest Infant Mortality Rate respectively?

a) Kerala, Bihar

b) Odisha, Jharkhand

c) Goa, Madhya Pradesh

d) Maharashtra, Uttar Pradesh

Answer: c)

Explanation: The state with the lowest Infant Mortality Rate in India is Goa, where the Infant Mortality Rate is only 8 and Madhya Pradesh has highest Infant Mortality Rate i.e.47/1000.

Know RRB/RRC Group D Level 1 Posts Salary after 7th Pay Commission, Job Profile & Promotion Policy

17. Which of the following concept is just opposite to deflation?

a) Stagflation

b) Inflation

c) Recession

d) Disinflation

Answer: b)

Explanation: Inflation refers to the increase in the price of the goods while deflation means the decrease in the price of the goods.

18. Article 368 is related to............?

a) Constitutional amendment

b) Supreme Court's composition

c) Centre State Relations

d) None of the above

Answer: a)

Explanation: Article 368 in the Part XX of the Indian constitution deals with the powers of the parliament to amend the constitution and its procedure.

Get details of More than 1 Lakh Vacancies under RRB/RRC Group D Level-1 2019 Recruitment

19. What is the base year for measuring inflation at wholesale Prices Index (WPI) in India?

a) 2004-05

b) 2001-02

c) 2011-12

d) 2014-15

Answer: c)

Explanation: The new base year for measuring inflation is 2011-12.

Click here to get RRB/RRC Group D Level 1 Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

20. In which of the following case, a special majority is used in the Parliament?

a) Removal of Vice President

b) For removing Speaker & Deputy Speaker of the Lok Sabha

c) Acquisition and Termination of Citizenship

d) For Removal of Chairman or Vice-Chairman of the Legislative Council

Answer: c)

Explanation: Acquisition and Termination of Citizenship

Click here to get the RRB 2019-20 Exam Calendar

Job Summary
CountryIndia

Related Stories