Search

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

To help Banking aspirants crack their general awareness test for SBI clerk exam, here is GA quiz. Take up the quiz and boost your preparation.

Apr 11, 2018 12:51 IST
SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

SBI Clerk exam is scheduled to be held in the month of June 2018. Here is general awareness quiz for SBI clerk exam.

1.    Secure financial messaging services provider SWIFT announced that it has expanded the GPI Tracker system to help banks track their global transactions at all times, keeping full vigil on the payments activity. Expand GPI.

a)      global provider innovation

b)      global payments indicator

c)       global provider indicator

d)      global payments innovation

e)      None of these

Ans: Option (d)

2.     Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed $80 million loan agreement to help modernize technical and vocational education and training (TVET) institutions and improve the skills ecosystem in the State of-

a)      Uttar Pradesh

b)      Andhra Pradesh

c)       Jammu & Kashmir

d)      Himachal Pradesh.

e)      None of these

Ans: Option (d)

3.    Which of the following Development Financial Institutions (DFIs) of India recently announced to provide a USD 500 million credit facility to The Economic Community of West African States (ECOWAS) Bank for Investment and Development (EBID) to fund various development projects in the western-south Africa?

a)      NABARD

b)      RBI

c)       Export-Import Bank (Exim Bank)

d)      SIDBI(Small Industries Development Bank of India)

e)      None of these

Ans: Option (c)

SBI Clerk Exam 2018: Approximation/Simplification Quiz

4.    Which of the following countries recently become the third largest electricity producers in the world?

a)      Japan

b)      Russia

c)       India

d)      China

e)      None of these

Ans: Option (c)

5.   Which of the following banks has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK), a franchise of the Indian Premium League (IPL)?

a)      Equitas Small Finance Bank

b)      Disha Microfin Private Ltd.

c)       Janalakshmi Financial Services Private Limited

d)      Ujjivan Financial Services Private Ltd

e)      RGVN (North East) Microfinance Limited

Ans: Option (a)

6.    The Union Cabinet recently gave its ex-post facto approval to an MoU between India and ………. to boost bilateral cooperation in the field of Intellectual Property Rights (IP).

a)      United States of America (USA)

b)      Canada

c)       Russia

d)      Japan

e)      None of these

Ans: Option (b)

SBI PO Exam 2018: Vocabulary Quiz from newspaper

7.   Which of the following is the most backward district according to Niti Aayog's ranking of 101 aspirational (backward) districts?

a)      Mewat(Haryana)

b)      Asifabad (Telangana)

c)       Kiphire (Nagaland)

d)      Shrawasti (Uttar Pradesh)

e)      None of these

Ans: Option (a)

SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career

8.  Reserve Bank of India (RBI) recently imposed a monetary penalty of Rs 58.9 crore on which of the following banks for failure to adhere to held-to-maturity (HTM) guidelines?

a)      ICICI Bank

b)      Punjab National Bank

c)       HDFC Bank

d)      Axis Bank

e)      None of these

Ans: Option (a)

9.    Banks in India are required to maintain statutory liquidity ratio (SLR) as a percentage of NDTL/ Here, the term NDTL stands for

a)      Net Demand and Time Liabilities

b)      Net Dormant and Time Liabilities

c)       Non Demand and Time Liabilities

d)      Net Deductions and Time Liabilities

e)      None of these

Ans: Option (a)

 10.  International Labour Day is observed every year on-

a)      1st May

b)      5th May

c)       11th May

d)      14th May

e)      None of these

Ans: Option (a)

Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

NABARD Assistant Manager Grade ‘A’ Exam: Previous Year Question Paper