Search

Solved GS Question Paper of Assam Public Service Commission’s Combined Competitive (Pre) Exam 2009

Dec 22, 2011 18:15 IST

The following is the solved General Studies question paper of Combined Competitive (Preliminary) Examination 2009 of the Assam Public Service Commission. Read the solved questions to upgrade your preparation for various competitive examinations.

1. Habeas corpus writ is associated with

(A) anticipatory bail
(B) quashing the order of Un administrative authority
(C) an order of freedom of speech
(D) production of person before the court

Ans: (D)

2. Drip irrigation is mostly practised in India especially for

(A) tea and coffee
(B) rice
(C) wheat
(D) vegetables (Rabi crops)

Ans: (D)

3. Grey Revolution is associated with

(A) production of cement
(B) commercial production of eggs
(C) productions of sweets
(D) steel production

Ans: (A)

4. The mass of an iron piece when gets rusted

(A) may increase or decrease depending upon temperature
(B) decreases
(C) increases
(D) remain same

Ans: (B)

5. The purest form of gold is

(A) 18 carat
(B) 22 carat
(C) 24 carat
(D) 28 carat

Ans: (C)

6. The National Flood Control Programme (NFCP) for flood control in India was launched in the year

(A) 1951
(B) 1954
(C) 1947
(D) 1960

Ans: (B)

7. The Integrated Wasteland Development Programme (IWDP) is sponsored by

(A) NABARD
(B) Government of India
(C) Asian Development Bank
(D) UNO

Ans: (B)

8. In which Indian State is the hill station Kodaikanal situated?

(A) Andhra Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Rajasthan

Ans: (C)

9. Which is the longest river in Asia?

(A) River Surama
(B) River Ob
(C) River Ganga
(D) River Brahmaputra

Ans: (B)

10. What is the percentage of oxygen in the earth's crust?

(A) 92
(B) 50
(C) 61
(D) 45

Ans: (D)

11. Name the country which is known as the 'Land of Morning Calm'.

(A) Japan
(B) Korea
(C) Indonesia
(D) Canada

Ans: (B)

12. What is the precise time taken by the earth for one rotation?

(A) 24 hr
(B) 24 hr 30 min
(C) 23 hr 56 min 4.09 sec
(D) 24 hr 5 min 5.02 sec

Ans: (C)

13. The total area of Assam is

(A) 80645 km2
(B) 78438 km2
(C) 79012 km2
(D) 77901 km2

Ans: (B)

14. The largest continent in the world is

(A) Europe
(B) North America
(C) Asia
(D) Africa

Ans: (C)

15. Assam State enjoys

(A) tropical climate
(B) hot climate
(C) warm climate
(D) cold climate

Ans: (A)

16. Terai zone is situated at Assam's

(A) North zone
(B) East zone
(C) South zone
(D) West zone

Ans: (B)

17. The National Park of Assam where the rare white-winged duck (Deohanh) is found is

(A) Nameri
(B) Dibru Saikhowa
(C) Manas
(D) Orang

Ans: (A)

18. What is the name of the new island emrging out of the Bay of Bengal?

(A) Sonali
(B) Dhan Khuli
(C) Purbasa
(D) Uttara

Ans: (C)

19. Which of the following is related to international trade?

(A) EXIM
(B) IIP
(C) FPO
(D) TQM

Ans: (A)

20. Of the total geographical area of Assam the total area under forest is

(A) 33 p.c
(B) 22 p.c
(C) 28 p.c
(D) 19 p.c

Ans: (B)

21. World's largest producer of gold is

(A) Saudi Arabia
(B) USA
(C) South Africa
(D) Canada

Ans:

22. When was Mizoram converted into a Union Territory?

(A) 1969
(B) 1972
(C) 1949
(D) 1951

Ans: (B)

23. Which is the world's longest railway line?

(A) Trans-Siberian line
(B) Texas Railway line
(C) Trans-Austin line
(D) Trans-American line

Ans: (A)

24. For a healthy adult Indian, the Body Mass Index (BMI) Should be in the range of

(A) 11.51 - 18
(B) 18.5 - 24.9
(C) 25-30
(D) None of the Above

Ans: (B)

25. Black hole is an object to be found

(A) at the bottom of oceans
(B) in the sky
(C) inside a current –carrying conductor
(D) None of the above

Ans: (A)

26. Minimum velocity required by a body to escape earth’s gravitation (escape velocity) is

(A) 9.5 km/s
(B) 11.2 km/s
(C) 13 km/s
(D) 24.25 km/s

Ans: (B)

27. Which one of the following is not an operating system of computers?

(A) Sun 05
(B) BSD
(C) GNEXT/Linux
(D) Windows NT

Ans: (A)

28. Which is the largest moon in the solar system?

(A) Ganymede
(B) Titan
(C) Lo
(D) Callisto

Ans: (A)

29. Pacemaker is implanted in heart when one of the following is defective

(A) SA node
(B) AV node
(C) Purkinje fibre
(D) Bundle of His

Ans: (A)

30. When a person is undergoing prolonged fasting, his/her urine will contain abnormal quantity of

(A) fat
(B) ketone
(C) amino acid
(D) glucose

Ans: (B)

31. Science of improving human race is

(A) eugenics
(B) epigenesis
(C) epistasis
(D) euthenics

Ans: (A)

32. A photon will have less energy, if its

(A) amplitude is higher
(B) frequency is higher
(C) wavelength is longer
(D) wavelength is shorter

Ans: (C)

33. Liquefied petroleum gas (LPG) is mainly a mixture of

(A) propane and butane
(B) butane and isobutane
(C) propane and isobutane
(D) propane and tetralin

Ans: (A)

34. One of the elements of direct democracy is

(A) refrendum
(B) equality
(C) free and fair election
(D) universal adult franchise

Ans: (A)

35. 'Purna Swaraj' resolution of the Congress was adopted on

(A) 26th January, 1930
(B) 26th January, 1931
(C) 26th January, 1929
(D) 26th January, 1932

Ans: (A)

36. Article 80 of the Indian Constitution deals with the formation of the

(A) Rajya Sabha
(B) Lok Sabha
(C) Legislative Council
(D) District Council

Ans: (A)

37. The Fundamental Duties were incorporated into the Constitution of India on the basis of the recommendation of

(A) S.V. Singh Committee
(B) Swaran Singh Committee
(C) C. Hanumantha Rao Committee
(D) None of the above

Ans: (B)

38. In the formal sense, Panchayati Raj was established in Assam in the year

(A) 1961
(B) 1962
(C) 1963
(D) 1964

Ans:

39. The Planning Commission in India was established by

(A) an act of the Parliament
(B) the Constitution of India
(C) resolution of the Central Government
(D) presidential order

Ans: (C)

40. Which of the following methods is not provided by the Citizenship Act, 1955 to acquire Indian citizenship?

(A) By birth
(B) By descent
(C) By registration
(D) By exercising right to vote

Ans: (D)

41. Which of the following types of budgeting is followed in India?

(A) Plural budgeting
(B) Cash budgeting
(C) performance budgeting
(D) Surplus budgeting

Ans: (C)

42. Which of the following Articles of the Constitution of India is related to the independence of the Union Public Service Commission?

(A) Article 323
(B) Article 324
(C) Article 325
(D) Article 326

Ans: (A)

43. Which of the following Schedules to the Constitution of India relates to languages?

(A) 7th Schedule
(B) 8th Schedule
(C) 9th Schedule
(D) 10th Schedule

Ans: (B)

44. The French philosopher Rousseau belonged to the

(A) eighteenth century
(B) sixteenth century
(C) fifteenth century
(D) seventeenth century

Ans: (A)

45. Which of the following can initiate the process of impeachment of the President of India?

(A) Any House of the Parliament
(B) The Lok Sabha alone
(C) The Rajya Sabha alone
(D) The Supreme Court of India

Ans: (A)

46. Which of the following is not a part of the financial management?

(A) Preparation of the budget
(B) Approval of the budget by the Cabinet
(C) Execution and rendering of accounts
(D) Audit and accounts of public expenditure

Ans: (C)

47. Under the Assam Panchayat Act, 1994, the quorum for the meeting of the Gram panchayat is

(A) one-half of the total number of members
(B) one-half of the total number of members present
(C) one-third of the total number of members
(D) one-third of the total number of members present

Ans: (C)

48. Who initiated the Home Rule Movement in India?

(A) Chittaranjan Das
(B) Lajpat Rai
(C) Annie Besant
(D) Maulana Azad

Ans: (C)

49. The Indus Valley Cilvilization belongs to the

(A) Palaeolithic Age
(B) Mesolithic Age
(C) Neolithic Age
(D) Chalcolithic Age

Ans: (D)

50. Who among the following was the first to visit India?

(A) Huen Tsang
(B) I-Tsing
(C) Fa-Hien
(D) Megasthenes

Ans: (D)

51. Ahalya Bai was distinguished

(A) Maratha leader
(B) Rajput leader
(C) Sikh leader
(D) Mughal leader

Ans: (A)

52. During which period did the East India Company begin to build up its territorial power in India?

(A) Beginning of the 18th century
(B) Last quarter of the 17th century
(C) Middle of the 18th century
(D) First quarter of the 19th century

Ans: (C)

53. What is the date of the Third Battle of Panipat?

(A) AD 1551
(B) AD 1661
(C) AD 1761
(D) AD 1861

Ans: (C)

54. Which Act transferred power from the Company to the Crown in India?

(A) Act of 1861
(B) Act of 1892
(C) Act of 1858
(D) Act of 1853

Ans: (C)

55. The first railway line in India was laid in

(A) 1852
(B) 1853
(C) 1857
(D) 1885

Ans: (B)

56. The slogan 'Inquilab Zindabad' was given by

(A) Chandrashekhar Azad
(B) Muhammad Iqbal
(C) Bhagat Singh
(D) Mahatma Gandhi

Ans: (B)

57. Which of the following events can be ascribed to the year 1919?

(A) Jallianwala Bagh Massacre
(B) Partition of Bengal
(C) Permanent Settlement of Bengal
(D) Subsidiary Alliance

Ans: (A)

58. In 1826, the Treaty of Yandaboo was sigried by which the British practically occupied Assam from the Burmese, In which year was Burma annexed by the British?

(A) 1837
(B) 1826
(C) 1864
(D) 1891

Ans:

59. Who wrote 'Vande Matram'?

(A) Muhammad Iqbal
(B) Sarat Chandra Chatterjee
(C) Bankim Chandra Chaterjee
(D) Rabindra Nath Tagore

Ans: (C)

60. The earliest historical dynasty of Assam was that of the

(A) Palas
(B) Varmans
(C) Narakas
(D) Salastambhas

Ans: (B)

61. The first tea company established in Assam was

(A) Jorhat Tea Company
(B) Assam Company
(C) Assam-Bengal Tea Company
(D) None of the above

Ans: (B)

62. The Indian National Congress was founded during the viceroyalty of

(A) Lord Canning
(B) Lord Dufferin
(C) Lord Amherst
(D) Lord Curzon

Ans: (B)

63. 'Do or Die' was the slogan during

(A) the Swadeshi Movement
(B) the Non-Cooperation Movement
(C) the Civil Disobedience Movement
(D) the Quit India Movement

Ans: (D)

64. Which of the following Land Settlement Systems was followed in Assam?

(A) Ryotwari
(B) Zamindari
(C) Mahalwari
(D) None of the above

Ans: (A)

65. A. O. Hume was a

(A) scientist
(B) social worker
(C) civil servant
(D) military commander

Ans: (C)

66. The capital of British India was shifted to Delhi in the year

(A) 1908
(B) 1911
(C) 1937
(D) 1947

Ans: (B)

67. Indian National Army was headed by

(A) Netaji Subhas Chandra Bose
(B) General Cariappa
(C) A. G. Khan
(D) M. N. Roy

Ans: (A)

68. The Swadeshi Movement started during

(A) Anti Bengal Partition Movement
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) None of the above

Ans: (A)

69. If the deepest parts of the ocean are about 10 kilometers and the radius of the earth is about 6400 kilometers, then the depth of the ocean would represent what percentage of the earth's radius?

(A) Less than 1%
(B) About 5%
(C) About 10%
(D) None of the above

Ans: (A)

70. How are latitude and Iongitilde lines drawn on a globe of the earth?

(A) Latitude lines are parallel and longitude lines meet at the equator
(B) Longitude lines are parallel and latitude lines meet at the equator                   
(C) Latitude lines arc parallel and longitude linea meet at the poles
(D) longitude lines are parallel and latitude lines meet at the poles

Ans: (C)

71. Which radioactive isotope is most useful for nuclear power generation?

(A) Uranium-238
(B) Uranium-235                           
(C) Carbon-14
(D) Rubidium-87

Ans: (A)

72. The third most abundant gas in the atmosphere is

(A) argon
(B) carbon dioxide
(C) helium
(D) hydrogen

Ans: (A)

73. Where is the headquarters of WTO?

(A) New York
(B) Geneva
(C) Rome
(D) Paris

Ans: (B)

74. Who authored the book, India from Midnight to Millennium?

(A) Khushwant Singh
(B) Mira Nair
(C) Sashi Tharoor
(D) Arun Jaitley

Ans: (C)

75. The first regular census in India was carried out in the year

(A) 1861
(B) 1881
(C) 1901
(D) 1911

Ans: (B)

76. Who was the first Secretary-General of UNO?

(A) Dag Harnrnarakjcld
(B) U Thant
(C) Trygve Lie
(D) Javier Perez de Cuellar

Ans: (C)

77. Indira Gandhi Centre for Atomic Research is Located at

(A) Trombay
(B) Kalpakkam
(C) Tarapore
(D) Jaduguda

Ans: (B)

78. The Bhakra Dam is located in

(A) Himachal Pradesh
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh

Ans: (A)

79. Which planet takes more time to complete one rotation on its axis than to complete one revolution around the sun?

(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Jupiter

Ans:

80. Who chairs the Planning Commission in India?

(A) The President of India
(B) The Vice-President of India
(C) The Prime Minister of India
(D) None of the above

Ans: (C)

81. Sanjukta Panigrahi was the popular exponent of which Indian clasaical dance form?

(A) Kathak
(B) Kathllkali
(C) Bharat Natyam
(D) Odissi

Ans: (D)

82. Swine flu is caused by

(A) bacteria
(B) virus
(C) protozoa
(D) fungi

Ans: (B)

83. How many members are there in the Rajya Sabha from Assam?

(A) 7
(B) 5
(C) 8
(D) 6

Ans: (A)

84. The States which have common boundaries with Bangladesh are

(A) Bihar, West Bengal, Tripura, Assam
(B) Manipur, Tripura, Assam, Meghalaya, West Bengal
(C) West Bengal, Assam, Meghalaya, Tripura, Mijoram
(D) Manlpur, Assam, Meghalaya, Tripura

Ans: (C)

85. The average gradient of the Brahamaputra within Assam is

(A) 18 cm/km
(B) 20 cm/km
(C) 13 cm/km
(D) 10 cm/km
 
Ans:

86. Find the odd pair out,

(A) Dheer beel : Dhubri district
(B) Khamrenga beel : kamrup (M)
(C) Tamranga beel : Bongaigaon district
(D) Mer beel : Jorhat district
 
Ans:

87. Clouded leopard and capped langur are important animals of

(A) Manas National Park
(B) Nameri Wildlife Sanctuary
(C) Pobitora Wildlife Sanctuary
(D) Boronodi Wildlife Sanctuary
 
Ans:

88. The slogan of the Commonwealth Games-2010 held in New Delhi was

(A) Get out and play
(B) Come here and play
(C) Come out and play
(D) Jiyo Utho Badho

Ans: (C)

89. The per capita income of Assam been calculated to be as

(A) Rs. 14,500
(B) Rs. 11,600
(C) Rs. 10,200
(D) Rs. 8,300
 
Ans:

90. The National Highway 1 connects

(A) New Delhi and Mumbai
(B) Kolkata and Amritsar
(C) Jammu and New Delhi
(D) Srinagar and Thiruvananthapuram

Ans:

91. Which one of the following States is not touched by Tropic of Cancer?

(A) Madhya Pradesh
(B) Mizoram
(C) Bihar
(D) Chhattisgarh

Ans: (D)

92. The famous fort sonar killa is located at

(A) Jaipur
(B) Jaisalmer
(C) Jodhpur
(D) Bikaner

Ans: (B)

93. Which one of the following is not a tributary to the Indus?

(A) Beas
(B) Chambal
(C) Chenab
(D) Ravi

Ans: (B)

94. Sardar Sarobar Dam is constructed on river

(A) Sutlej
(B) Saraswati
(C) Narmada
(D) Godavari

Ans: (C)

95. Bermuda Triangle is located in

(A) Caribbean Sea
(B) Gulf of Mexico
(C) Gulf of Guinea
(D) Persian Gulf

Ans: (A)

96. Waterloo is located in

(A) Belgium
(B) France
(C) England
(D) Switzerland

Ans: (A)

97. The vast grassland of Australia is known as

(A) Prairie
(B) Steppe
(C) Veld
(D) Down

Ans: (D)

98. Which Strait divides Europe from Africa?

(A) Bosporus
(B) Bering
(C) Dover
(D) Gibraltar

Ans: (D)

99. Who Was awarded the Man of the Series in Cricket World Cup, 2011?

(A) M. S. Dhoni
(B) Tilakratne Dilshan
(C) Yuvraj Singh
(D) Kurnara Sangakara

Ans: (A)

100. First Indian to win the gold medal in men's singles tennis at the Asian Games was

(A) Leander Paes
(B) Rohan Bopanna
(C) Somdev Devvarman
(D) Mahesh Bhupathi

Ans: (C)