Search

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/ Static GA Quiz

General Awareness plays vital role to increase your score in bank recruitment exam. Solve the below GA quiz and boost your preparation.

Apr 13, 2018 11:14 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/ Static GA Quiz
SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/ Static GA Quiz

SBI clerk exam will be held in the month of june.  Solve the below quiz of general awareness and strengthen your preparation.

 1. State Bank of India (SBI) offers a wide bouquet of technology products and services to its customers. Which of the following is NOT associated with the SBI?

a)      Mingle

b)      Parzapp

c)       Unnati

d)      Buddy

e)      None of these

Ans: Option (b)

 2. SBI General Insurance Company is a joint venture between-

a)      SBI and Insurance Australia Group (IAG)

b)      SBI and Prudential Financial

c)       SBI and Alliance United Insurance Company

d)      SBI American International Group (AIG)

e)      None of these

Ans: Option (a)

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

  3. The Earth day is an annual event observed on

a)      21st April

b)      22nd April

c)       24th April

d)      26th April

e)      None of these

Ans: Option (b)

 4. The Reserve Bank of India (RBI) follows the ………….financial year.

a)      July to June

b)      April to March

c)       January to December

d)      August to July

e)      None of these

       Ans: Option (a)

 5. The RIDF is a fund maintained by the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD). What does the ‘D’ denote in the term RIDF?

a)      Deployment

b)      Donation

c)       Development

d)      Design

e)      None of these

Ans: Option (c)

Note: The Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) was set up by the Government in 1995-96 for financing ongoing rural Infrastructure projects. The Fund is maintained by the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD).

SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career      

6. Which of the following terms in NOT used in the field of banking?

a)      LGD

b)      AIRB

c)       Knot

d)      Kite flying

e)      All of the above

Ans: Option (d)

Note: LGD- Loss Given Default, AIRB- Advanced Internal rating based approach

  7. When a bank accept a fixed sum of money from an individual for a definite term and pay in maturity with interest, the deposit is called

a)      Recurring deposit

b)      Fixed deposit

c)       Term Deposit

d)      Re-investment deposit

e)      Foreign Currency Non-Resident Account (FCNR) deposit

Ans: Option (c)

8. Which of the following state-owned banks has recently decided to exit by March-end its South Africa operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there?

a)      State Bank of India (SBI)

b)      Punjab National Bank (PNB)

c)       Bank of India (BOI)

d)      Bank of Baroda (BOB)

e)      None of these

Ans: Option (d)

How to prepare SBI Clerk Exam 2018

 9. Who among the following has been recently reappointed as Governor of Bank of Japan?

a)      Haruhiko Kuroda

b)      Masayoshi Amamiya

c)       Masazumi Wakatabe

d)      Kikuo Iwata

e)      None of these

Ans: Option (a)

 10. Which of the following countries recently allows women of its country to open their own businesses without the consents of their male relatives?

a)      Oman

b)      Qatar

c)       United Arab Emirates

d)      Saudi Arabia

e)      None of these

Ans: Option (d)

Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

Common Mistakes to avoid while preparing for SBI PO Exam 2018

Related Stories