Search

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

General Awareness section is one of the most scoring sections in bank recruitment exam. Practice for the upcoming SBI clerk exam with the help of our General Awareness quizzes.

Apr 13, 2018 18:08 IST
SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

General Awareness section is least time-consuming section as it does not require calculation. Here is General Awareness quiz for SBI Clerk exam 2018.

1.    Which of the following banks recently launched instant overdraft facility ‘InstaOD’ for MSME customers in a completely online manner?

a)      IndusInd Bank

b)      ICICI Bank

c)       State Bank of India(SBI)

d)      Kotak Mahindra Bank

e)      None of these

Ans: Option (b)

2.    To ensure a swift action in case of fraud and prevent fraudsters from fleeing the country, the union government has recently made providing passport details of borrowers mandatory for taking loans of –

a)      100 crore rupees & above           

b)      150 crore rupees & above           

c)       50 crore rupees & above             

d)      90 crore rupees & above             

e)      45 crore rupees & above             

Ans: Option (c)

3.    Which of the following recently became the first Country to adopt a Cryptocurrency as its Official Currency?

a)      Marshall Islands

b)      Venezuela

c)       United States of America

d)      New Zealand

e)      None of these

Ans: Option (a)

4.   The Reserve Bank of India (RBI) has recently decided to discontinue the practice of issuing which of the following guarantee instruments for trade credits for imports into India by AD (Authorised Dealers)category banks?

a)      Letter of undertaking (LOUs) and Letter of comfort

b)      Letter of undertaking (LOUs) and Letter of credit

c)       Letter of credit and Letter of comfort

d)      Treasury bill and Letter of comfort

e)      Bills of exchange and Letter of comfort

Ans: Option (a)

SBI Clerk Exam 2018: Approximation/Simplification Quiz

5.   India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) recently signed a pact with which of the following banks to offer mortgage guarantee scheme for prospective non-salaried and self-employed home loan customers ?

a)      State Bank of India (SBI)

b)      ICICI Bank

c)       Bank of Baroda (BOB)

d)      Axis Bank

e)      None of these

Ans: Option (a)

6.  Which of the following private sector lender recently signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations?

a)      HDFC Bank

b)      ICICI Bank

c)       Axis Bank

d)      Kotak Mahindra Bank

e)      None of these

Ans: Option (a)

7.  The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on which of the following banks for non-compliance with the directions issued by RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio ?

a)      State Bank of India (SBI)

b)      Yes Bank

c)       Allahabad Bank

d)      ICICI Bank

e)      None of these

Ans: Option (d)

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

8.  Which of the following banks has recently tied up with blockchain solution provider Ripple to enhance global payment transactions in and out of India?

a)      City Union Bank

b)      Bandhan Bank

c)       DCB Bank

d)      ICICI Bank

e)      IndusInd Bank
Ans: Option (e)

 Salary and Allowances of SBI PO

9.   The renowned book 'A Brief History of Time’ is authored by-

a)      Stephen William Hawking

b)      George Orwell

c)       Neil Gaiman

d)      J.R.R. Tolkien

e)      Edgar Allan Poe

Ans: Option (a)

 10. The world bank has projected India’s GDP growth for the next financial year at –

a)      7.5 per cent

b)      7.3 per cent

c)       7.2 per cent

d)      7.8 per cent

e)      None of these

Ans: Option (b)

SBI PO Exam 2018: Vocabulary Quiz from newspaper

SBI PO Prelims Exam 2018: Quantitative Aptitude quiz